Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

 

Postoji neki strah oko božićnih jela i božićnog kuhanja, pa mnogi ljudi unaprijed pred kraj adventskog razdoblja kreću s brzim dijetama, kako bi unaprijed izgubili ono što će viška pojesti oko blagdana. Ali čini se kako je božićno debljanje samo mit.

Istraživanja provedena u Americi pokazala su kako se, istina prosječna osoba udeblja, ali gotovo zanemarivo. Prosječna osoba se udeblja za oko 0,4 posto svoje težine. To bi značilo da će se osoba koja ima 60 kg, preko božićnih blagdana udebljati tek oko 250 g, koliko će vaga više pokazati i ako osoba prije vaganja popije čašu vode.

Prema tom izračunu osoba koja ima 100 kg, za vrijeme božićnih blagdana udebljat će se 400 grama, odnosno nešto malo manje od pola kilograma.

Naravno prosjek je uvijek varljiv, neko se neće nimalo udebljati, dok će netko drugi dobiti kilogram ili dva, zbog toga se ne trebate opušteno prejedati, ali nije realan ni strah da ćete se udebljati nekoliko kilograma.

Dva-tri dana prejedanja ne mogu vas naglo udebljati. Temelj ove tvrdnje osim u istraživanjima navedenim iznad krije se i u jednostavnoj matematici i kalorijama. Svi znamo kako da biste izgubili jedan kilogram težine trebate sagorjeti oko 7.700 kalorija. Slično tome da biste se udebljali 1 kilogram trebate unijeti dodatnih 7.700 kalorija više nego inače. To bi značilo da kroz tri dana morate unijeti oko 2.500 kalorija više svaki dan. A gledano statistički gotovo je nemoguće za osobu normalnog apetita da pojede tri dana zaredom oko 5.000 kalorija.

U konačnici prejedanje oko blagdana neće vas udebljati više od oko pola kilograma, ali nije zdravo, pa  se nemojte prejedati. Naravno da možete pojesti ekstra kolač, malo više pečenja, i bogatiju večeru, ali nemojte pretjerivati i nemojte se opterećivati dijetama za mršavljenje za vrijeme božićnih blagdana.

Tradicionalna božićna jela – Što se kuha za Božić- recepti

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Najjednostavnija BRZA DIJETA – 5 kg u 5 dana

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta