25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Za i protiv života na selu i malim gradovima

Naravno ništa se ne može usporediti sa zelenilom, mirom i svježim zrakom koji udišete kada se ujutro budite na selu. Ali trebate uzeti u obzir sve druge prednosti života na selu, kao i mane.

Za i protiv života na selu i malim gradovima

Naravno ništa se ne može usporediti sa zelenilom, mirom i svježim zrakom koji udišete kada se ujutro budite na selu. Ali trebate uzeti u obzir sve druge prednosti života na selu, kao i mane.

ZA ŽIVOT NA SELU

Svi znamo kako je na selu život sporiji. Prednosti života na selu su mnogostruko istraživane. Znanost kaže kako je živjeti na selu dobro i za vaše psihičko i fizičko zdravlje.

– čišći zrak –

Što ste dalje od gradova to se kvaliteta zraka poboljšava. Preselite li iz grada u selo, lakše ćete disati.

– sigurniji život –

Stanovnici ruralnih područja prema statistikama sigurniji su i susreću se s manje kriminala od stanovnika velikih gradova. Naravno sve se može dogoditi svugdje, ali puno ćete se sigurnije osjećati na primjer ako djeca voze bicikl kroz selo, nego kroz grad koji ima 200 tisuća stanovnika.

– bolje mentalno zdravlje –

Znanstveno je dokazano kako stanovnici sela imaju manje mentalnih problema. Naravno nećete moći izbjeći sav stres, ali benefiti su toliko da vrijedi razmisliti o životu na selu.

– jeftinije je –

Pogledate li cijene nekretnina u gradu i na selu shvatit ćete da za jednaku površinu stambenog prostora na selu ćete platiti upola manje ili još i manje.

– suživot s prirodom –

Provođenje više vremena u prirodi odličan je način da poboljšate svoje zdravlje. Raj u prirodi svakodnevno vas okružuje, a ne da se morate organizirati za izlete u prirodu.

– organski uzgojena hrana je nadohvat ruke –

Možete uzgajati svoje voće i povrće, a ako ne uzgajate vi sigurno već prvi susjed ima za prodaju.

PROTIV 

– vrijeme putovanja –

Ako živite na selu morate pomno birati aktivnosti, jer se za svaku aktivnost potrebno voziti. Uzmite u obzira da ćete također djecu morati razvoziti na njihove aktivnosti. Da ne govorimo o svakodnevnoj vožnji na posao ako ćete nastaviti raditi u gradu.

– aktivnosti –

Na selu je manje organiziranih aktivnost, pa će se vaši odlasci u kina, kazališta i na sportske događaje sigurno prorijediti.

– štetnici –

Ako živite na selu veća je vjerojatnost svakodnevnog susretanja sa štetnicima, a ni posjeti divljih, opasnih ili otrovnih životinja dogodit će se koji put.

– izolacija –

Ljudi koji žive na selu na početku se obično dobro organiziraju i imaju česte posjete gradu, međutim kako vrijeme prolazi sve češće se osamljuju i reduciraju krug svojih prijatelja.

Kakav je život na selu ili predgrađu