28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Tko plaća račun dečko ili cura? [ LJUBAV ]

Jedna od čestih dilema na izlascima je tko plaća račun. Jednom kada ste u stabilnoj vezi za vas će...

Tko plaća račun?

Jedna od čestih dilema na izlascima je tko plaća račun. Jednom kada ste u stabilnoj vezi za vas će ova pravila biti smiješna jer ćete izgraditi stav o plaćanju kao par, ali u međuvremenu dobro je znati što se očekuje.
Neke žene naći će se uvrijeđene ako muškarac uvijek poseže za novčanikom, jer u takvim situacijama imaju osjećaj da ih se tretira na šovinistički način, kao da sebi ne mogu priuštiti plaćanje večere.
S druge strane neke žene smatraju, ako se muškarac ne nudi uvijek za plaćanje, da je škrt ili da se ne ponaša kavalirski. Najbolje bi bilo pratiti ponašanje partnera i na temelju razgovora ili ponašanja zaključiti njegova očekivanja, ali to je često vrlo teško izvesti. Zbog toga postoje neke osnovne smjernice koje vam mogu olakšati dilemu plaćanja.

Muškarac bi trebao platiti:
Na prvom spoju
Prvi dojam je vrlo važan. Na prvom spoju muškarac bi se uvijek trebao ponuditi da plati piće. Ukoliko ona ne pokaže veliki otpor ili ne započne priču o ravnopravnosti, on bi trebao i platiti. Kada muškarac plaća piće na prvom spoju, time ne pokazuje samo da je kavalir, nego da je odgovoran i dobro odgojen.
Ako je on pozvao van
Općenito pravilo koje uvijek vrijedi je tko zove on i plaća.
U posebnim prilikama
U posebnim prilikama kao što su obljetnice, rođendani, blagdani muškarac bi se trebao ponuditi platiti. Ovo se također odnosi i na proslave nekih važnih događaja, npr. ako je on ili ona dobila novo radno mjesto. U oba slučaja muškarac bi trebao plati, u prvom slučaju jer je dobio bolje mjesto, a u drugom kako bi pokazao da cijeni njeno postignuće  i da mu je drago zbog njenog uspjeha.

Žena bi trebala platiti:
Ako je ona pozvala van
Još jednom ponavljamo da onaj tko je pozvao van bi i trebao platiti. Nema ništa patetičnije od žene koja predloži odlazak u skupi restoran i onda očekuje od muškarca da plati taj njen prohtjev.
Ako je partnerov rođendan
Ako je ona organizirala večeru iznenađenja ili vas jednostavno želi počastiti za vaš rođendan dopustite joj. Odbijanje ponude plaćanja bilo bi kao da odbijate poklon.
Ako ona inzistira na plaćanju
Nevažno koji bio njen razlog ukoliko žena uporno inzistira na plaćanju muškarac bi joj trebao dopustiti. Plaćanje računa definitivno nije nešto oko čega se vrijedi svađati.

Podijelite račun:
Ako ste već pravi par
Natuknice iznad ne vrijede za parove u kojima partneri otvoreno razgovaraju o financijama. Naravno da će češće plaćati onaj partner koji ima veću platežnu mogućnost. Ali ne biste smjeli dopustiti iskorištavanje. Zbog toga je najbolje račune dijeliti na pola.
Ako kupujete poklon zajedničkim prijateljima
Ako namjeravate ići na vjenčanje zajedničkog prijatelja očekuje se da ćete i poklon platiti pola – pola. Čak iako se radi o prijatelju jednog partnera račun za poklon biste trebali podijeliti. Ako se druga strana ne ponudi odmah nemojte se ustručavati pitati, nema ništa loše u tome što očekujete da ćete oboje ravnopravno platiti poklon.

Tko plaća račun među kolegama i suradnicima

Ako ste šesti na ručku s pet kolega ili kolegica samo slijedite ono što svi rade i nemojte inzistirati na vlastitoj teoriji. Sasvim je uobičajeno u ovakvim situacijama i da svatko plaća svoj račun, da se ukupan račun podijeli na 6 pa da svatko plati jednako, ali i da neka osoba časti sviju jedan dan, a sljedeći dan sljedeća. Ako se ne nalazite često s njima na ručku ili kavi, a nitko ne spominje dijeljenje računa, protokol nalaže da osoba koja je inicirala druženje i plaća

Ako ste na ručku ili piću udvoje, postoji neko nepisano pravilo da u poslovnim prilikama plaća osoba koja ima veću zaradu i na boljoj je poziciji. S druge strane ukoliko su osobe na sličnim pozicijama, pravilo je da plaća mlađa osoba osim ako je ta mlađa osoba radno neaktivna. Kada ste na kavi ili ručku sa studentom ili nezaposlenom osobom, uvijek se ponudite za plaćanje.