Povijest bioritma

18. prosinca 2020. By COVER magazin

Povijest bioritma

Već prije 3000 godina u Grčkoj znanstvenici su objašnjavali i bilježili redovite cikluse tjelesnih funkcija. Hipokrat je primijetio da dobri i loši dani ciklički osciliraju kod bolesnih i zdravih ljudi. Međutim iako se povlači jako dugo vremena, tek je nedavno počela biti prihvaćenija teorija i dublje proučavanje bioritma i njegovog utjecaja.

Moderne teorije bioritma su razvili Wilhem Fliess i Hermanna Swoboda. Wilhem Fliess je bio specijalist za nos i grlo u Berlinu, dok je Hermanna Swoboda bio profesor psihologije na Sveučilištu u Beču. Istovremeno su razvijali teorije o bioritmu u isto vrijeme, neovisno jedno o drugom i došli do sličnih zaključaka.

Swoboda je izdao knjigu 1904. s naslovom Razdoblja ljudskog života (u biološkom i psihološkom značenju), a 1909. izdan je priručnik s uputama kako se izračunavaju kritični dani. Jedna od najboljih knjiga Swobode je bila Sedma godina gdje se na oko 600 stranica dokazuje teorija bioritma s matematičkom analizom.

Wilhelm Fliess je svoj rad nastavio zajedno sa Sigmundom Freudom koji je bio zainteresiran u sklopu svojih istraživanja i teorija, za Fliessovo viđenje bioritma.

Njemački liječnik Wilhem Fliess predstavio je objašnjenje fenomena bioritam na temelju fizioloških i emocionalnih ciklusa, dok je naknadno austrijski liječnik Alfred Telcher razvio teoriju treće komponente i intelektualnog bioritam.

2017. su Nobelovu nagradu na području medicine dobila trojica američkih znanstvenika Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young za otkriće molekularnih mehanizama koji kontroliraju naše biološke satove.

Vezano:

BIORITAM | Najstariji kalkulator |COVER (covermagazin.com)