Kako postati jutarnji tip osobe?

Kako postati jutarnji tip osobe

Kako postati jutarnji tip osobe

Kako postati jutarnji tip osobe?

Inače niste jutarnji tip osobe, no kako to promijeniti?

Neke stvari se u životu mijenjaju i tada zbog posla, škole, djece ili drugih obaveza postane bitno ujutro se buditi ranije i biti odmoran.  Kako to promijeniti i postati jutarnji tip?

Ako ujutro niste produktivni, odnosno kasno se budite i duže razbuđujete, situaciju možete promijeniti utjecajem na cikluse spavanja i buđenja. Bioritam utječe na to da se tijelo navikne na određene cikluse i prema njima funkcionira.

Postepeno krenite ranije odlaziti u krevet i ranije spavati. Ne morate odjednom pomjeriti sat, ali postepeno planirajte da odlazite ranije kako biste došli do toga da ste u krevetu 8 sati prije nego što se oglasi alarm ujutro, odnosno kada se želite buditi.
Razlike nećete primijetiti odmah potrebno je nekoliko tjedana da se ritam tijela prilagodi novim uvjetima i novom vremenu spavanja i jutarnjeg buđenja.

Smanjite navečer izloženost ekranima i jakom svijetlu kako bi se tijelo pripremilo za san.

Ako navečer teže zaspite, stvorite opuštajuću rutinu koja će tijelo polagano umiriti i pripremiti za spavanje.

Osobe nakon nekoliko dana što su ranije zaspale i dalje se kasnije bude, te shvate da nema smisla ranije zaspati budući da su ujutro i dalje pospani. No, mora proći određeno razdoblje prilagodbe. Kao što je navečer teško pomaknuti vrijeme spavanja tako je se teško i ujutro razbuditi. Za cijeli proces promjene i prilagodbe bitno je da budete uporni i svjesni da se to neće promijeniti u par dana.

Ako imate određeni cilj zašto želite postati više jutarnji tip, podsjećajte se redovito na to.

Istraživanje je pokazalo da utjecaj na to da li ste više jutarnji ili noćni tip osim navika spavanja ima i prehrana.*
Osobe koje su aktivnije uvečer često preskaču doručak, jedu manje povrća i konzumiraju više kofeina. Sve to uzročno posljedično vodi do toga da su više noćni tipovi.

Ako se želite ranije budite trebate prilagoditi i prehrambene navike, nemojte popodne ili navečer konzumirati kofein, nego ga zamijenite nekim napitcima koji ga ne sadrže.
Istraživanja su također pokazala da osobe koje redovito vježbaju ujutro ili ranije u toku dana, idu ranije spavati. Vježbanje navečer pomiče vaš dnevno noćni ritam.

Ujutro nakon buđenja odvojite par minuta za istezanje kako biste brže razbudili tijelo. Ne morate odvojiti sat vremena, već nekoliko minuta može pomoći da tijelo postane aktivnije.

Na dnevno noćni ritam utječu i godišnja doba, te će dnevno svjetlo koje se pojavljuje ranije u ljetnim danima utjecati na ranije buđenje, dok će zimi biti obrnuto.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)

Dnevni i noćni bioritam [ ZDRAVLJE ] – COVER magazin.com

Koliko kave dnevno piti? – COVER magazin.com

Nesanica – kako zaspati odmah, a što funkcionira dugoročno [ZDRAVLJE] – COVER magazin.com

50 savjeta kako spavati bolje – O vama (covermagazin.com)