20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Ovisnost o tjelovježbi [ ZDRAVLJE ]

Ovisnost o tjelovježbi

 

Dok je biti motiviran i držati se plana vježbanja izvrsno za vaše zdravlje, postoji mala granica između pretjerivanja i pridržavanja. Pretjerivanje u vježbanju ili ovisnost o vježbanju je vrlo prisutna u ovom modernom vremenu. I nije bezopasna kako može na prvi pogled izgledati, može upozoravati ili voditi prema nekim drugim poremećajima, ili u najblažem slučaju neuravnoteženom životnom stilu.

Tri su glavna uzroka ovisnosti o vježbanju:

Prvi je jednak faktorima koji vode do poremećaja u prehrani i imaju svoj korijen u djetinjstvu ili ranijim životnim iskustvima. Osoba koja je u djetinjstvu bila deblja, nevažno kako sada izgleda vidi isto debelo dijete svaki put kada se pogleda u ogledalo. I to je tjera da vježba do ekstremnosti.

Drugi razlog može biti pokušaj da se kontrolira život na taj način. Osoba koja često nema zadovoljavajući osobni život i karijeru u vježbanju pronalazi jedini način za kontroliranje bar jednog dijela svog života. Kod takvih osoba vježbanje više nema nikakve veze sa zdravljem, a javlja se ozbiljna ovisnost o vježbanju.

Treći razlog može biti najobičniji narcizam. Nije tajna da vježbanjem poboljšavate izgled, pa neke osobe misle da što napornije vježbaju tim više poboljšavaju svoj izgled. Misle da na taj način izgledaju bolje od „prosječnih“ osoba, te na taj način dobivaju osjećaj superiornosti.

Naravno, ovisnost o vježbanju ne rješava ni jedan od tih problema, a ugrožava primjeren i „normalan“ životni stil. Takve osobe mogu početi treninge stavljati ispred obitelji, prijatelja, posla i drugih obveza. U ekstremnim situacijama osoba može pomisliti kako je nesposobna za druge aspekte života, ne shvaćajući kako je upravo vježbanje onesposobljava.

Neki od signala koji upozoravaju na ovisnost o vježbanju su:

* Pravljenje dnevnog rasporeda spram planom vježbanja

* Otkazivanje nekih obveza zbog vježbanja

* Socijalna izolacija

* Osjećaj bezvrijednosti, kao da ste manje vrijedni ukoliko niste odvježbali svoj dnevni plan

* Depresija i potištenost

* Smanjenje bavljenja aktivnostima koje ste ranije voljeli

* Vježbanje nekoliko puta dnevno

* Osjećaj anksioznosti ukoliko ste iz nekog razloga propustili tjelovježbu

* Dnevno orijentiranje prema vježbanju, dijeljenje dana na prije i poslije tjelovježbe

* Strah da ćete izgubiti kondiciju ili se ozlijediti propustite li vježbanje