Kako da budete zadovoljni vlastitim životom [ SELFHELP ]

Kako da budete zadovoljni vlastitim životom

Ako bi vas sada upitali „Jeste li zadovoljni svojim životom?“, vjerojatno biste odgovorili „Ne mogu se požaliti“ ili „Dobro je u globalu“. I to je istina. Plaćate račune, imate obitelj, prijatelje, krov nad glavom i više-manje dobro zdravlje.

Ali nekad vas večeri znaju potištiti. Ne možete se sjetiti kada ste se zadnji put nečemu iskreno veselili. Naporno radite, ali ne čini se kao da će vas posao negdje daleko odvesti. Ponekad vam se može učiniti i da ste protratili mjesece života bez da ste napravili nešto značajno.

Tada počinjete maštati. Maštate kako započinjete vlastiti posao, putujete svijetom ili pišete knjigu koja postaje bestseller. Podijelite možda svoje snove s prijateljima, oni su također oduševljeni idejom, ali tada dođete kući i prisjetite se stotine razloga zbog čega su vaši snovi nerealni i neostvarivi.

Ali scenarij ne mora biti ovakav. Jedna stvar koju možete učiniti odmah i sada za poboljšanje zadovoljstva životom je prestati smišljati izlike i preuzeti odgovornost za svoj život. Nitko ne sugerira da ste neodgovorni ili lijeni. Ni slučajno. Vjerojatno ste upali u rutinu i prilagodili se drugim ljudima i okolnostima oko sebe. Da biste imali zadovoljavajući život možda biste se morali nekih navika  riješiti i potpuno promijeniti pogled na svoju svakodnevnicu.

Najvažnije je da prestanete svoju sreću stavljati u tuđe ruke i sami se pobrinete za sebe i ono što želite.

Zvuči li vam ovo poznato?

– Nakon posla ste preumorni za bilo što, a kamoli ostvarenje snova.

– Neki članovi obitelji doslovno se ljute na vas ako se bavite nečim što se njima ne sviđa.

– Nemate novaca, a bez novaca ne možete ni krenuti u ostvarenje svojih snova.

– Treba vam više vještina i znanja da biste ostvarili ono što želite, a sve to zahtjeva vrijeme i novac kojeg nemate.

Ove okolnosti su stvarne, nisu izmišljene izlike, ali morate znati kako to nisu razlozi za neostvarivanje svojih snova. Rješenje je da jednu po jednu izliku izdvojite, razmislite o njoj i pronađete načina kako je savladati. Neće biti lako, ali postoji način.

Kako? Kako biti zadovoljan svojim životom?

– Prvo morate znati kako vaši razlozi nisu upisani u kamenu, nego izlike. Preuzmite odgovornost i pronađite način kako da pobijedite te izlike.

– Jesu li vaš snovi nešto što će vas ubiti ako ih krenete ostvarivati? Nisu. Tada krenite za njima. (Iako, ako je vaš cilj preskočiti veliku rijeku motorom, još jedanput razgovarajte s nekim, možda psihijatrom, prije nego što to napravite).

– Razmjenjujte ideje. Nemojte se ustručavati razgovarati s drugima. Vaša ideja sigurno nije jedinstvena na svijetu, pa se nemojte bojati kako će vam je netko ukrasti. Možda su drugi prošli kroz slična iskustva i mogu vam pomoći.

– Promijenite kut gledanja. Ako ste svaku večer preumorni, možda se ne radi o previše zahtjevnom poslu, nego slaboj fizičkoj spremi i lošoj prehrani. Možda problem nije ono što vam prvo pada na pamet.

– Nagrađujte se. Nemojte samo žuriti naprijed. Svaki put kada napravite i mali korak prema ostvarenju cilja, zaustavite se i uživajte u postignutom. Biste li uživali u činjenici da ste se vjenčali ako biste sutradan morali plaćati račune i vratiti se na posao. Tome služi medeni mjesec. Nakon svakog malenog postignuća napravite medeni mjesec kako biste uživali u onome što ste napravili.

Čemu toliko nezadovoljstvo?!

Činjenica je da su žene danas u boljoj poziciji nego ikad, imaju sva prava gotovo jednako kao muškarci, te nema zanimanja kojem nemaju pristup. Svi klubovi su im dostupni, same biraju kako će živjeti… Ukratko, mogu raditi sve što žele, kada žele i s kim žele. Naravno, nije baš sve savršeno, ali je mnogo bolje nego prije.

U isto vrijeme, sva istraživanja pokazuju da nikad nije bio ovoliki broj žena u depresiji i onih nezadovoljnih svojim životom.

Zašto? Koji su to razlozi koji ih dovode do nezadovoljstva životom?!

Jedan od razloga za nezadovoljstvo životom je opterećenost savršenstvom. Je li upravo razlog u tome što mogu skoro sve što žele, pa ako baš sve ne ide dobro i nije savršeno one ne mogu uživati. Izgleda da su danas žene postale opčinjene savršenstvom. Moraju imati savršen posao, savršenu kuću, savršenog muža, savršenu djecu, savršenu figuru … Zatim moraju i izlaziti i rolati i skijati i ljetovati… Da ne spominjemo da čak i kad imaju skoro sve, ako samo još nešto nedostaje, to i dalje njima ne znači da je prilično dobro, nego da je loše.  Uvijek im nešto smeta. Ako imaju dobar posao žale se da moraju previše raditi ili na radne kolege zbog kojih su stalno u stresu. Možda imaju i obitelj, ali im muž nije dovoljno pažljiv, vrijedan, pun potpore, često nije kod kuće…

U svakom slučaju, dolazimo do toga da je lista osnovnih životnih ciljeva toliko duga da uvijek nešto jednostavno mora nedostajati. Treba težiti boljem, ali ne savršenstvu.  Život nije nepravedan ako nemamo sve, sve dok imamo dovoljno!

Drugi izvor nezadovoljstva životom je neodlučnost

Moderno doba pruža izbor, što je jako dobro, ali ne morate se uvijek pitati jeste li pravilno izabrali i da li bi u drugom slučaju bili sretniji?!

Jesu li žene oduvijek nezadovoljne životom?!

Glavni zadatak u prošlosti za ženu je bio udati se. Bilo joj je teže, ali uglavnom nije o tome toliko razmišljala. Nosila se s onim što je imala i  pokušavala je iz toga izvući najbolje što može, te ići korak naprijed kako bi njenim nasljednicama bilo bolje.

Druge teorije govore kako su žene i tada bile još nezadovoljnije, samo da tada nisu provođena sustavna istraživanja koja bi ukazivala na taj problem.

Ovdje su te teorije namjerno izostavljene, jer ako ništa drugo, bar je ljepše vjerovati da žene nisu predodređene da budu nezadovoljne i da možemo utjecati na naše osjećaje bez obzira u kakvom se trenutnom okruženju nalazili.

Zbog toga pokušajte misliti pozitivno i  uživati u onome što imate. Potrudite se izboriti za bolje, ali nemojte zbog onoga što nemate zaboraviti na sve lijepe stvari koje vam se događaju!