Kako se smiriti bez tableta [ SELFHELP ]

Kako se smiriti bez tableta

Živimo u svijetu u kojem se tablete uzimaju gotovo za svaki problem, a česte su i kod uznemirenosti, jer kronična napetost uzrokuje fizičke simptome zbog kojih osobe posjećuju liječnike, koji im tada propisuju medikamente.

Međutim, tablete nisu rješenje za sve. One rješavaju simptome, ali sigurno ne i ono što je uzrokovalo uznemirenost. Ključ je naučiti nositi se sa životnim prilikama na staložen način.

Suočavanje s napetošću stvar je promjene životnog stila, a ne određenog lijeka. Baš zbog toga postoje individualne taktike koje su za nekog učinkovite, dok za drugog nisu, stoga ih je potrebno isprobati što više kako biste pronašli ono što kod vas najbolje funkcionira.

-1- Vježbajte

Važnost vježbanje se ne može naglasiti dovoljno. Vježbanje je prirodni način s kojim se suočavate s napetošću. Čak i ako nikad niste bili tip osobe koja voli vježbati ukoliko ste pod stresom i napeti ste ključno je da se pokrenete.

-2-  Vitamini i minerali (posebno magnezij)

Ponekad se napetost javlja zbog neadekvatne prehrane. Koliko je poznato manjak magnezija neće uzrokovati napetost, ali ako ste napeti ukoliko ga imate dovoljno u organizmu lakše ćete se opustiti. Mnogi drugi vitamini bitni su za pravilno psihološko funkcioniranje organizma, poput B kompleksa, pa je najbolje posavjetovati se s liječnikom i uzimati multivitaminske dodatke koji odgovaraju vašem zdravstvenom stanju.

-3- Molite ili meditirajte

Spritualna praksa učinit će vaš život puno jednostavnijim, jer ćete na neka jako teška pitanja pronaći vrlo jednostavne odgovore. Osim molitve i meditacije možete čitati produhovljene knjige, umjetnička djela, slušati takvu glazbu.

-4- Zaustavite pretjerano razmišljanje

Kada o nečemu previše razmišljamo vjerojatno se radi o nečemu negativnom. Pratite misli. Identificirajte iracionalne i negativne misli. Kada se uhvatite da razmišljate negativno zaustavite se i prebacite percepciju. U tom trenutku odgovorite na pitanje, “sada bi mi pomoglo______ ”

-5- Pišite podsjetnike

Ukoliko ste se nakon čitanja nekog teksta osjećali bolje, spremite ga i pročitajte kada osjetite napetost ili tjeskobu. Napravite popis ciljeva kako biste htjeli da vaš život izgleda. npr. Kad rješavam nered po kući koji su drugi napravili neću reagirati budno. Neću reagirati burno na dječje nezgode. Neću galamiti, sukobe ću rješavati mirno i s osmijehom. Svaki put kada se uzrujate podsjetite se svog popisa.

-6- Uzmite pauzu

Umjesto da reagirate naglo, kada vas nešto uznemiri tuširajte se, izađite u šetnju, uzmite pauzu…

-7- Zapitajte se ova pitanja

Prije neke reakcije uvijek odgovorite na ova pitanja

– O čemu razmišljam?
– Preuveličavam li ovaj problem, strah, sumnju?
– Hoće li ta stvar biti važna za 3, 6 mjeseci ili za nekoliko godina?
– Vrijedi li ta stvar uzrujavanja?

Ipak, to što ponekad napetost možemo sami pobijediti ne znači da ne trebamo posjetiti liječnika. Ako ste tjeskobni 24 sata dnevno, ako ne možete zaustaviti negativne misli, ako se nikad ne osjećate dobro čim prije posjetite liječnika.

Ostavite komentar

*