Kritičan stav prema pročitanom [ KARIJERA ]

Kritičan stav prema pročitanom

Posebno na početku godine pojavljuju se mnoga predviđanja, neka su sažeta i konkretna, neka senzacionalistička, a mnoga površna. No, kako iz svega toga donijeti neku odluku.

Najčešće se pojavljuju tri tipa članaka:

– članci koji predviđaju –

Ovakvi članci kao što im i sam naziv kaže predviđaju što će se dogoditi sljedeće godine. Iako je to vrlo zanimljivo čitati, često se svode na nagađanja, okvirno su točna, ali vrlo malo mogu pomoći pri odlukama koje želite donijeti. Ovisno o stručnjaku s kojim se razgovara ta predviđanja mogu biti vrlo različita. Najčešće ima dosta činjenica pa čak i znanstvenih u kojima su takvi članci točni. Ako pročitate da će i sljedeće godine biti kriza u državi ukoliko Vlada nešto ne promijeniti, možete pomisliti da je članak istinit, što i jeste, no pitanje je koliko i kakve odluke možete donijeti na temelju toga. Ili ukoliko kažu da se ove ili sljedeće godine očekuje rast kamata na kredite, osim ako se ne popravi situacija sa zaduživanjem, teško da ćete znati što napraviti.

– članci koji pozivaju na djelovanje –

To su članci koji često govore što treba napraviti. Vjerojatno ste već pročitali izjave tipa: “Kupite sada stan jer cijene stanova mogu samo rasti“ ili „Ili kupite stan sada jer su cijene dosta pale“… Takvi članci često vrlo uvjerljivo opravdavaju teoriju koju donose, u njima često ima točnih podataka, no problem je što svaka situacija ima i drugu stranu priče. Npr. Da li cijene stanova mogu neprestano rasti?! Ili tko može točno odrediti kada su dosegnule dno i kada je najbolji trenutak za kupovinu. Savjeti tipa „upišite elektrotehniku jer osobe sa završenim tehničkim fakultetom kratko čekaju na burzi“ mogu zvučati uvjerljivo, no pitanje je kakva će situacija biti za 5 godina kada ta osoba završi fakultet.

– obrazovni članci –

Ovo je tip članaka koji je možda najkorisniji, ali i najmanje zanimljiv za čitanje. Također, njihovim čitanjem ne možete dobiti savjete za odluke, samo možete bolje shvatiti odluke koje ćete možda donijeti na temelju prethodna dva tipa članaka.

No, ukoliko pročitate članak u kojem se daje analiza koliko su prošlih godina rasle cijene prehrambenih proizvoda, možete predvidjeti koliko će vam više trebati ove godine za hranu. Isto tako ako čitate da se očekuje recesija i ove godine i sami znate da vjerojatno ne trebate očekivati povišicu.

Jedan od problema kod čitanja članaka je i taj što često smo skloni primjećivati i čitati članke koji naginju na potvrđivanje jedne te iste stvari. Npr. ako mislimo da je vrijeme za ulaganje u zlato, primjećivat ćemo naslove koji potiču na ulaganje u zlato, a tim ćemo i potvrđivati svoju teoriju dok ćemo one druge koji su skeptični prema trenutnoj cijeni zlata preskakati ili čitati s kritičnim pristupom i tražiti rupe u njima.

Bez obzira koji tip članaka vama odgovarao, najvažnije je da pri donošenju odluke pročitate i one koji govore suprotno, te da sami razmislite koliko to ima smisla. Bez obzira koliko netko govorio da cijene stanova mogu rasti, vi se upitajte da li je to zaista tako i da li postoji objektivnih razloga za to u vašem okruženju.

Svi članci su pisani za masovno čitanje, dakle imajte na umu da se ne radi o povjerljivim ili privilegiranim informacijama. Članak će pročitati mnogo ljudi i pitanje je kada bi svi isto reagirali da li bi tržište i dalje išlo u tom smjeru. Ako nešto želite kupiti i kasnije prodati, a svi se odluče sada to kupiti, kome ćete to poslije prodati?!

Jedine financijske savjete i informacije koje trebate uzeti u obzir su one koje odgovaraju vašoj individualnoj situaciji i stavovima.