Je li pristojno pitati visinu plaće?

Je li pristojno pitati visinu plaće?

U Hrvatskoj mnoga poduzeća ugovorom zabranjuju iznošenje podataka o visini plaće i zaposlenik te informacije ne smije iznositi u javnost. No, u osobnim kontaktima često ćete doživjeti i da vas potpuni stranac pita koliko zarađujete.

Pitanje plaće doista je osobna stvar, međutim ljudi radi usporedbe vole znati kolika je tuđa plaća. Tu bi se trebala postaviti i granica pristojnosti.

Za visinu plaće dozvoljeno je pitati samo dobrog prijatelja ili kolegu iz iste branše, npr. kako biste mogli znati trebate li pregovarati o povišici.

Ipak, kako je plaća stvar dogovora, ona vam je tolika koliko ste se sposobni prodati, odnosno koliko je poslodavac spreman ponuditi, za tuđe plaće što rjeđe pitajte. Radije prelistajte poslovne tjednike ili biltene u kojima možete pronaći informacije o prosječnoj plaći u zanimanju ili poziciji za koju konkurirate.

Na izravne upite o visini plaće možete odgovoriti sa «zadovoljan sam», «zadovoljan sam s obzirom na uvjete», «zadovoljan sam, ali moglo bi biti i bolje» ili «moglo bi biti i bolje» bez iznošenja ikakvih cifri.