25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 namirnica koje zvuče zdravije nego što jesu [ ZDRAVLJE ]

Light, bez masnoća, bez glutena, s manje kalorija, organski i slični pridjevi...

5 namirnica koje zvuče zdravije nego što jesu

Light, bez masnoća, bez glutena, s manje kalorija, organski i slični pridjevi vežu se uz zdravu hranu, ali primjerice, samo zbog toga što nešto ima manje kalorija ne znači nužno da je i zdravo. Ispod su namirnice koje naizgled zvuče zdravo, ali nisu ništa zdravije od prosjeka.

-1- Dijetni gazirani napitci. Sasvim je u redu piti ih ako vam se sviđaju, ali nemojte misliti kako time činite svome zdravlju uslugu.

-2- Sportski napitci – I dok sportski napitci sadrže nužne supstance poput elektrolita nužnih za one koji se intenzivno bave sportom, ne trebaju vam sportski napitci ukoliko idete u laganu šetnju. Poštedite se dodatnih kalorija i pijte vodu.

-3- Energetske table / pločice – Energetske tablice sadrže više kalorija nego što je prosječnoj osobi potrebno kada uzima neku grickalicu.  Energetske tablice uzmite kada vam nakon jedne iscrpljujuće aktivnosti slijedi druga naporna aktivnost, a nemate vremena za obrok, a ne kao grickalicu.

-4- Žitne pahuljice –  One su zdrave ukoliko su od cjelovitih žitarica, ali kada im se dodaju okusi, čokolada, šećeri, sirupi, sol i drugi sastojci, na kraju se ne dobije pretjerano zdrav obrok.

-5- Hladne salate – Ako se nešto zove salata automatski to povezujemo sa zdravljem, ali u hladnim salatama s tjesteninom, više je majoneze i drugih kaloričnih sastojaka dok se povrće nalazi tek u tragovima.