Žene u godinama su manje zločeste prema drugim ženama

Žene u godinama su manje zločeste prema drugim ženama

Znanstvenici tvrde da žene kako stare postaju manje zločeste. Kažu kako su žene iznad pedesete jedne drugima veća potpora jer ih više ne doživljavaju kao konkurentice i rivale, te su spremnije zbližiti se s njima i pomoći im.

Kroz istraživanje je pokazano kako će žene koje su ušle u menopauzu češće za neku mlađu ženu komentirati da dobro izgleda ili kako je vrlo privlačna, nego mlađe žene, koje će nasuprot češće reći kako im se neka žena fizički ne sviđa.

Voditeljica istraživanja Lisa DeBruine objasnila je rezultate. „Žene koje su ušle u razdoblje post-menopauze imaju sasvim novu ulogu u društvu od mlađih žena. Ne samo da im se mijenjaju hormoni, nego se mijenja i njihov životni stil. Primarni cilj im više nije pronaći partnera, nego napraviti nešto sa svojim životom i preuzeti dominantniju ulogu u zajednici. To mijenja stavove, te će druge žene koje su nekad doživljavale kao rivlake doživljavati kao prijateljice.“

Kroz istraživanje je otkrivena još jedna zanimljiva činjenica. Iako se općenito u društvu stvara slika kako su žene „kučkastiji“ spol, muškarci u tom smislu su uglavnom jednako zločesti. Znanstvenici na Sveučilištu Cambridge došli su do zaključka kako su muškarci u ranim dvadesetim jednako zločesti prema drugim muškarcima, poput žena prema ženama.

Rezultati ove studije su potvrdili onu provedenu 2002. godine kada je zaključeno kako mladi muškarci pokazuju jednaku razinu direktne ili indirektne agresivnosti prema drugim muškarcima, kao žene prema ženama, iako u društvu vlada opće stajalište kako su žene daleko zločestije po tom pitanju.