Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto [ KARIJERA ]

Vještine koje su potrebne za svako radno mjesto

Vjerojatno ste i sami čitali oglas za neko radno mjesto i pomislili kako su zahtjevi koji se pojavljuju previsoki. Teško je pronaći posao, a svaki oglas za bilo kakvo radno mjesto traži bezbroj kvalifikacija.

Čini vam se čudno, ali promijenilo se tržište, opis poslova, razvojem tehnologije kao i globalnog tržišta postalo je za mnoge poslove neophodno poznavanje stranih jezika, rad na računalu, prilagodljivost, organiziranost, timski rad i komunikativnost…

Što je potrebno za uspjeh? Pozitivan i optimističan pristup?! Obrazovanje?! Iskustvo?! Sve to, ali ni to nije dovoljno. Teško ćete naći neko zanimanje za koje će biti dovoljno samo nešto od toga.

Ispod je popis općih znanja, sposobnosti i vještina koja su potrebna skoro svakom zanimanju, dok će naravno specifična ovisiti o području kojim se bavite. Također, ovo vam može pomoći kod nove potrage za poslom, pisanju životopisa kao i na razgovorima za posao.

– Javni nastup –

Sposobnost jasnog i konciznog izražavanja je neophodna. Možda nećete držati seminare i predavanja, ali ćete prezentirati nešto nadređenima i suradnicima. Ovo je vrlo važna vještina koju, ako nemate, morate pokušati usavršiti. Osobe koje se bolje izražavaju su samouvjerenije, opuštenije i bolje prolaze u poslovnom svijetu.

– Pismeno izražavanje –

Dobro pismeno izražavanje bitno je kao i usmeno. To ćete primijetiti već kod slanja zamolbi jer će vas na taj način potencijalni poslodavci selekcionirati. Ako ste slabi u nekim područjima gramatike, sada je trenutak da nadoknadite preskočeno. Gramatika je neophodna, kao i jasno i smisleno pismeno izražavanje.

– Self-management –

Ne, danas ne rade samo menadžeri taj posao. Svi se moramo predstaviti u najboljem svijetlu, planirati karijeru, usavršavati slabe točke. Ako vi ne znate dobro predstaviti sebe, neće to učiniti ni drugi. Tu se ne govori o izmišljanju, laganju ili preuveličavanju, nego o predstavljaju svojih kvaliteta na pravi način. Razlika je ako na pitanje koje su vaše slabosti kažete: Brzo se umorim, ponekad sam neodgovoran i puno pričam. A potpuno drugačije ako kažete da ste: perfekcionist, volite organiziranost i preciznost.

– Budite kritični –

Morate biti kritični i ništa ne smijete shvaćati doslovno. Izloženi smo tolikim marketinškim akcijama, poplavom informacija koje morate naučiti selekcionirati. Puno informacija znači da je neophodna selekcija. Biti sposoban procijeniti vrijednost informacija, sortirati ih, analizirati i odvojiti bitne od nebitnih je velika prednost. Mnogi stručnjaci se slažu da je ovo jedna od jako bitnih karakteristika koja izdvaja pojedinca iz mase. Osoba koja ne podliježe općem nametnutom stavu lakše će vidjeti dugoročno i što je zaista bitno, a to je karakteristika koja je neophodna poduzećima koja žele opstati.

– Donošenje odluka –

Kao nastavak prethodne kvalitete dolazi donošenje odluka. Bitno je znati kada imate dovoljno informacija za donošenje odluke. Ako se odluka donese prerano ili se čeka previše informacija nije dobro. Živimo u brzom vremenu te pretjerano analiziranje i odgađanje odluke nije dobro. Ovo je karakteristika koja će onima koji je imaju donijeti jako puno prednosti. Bitno je znati i kada prihvatiti posao, a kada ne, kada dati otkaz, a kada tražiti povišicu. Rečenica: „Ja ne volim donositi odluke“ u današnje vrijeme je potpuno neprihvatljiva.

– Matematika –

Ne morate znati integrale ili derivacije da biste bili uspješni. Ali sposobnost brzog računanja, dobrih procjena, osnove statistike, analize i povezivanja su neophodne. Ovo uključuje sposobnosti da učinkovite analizirate dostupne podatke i da što prije donesete odluku. To je bitno za skoro sva zanimanja, što god radili matematika će vam trebati.

– Istraživanje –

Ni od koga se ne može očekivati da zna sve, ali je bitno da znate brzo i efikasno doći do potrebnih informacija. Morate znati gdje nešto pronaći, na koje se podatke možete osloniti, koga možete pitati…

– Opustiti se –

Stres je postao svakodnevna pojava, a vodi do lošijih odluka, neefikasnosti, razdražljivosti… Sposobnost da kontrolirate emocije, da se ne možete lako uzrujati i da se znate opustiti je ključna. Naučiti kako se nositi s pritiskom i užurbanim tempom je jedna od velikih prednosti za svako radno mjesto.

– Osnove računovodstva –

Činjenica je da je novac osnova svakog posla i da je okosnica društva. Sposobnost praćenja novca, prihoda i rashoda, te razlikovanja prihoda i primitaka od velike je važnosti i u privatnom, a i poslovnom životu. Osim toga računovodstveni principi mogu se vrlo dobro primijeniti na mnoge druge projekte i potrebni su u mnogim zanimanjima.

– Strani jezici –

O važnosti engleskog jezika više nema pitanja, svima je postalo jasno da je on potreban za skoro sva zanimanja. No, engleski je dovoljan samo za radna mjesta koja uopće ne uključuju jezike, no za sve ona takva uključujući rad u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, rad u međunarodnim poduzećima ili izlazak na globalno tržište potrebno je dobro znanje još jednog jezika, te pasivno znanje trećeg.

Vezano: