19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Naučite se pravilno predstaviti [ KARIJERA ]

Često na poslovnim sastancima, seminarima ili raznim skupovima prije uvodnog izlaganja svi sudionici se moraju predstaviti u dvije do tri rečenice...

Naučite se pravilno predstaviti

Pravilno predstavljanje nije za sve prilike isto. Ovisno o tome gdje se i kome predstavljate, tome prilagodite svoje informacije. Ne, ne trebate ih izmišljati, nego naglasite one informacije koje su bitne u određenom slučaju.

Ako se predstavljate u nekoj više “privatnoj” situaciji tada možete iznijeti i neke privatne podatke koje želite ili smatrate relevantnim. Ukoliko ste negdje kao predstavnik poduzeća u kojem radite tada ćete spomenuti poduzeće i radno mjesto odnosno zanimanje.

Kako se profesionalno predstaviti

Postoji mnogo situacija u poslovnom svijetu u kojima se morate ukratko predstaviti. Ako već imate okvirno spremno što reći, to vam može uvelike olakšati situaciju. Pravilno predstavljanje u mnogim situacijama bez obzira da li se predstavljate suradniku, poslovnom partneru ili mentoru, može vam pomoći u izgradnji dobre poslovne reputacije.

Dobro poslovno predstavljanje može vam pomoći da postanete samopouzdaniji, ostavite bolji dojam, ali i otvriti nove teme i usmjeriti razgovor.

Ako ste na poslovnom događaju ili ste se s nekim susreli tko ne zna vaše ime, tada možete početi s imenom i prezimenom, radnim mjestom, zanimanjem, te ovisno o tome gdje ste objasniti svoj interes za određenom temom.

Ako se trebate predstaviti na razgovoru za posao, tada ne trebate početi s imenom i prezimenom, oni to već znaju i znaju koga su pozvali na razgovor, u ovom slučaju se koncentrirajte na bitne informacije o radnom iskustvu, obrazovanju i znanjima bitnima za poziciju za koju se prijavljujete. Možete spomenuti i neki hobi ukoliko je vezan uz posao za koji ste se prijavili.

Obratite pažnju na govor tijela jer i on ima značajan utjecaj na prvi dojam. Ostanite smireni bez previše gestikulacija te nemojte djelovati dekoncentrirano, pažnju usmjerite na sugovornika, nemojte gledati u svim smjerovima, popravljati kosu, namještati odjeću ili ako stojite prebacivati se s noge na nogu. Takve geste često ostavljaju dojam nervoze ili nezainteresiranosti.

Kako se predstaviti na novom tečaju ili usavršavanju

Predstavljanje na početku omogućuje sudionicima da se upoznaju, te je u ovom slučaju bitno spomenuti ime, prezime, ako želite možete zanimanje i čim se bavite ili gdje radite (ukoliko želite, ali te informacije možete i izostaviti) te neke druge bitne informacije. Ako ne želite previše ulaziti u opis sebe možete dodati i zašto ste na tom tečaju, te što očekujete. Ukoliko imate neki neki zanimljiv hobi koji je vezan uz ovo usavršavanje, također ga možete spomenuti.

Kako se predstaviti na poslovnim sastancima ili seminarima

Često na poslovnim sastancima, seminarima  ili raznim skupovima prije uvodnog izlaganja svi sudionici se moraju predstaviti u dvije do tri rečenice.

Čarobne formule ni u ovom slučaju nema. Najbolje bi bilo na papir unaprijed napisati nekoliko rečenica koje se mogu koristiti u dosta prilika. Dovoljno je reći  ime, prezime, poduzeće  u kojem radite i titulu, odnosno posao koji obavljate.

Nikad se nemojte truditi uljepšati posao, čak je poželjna i manja samodegradacija. Obično vas na takvim skupovima bar nekolicina ljudi poznaje, pa ukoliko se budete hvalili ili pretjerivali u opisu posla zvučat ćete smiješno i neelokventno.

Sigurno ste bar jednom pogledali Najslabiju kariku.  Nemojte da vaše predstavljanje zvuči onako. Ako radite za kompjuteriziranom blagajnom, ne bavite se radom na računalu, nego ste blagajnik.

Nemojte dužiti, nikoga ne zanima detaljan opis vašeg posla, ni samohvala, ali ni kukanje.

Nikad nemojte upotrebljavati opise poput «radim u jednom velikom poduzeću, sigurno ste čuli za njega, možda ne uvijek u pozitivnom kontekstu, možda zato što su naši vlasnici iskorištavači, ili zbog zadnje afere koja se desila, nisam siguran kada, možda negdje prije nekoliko mjeseci, uglavnom….»

DOSADNO I DUGO!!! I NIKOG NE ZANIMA!!!

U toliko riječi, u koliko ste rekli NIŠTA, mogli ste se predstaviti i ispričati vic. Ne, ne savjetujemo ni da pričate viceve, samo da skratite…

Ukoliko je potrebno možete dodati rečenicu što očekujete od seminara. Npr. možete upotrijebiti frazu poput «očekujem saznati nešto novo o ovoj temi ili čuti savjete koji će mi biti korisni u budućnosti» ili «želim unaprijediti svoje znanje, o ovoj temi… «  i druge slične fraze. Ovisno o prilici, možete biti i manje formalni.

Čak i ako svi oko vas imaju duga, duga predstavljanja, vi skratite… Ukoliko voditelja konferencije zanima nešto dodatno puno će bolje biti ako vas pitaju nego ako pričate nešto što nikoga ne zanima.

Kako se predstaviti na novom poslu

Pravilno se predstaviti na novom poslu je vrlo bitno, jer ćete vjerojatno neko buduće vrijeme provesti s tim ljudima, te je ipak bitno i kakav ste prvi dojam ostavili.

Velika je vjerojatnost da će vas netko u novom poduzeću predstaviti određenim ljudima, no, vjerojatno neće svima. Onima kojima vas nisu predstavili drugi pristupite otvoreno, prijateljski ali ipak profesionalno. To su vam nove kolege, a ne prijatelji. Možda će neki od njih postati i prijatelji, ali u ovom trenutku pokažite poslovnu stranu, a ne da steknu dojam da tražite prijatelje.

Predstavljanje može biti jednostavno ime, prezime i mjesto na kojem počinjete raditi. Možete također podijeliti ukratko svoje prijašnje radno iskustvo kako bi suradnici dobili neku perspektivu s kim će surađivati.

Pročitajte i: