20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Debljanje na Božić i oko Božića je samo mit, evo zašto?

Postoji neki strah oko božićnih jela i božićnog kuhanja, pa mnogi ljudi unaprijed pred kraj adventskog razdoblja kreću s brzim dijetama, kako bi unaprijed izgubili ono što će viška pojesti oko blagdana. Ali čini se kako je božićno debljanje samo mit.

Istraživanja provedena u Americi pokazala su kako se, istina prosječna osoba udeblja, ali gotovo zanemarivo. Prosječna osoba se udeblja za oko 0,4 posto svoje težine. To bi značilo da će se osoba koja ima 60 kg, preko božićnih blagdana udebljati tek oko 250 g, koliko će vaga više pokazati i ako osoba prije vaganja popije čašu vode.

Prema tom izračunu osoba koja ima 100 kg, za vrijeme božićnih blagdana udebljat će se 400 grama, odnosno nešto malo manje od pola kilograma.

Naravno prosjek je uvijek varljiv, neko se neće nimalo udebljati, dok će netko drugi dobiti kilogram ili dva, zbog toga se ne trebate opušteno prejedati, ali nije realan ni strah da ćete se udebljati nekoliko kilograma.

Dva-tri dana prejedanja ne mogu vas naglo udebljati. Temelj ove tvrdnje osim u istraživanjima navedenim iznad krije se i u jednostavnoj matematici i kalorijama. Svi znamo kako da biste izgubili jedan kilogram težine trebate sagorjeti oko 7.700 kalorija. Slično tome da biste se udebljali 1 kilogram trebate unijeti dodatnih 7.700 kalorija više nego inače. To bi značilo da kroz tri dana morate unijeti oko 2.500 kalorija više svaki dan. A gledano statistički gotovo je nemoguće za osobu normalnog apetita da pojede tri dana zaredom oko 5.000 kalorija.

U konačnici prejedanje oko blagdana neće vas udebljati više od oko pola kilograma, ali nije zdravo, pa  se nemojte prejedati. Naravno da možete pojesti ekstra kolač, malo više pečenja, i bogatiju večeru, ali nemojte pretjerivati i nemojte se opterećivati dijetama za mršavljenje za vrijeme božićnih blagdana.

Vjerojatno ćemo ovih blagdana bar nekoliko puta pretjerati, na kraju krajeva, svi smo samo ljudi.
Poanta je da svi povremeno pretjeruju, ali oko toga što ponekad pretjeramo, najvažnije je ne pretjerivati i preuveličavati važnost toga. Lako je poludjeti i pomisliti da smo upropastili dijetu, ali nemojte – jer niste. Iznad je navedeno da biste morali unijeti smiješne količine hrane kako biste dobili čak i samo pola kilograma dodatne tjelesne masti u jednom danu.

Praktično je nemoguće udebljati se preko noći, čak i ako ste se stvarno pretjerali s hranom. Razlog se svodi na kalorijsku matematiku. Iako nije 100 posto precizan, osnovni princip vrijedi: da biste se udebljali 1 kg, morali biste unijeti 7700 kalorija više nego što obično jedete i ne potrošiti ih.

Pa kako točno izgleda 7.700 kalorija? Da biste unijeli 7.700 kalorija više, morate pojesti svoju uobičajenu prehranu, ono što biste pojeli za doručak, ručak i međuobroke, i zatim popiti tri čaše vina (370 kalorija), dva pileća krilca (110 kalorija), porciju prženog pomfrite (340 kalorija), porciju čipsa (290 kalorija), jedan hamburger sa svim dodacima (760 kalorija), te poveću krišku čokoladne torte (795 kalorija). To je puno hrane, a tek ste na 2.600 ekstra kalorija. Trebate pojesti još triput toliko da biste se udebljali jedan kilogram. Da ne duljimo popis shvatili ste koliko biste morali pojesti u jednom danu da biste dobili jedan kilogram.

Dakle, dok ulazite u Novu godinu, nemojte se uznemiravati ako na jedan dan ili čak nekoliko dana vaša prehrana ne bude najzdravija i optimalna. Samo neka vam to ne prijeđe u naviku. Malo više plešite i hodajte i vjerojatno to nećete ni osjetiti na svome struku.