24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Savjeti za djevojke iz 1694.

Ako zaista mrzite magazine koji vam savjetuju 10 km trčanja kako biste učvrstili mišiće zadržite misao...

Savjeti za djevojke iz 1694.

Ako zaista mrzite magazine koji vam savjetuju 10 km trčanja kako biste učvrstili mišiće zadržite misao. Zamislite što su tek savjetovali ženama u 17.st.

Opisan kao Cosmopolitan magazin svojih dana Ženski savjetnik izdan 1694. uključuje natuknice o vezama, šminki, dijeti i proširenju slobodoumnosti.

Ženama se savjetovalo štipkanje celulita kako bi učvrstile tijelo. Za gubitak težine uglavnom se savjetovala lagana tjelovježba, a nikada dijeta, tek da se u prehrani poveća omjer bijelog mesa, salate i voća. Ipak, za brzo gubljenje kilograma postojao je poseban recept – vinska kupka s kamilicom i drugim biljem.

Kada se radilo o prvom izlasku, pravilo je bilo jasno: neka čeka!

Ironično je bilo napisano kako neprijateljski vojnici nisu uspjeli pobiti sve dobre ljude, zbog toga žena ne bi trebala prihvatiti prvu ponudu koju dobije. Tek onu pravu. „Osim toga“, pisalo je u savjetniku, „ako i želite prihvatiti prvu ponudu, dobit ćete bolje uvjete ako on ne za da ste slabi na njega“.

Pisalo je kako tijela ne smiju biti opuštena ni premršava, ali ni ekstremno korpulentna.

U vrijeme kada je izašla ova publikacija moderne žene su nosile haljine dužine do poda, ali da dekolte bude primijećen. Struk je bio vrlo uzak, a grudi pretjerano naglašene uz pomoć posebnih korzeta.

Kosa se kovrčala kako bi se dodao ekstra volumen, a od nakita posebno su bile moderne biserne ogrlice i narukvice.

Ovih dana ako muškarac komplimentira ženin dekolte protiv njega se može podići tužba za seksualno uznemiravanje, no, u to vrijeme to je bio jedan od najbržih načina da se osvoji ženino srce.

Citati iz savjetnika:

VJEŽBANJE

„Njegujte svoje tijelo što više možete kako bi krv mogla protjecati venama a koža manje starjela.“

DIJETA

„Izbjegavajte sve namirnice koje sadrže sol, tvrde su, gorke ili prevruće. Neka vam hrana bude slatka i slasna.“

ČITANJE

„Nije nužno pročitati mnogo knjiga, ali morate pročitati one najbolje. Zabranjene knjige još više privlače mlade ljude.“

SLABE TOČKE

„Tijelo je ponekad vrlo slabo na jednom, ali ne i na drugom dijelu. Ako je to i kod vas slučaj, slabiji dio njegujte s uljem od ljiljana, vinom, lavandinim uljem…“

ŠMINKA

„Obojeno lice je dovoljno da potpuno uništi ugled osobe koja to radi. Šminka je samo za prostitutke.“

ODNOS S MUŠKARCIMA

„Neprijateljski vojnici nisu uspjeli pobiti sve dobre ljude, zbog toga žena ne treba prihvatiti prvu ponudu koju dobije. Tek onu pravu. „Osim toga, ako i želite prihvatiti prvu ponudu, dobit ćete bolje uvjete ako on ne za da ste slabi na njega“.

S druge strane, savjeti muškarcima su se temeljili na komplimentiranju, posebno grudi, te vrata, kao i da čine sve kako bi se žene s njima osjećale ugodnije.