29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako odustati od OČEKIVANJA za sretniji život [ SELFHELP ]

U mnogim slučajevima previsoka očekivanja koja stavljamo...

Kako odustati od OČEKIVANJA za sretniji život

Kako odustati od OČEKIVANJA za sretniji život

U mnogim slučajevima previsoka očekivanja koja stavljamo pred sebe i pred druge mogu rezultirati tugom i razočarenjem. Međutim, ako smanjimo očekivanja možemo biti sretnija osoba. Ali kako smanjiti očekivanja i kako voljeti, obitelj, prijatelje ili bilo koga drugog bez da išta očekujete zauzvrat.

Pozitivna energija i dovoljno samopouzdanja, da možemo sami usrećiti sebe ključ su oslobađanja od očekivanja. Zbog toga je prvi korak u smanjivanju očekivanja vjerovanje da smo sami tvorci vlastite sreće.

Očekivanje je ono što mislimo da bi drugi trebali napraviti kako bi mi bili sretniji. Međutim, jedini rezultat fokusiranja na tuđe ponašanje i ono što mi mislimo da bi oni trebali učiniti je tuga. Mi posjedujemo samo potencijale da kontroliramo svoje razmišljanje i svoj emotivni razum, a ne i  druge, stoga će svako očekivanje rezultirati konfliktom, jer kada mislimo da znamo bolje što bi netko drugi trebao napraviti od njega samog, to automatski vodi do pitanja tko je u pravu.

Ipak, ne možemo se svih očekivanja odreći. Postoji jedno koje bismo trebali imati od svih ljudi, a to je poštovanje. Međutim, poštovanje nije očekivanje da će drugi ispuniti sve naše želje, nego sloboda da drugi slobodno izražavanju svoje mišljenje i ponašanje, te sloboda da ukoliko nam se ta mišljenja i ponašanja ne sviđaju ili toleriramo ili da odemo.

Ne očekivati od sebe ništa veliko

Većina nas ima osjećaj kako je ovdje da bi postigla nešto veliko u svome životu, tako svi oni koji nisu ostvarili takvo nešto (a većina nas nije) stalno očekuju priliku i taj trenutak.

Često možemo osjećati nepotpunost i prazninu, te smatrati kako život nema smisla, jer nas stalno vodi ideja kako moramo postići nešto veliko, kako smo tu radi nekog velikog razloga. Međutim, život bi bio mnogo lakši kada bismo se oslobodili takvih očekivanja i prihvatili činjenicu da je samo živjeti, biti tu i biti to što jesmo sasvim dovoljno da bismo ispunili životnu misiju.

Kako živimo na ovome svijetu svoju energiju i duh dijelimo s ljudima koji nas okružuju na mnogo načina. Naš utjecaj dotiče njihove živote, a kroz one koje poznajemo utječemo na mnogo, mnogo drugih ljudi koje oni poznaju. Zbog toga kada postanemo ono što istinski jesmo, radimo već samim tim nešto zaista veliko na unutarnjoj razini, a to je više nego dovoljno da zadovoljimo svrhu postojanja na ovom planetu. Nema nikakve potrebe opterećivati se idejom kako trebamo dospjeti na naslovnice časopisa ili spasiti svijet kako bismo na taj način postali vrjedniji i  takvim nečim vrednovali svoje postojanje.

Iako se čini teško, svatko od nas može zaviriti u svoje srce i otkriti što je istina za njega, što mu daje smisao života i što ga uzbuđuje. Na taj način se možemo osloboditi pritiska da našem životu smisao treba dati netko ili nešto izvana, bilo što osim naše unutarnjeg osjećaja svrhovitosti.

Najvažnije je ostati vjeran svojim vrijednostima i živjeti život u okvirima svoje vizije. To je sasvim dovoljno da bi smo upotpunili vrijeme provedeno na Zemlji.

S druge strane ponekad smo toliko preplavljeni obvezama da ne stignemo razmišljati o bilo čemu drugom, osim o tome kako ništa ne stižemo. Različite obveze od poslovnih preko brige za djecu do vođenja kućanstva ostavljaju nam pritisak kako se ne možemo nositi s tim što imamo. Svaki dan se suočavamo s činjenicom koliko smo bespomoćni i koliko ne možemo utjecati na svoj raspored i koliko ne možemo ništa promijeniti. Ipak, umjesto da nas takva situacija sve više frustrira, trebali smo odvojiti trenutak i pogledati situaciju iz šire perspektive.

Na kraju dana moramo prihvatiti činjenicu da neke stvari ne možemo mijenjati, da ne možemo kreirati život po svojim željama, da to apsolutno nikome nije pošlo za rukom, bez obzira što nam se ponekad čini da svima drugima to uspijeva. Poneki poslovi će ostati nedovršeni, netko će nas povrijediti, djeci uvijek nećemo moći ponuditi najbolje, nećemo biti najbolja supruga, i vrlo je važno pomiriti se s takvim situacijama. Mirno prihvatiti život kakav jest, nesavršen, osloboditi se perfektcionizma  i prihvatiti stvari kako stoje.