Što jesti i piti ljeti za osvježenje

FENG SHUI HRANA ZA LJETO – hrana koja nas hladi

Toplo ljeto je stiglo, a temperature će samo biti više i više. Kako biste se uspješno nosili s ljetnim visokim temperaturama bitno je uz ostale promjene, prilagoditi i prehranu. Treba jesti hranu koja će nam pomoći da održimo osjećaj svježine, a izbjegavati hranu koja nas zagrijava i čini da nam je još toplije.

YIN – YANG teorija kaže kako postoji hrana koja zagrijava tijelo, ali i hrana koja nam pomaže da ostanemo hladni tijekom ljetnih vrućina. Hrana daje tijelu energiju, a prema YIN – YANG teoriji na koji način će se ispoljavati termalna energija koju nam daje hrana ovisi o namirnicama koje odabiremo.

Hrana koja nas hladi čini ljeto ugodnijim?

YIN HRANA:

ananas,
banane,
celer,
cvjetača,
gljive
grejpfrut,
jagode,
klice,
krastavac,
kruške,
kupus,
leća,
lubenica,
mandarina,
menta,
naranče,
patlidžan,
soja,
šparoge,
šumsko voće,
tikvice,
zelene jabuke,
zeleni čaj.

  1. VOĆE

Najbolje voće za ljeto su lubenice, dinje i citrusno voće. Lubenice su pune vode koja nas osvježava, kao i dinje koje nas hlade. Citrusi razgrađuju masnoće i ppomažu probavu, što daje osjećaj lakoće.

  1. SKUTA

Skuta je pravi osvježavajući ljetni napitak. Može se konzumirati čista skuta ili skuta sa začinima. Konzumirajte je direktno iz hladnjaka, ali ne kada ste previše vrući.

  1. KOKOSOVA VODA

Voda od kokosa puna je prirodnih elektrolita i daje tijelu instant osvježenje, posebno kada smo iscrpljeni od cjelodnevne vrućine.

  1. MENTA

Menta kao začin ili osvježavajući napitci od mente olakšat će ljetne mjesec ei učiniti vrućinu podnošljivjom.

  1. POVRĆE

Ljeti smanjite konzumaciju mesa i masne hrane, smanjite kuhanje i prebacite se na salate i lagana jela. Povrće je lakše probavljivo od masne hrane, te će se vaše tijelo manje zagrijavati. Izbjegavajte ljuto povrće koje nas zagrijava poput feferona i češnjaka.

  1. LUK

Od ostalog povrća izdvajamo luk jer ima nevjerojatne sposobnosti rashlađivanja, a smatra se kako štiti i od sunčanice.

Hrana koja nas zagrijava i koju ljeti treba izbjegavati

YANG hrana:

avokadao,
brokula,
crvene paprike,
češnjak
čili, ljuta papričica,
čokolada,
đumbir,
grahorice,
jaja,
janjetina,
jela s roštilja,
kako,
kava,
knedlice,
kruh,
kuhana rajčica,
kukuruz,
kumin,
mažuran,
mlijeko
orašasti plodovi,
papar,
perad,
prženo,
riba,
riža,
špinat,
zelene jabuke,
zeleni čaj.

Za vrijeme ljetnih mjeseci mnogi se osjećaju dehidrirano i imaju manjak energije. Za vrijeme ljetnih mjeseci važno je unositi dovoljno vode, ali i izbjegavati hranu koja zagrijava. Uz prilagodbu prehrane dobro bi bio i napraviti određene izmjene u životnom stilu koje će pomoći da pobijedite utjecaj ljetnih vrućina na organizam.

Što piti ljeti za osvježenje?

Voda

Ljeti je posebno važno ostati hidratiziran i piti dovoljno vode. I dok druga pića mogu biti vrlo privlačna, voda je nezamjenjiva jer pomaže tijelu da regulira temperaturu, štiti kožu i sve druge organe, a nema kalorija, pa ne zagrijava tijelo. Svaka stanica u našem tijelu treba vodu kako bi pravilno funkcionirala. Ljeti zbog viših temperatura gubimo više vode iz tijela znojenjem, pa je taj gubitak potrebno nadoknaditi. Ako ne unesete dovoljnu količinu vode da biste nadoknadili gubitak, vaše tijelo će postati dehidrirano i riskirate razne bolove i bosti, od onih lakših poput umora i glavobolje, do ozbiljnih komplikacija.

Aperol Spritz

Poznato talijansko piće neizostavan je ljetni pratitelj. Bilo da radite klasični Aperol Spritz ili neku svoju kombinaciju s talijanskim likerom Aperolom. Aperol Spritz napravite tako da u Aperol dodate mineralnu vodu, malo vina ili prosecca, kockice leda i krišku naranče ili par zelenih maslina.

Slatko slana limunada

Slatko slana limunada najpoznatije je indijsko piće za ljetno osvježenje. Pravi se od vode, limuna ili limete, malo soli, malo mente i leda. Ovo piće daje instantno osvježenje, ali i vraća energiju tijelu zbog kombinacije šećera i soli.

Izbjegavajte pivo i žestice koje će vas dodatno dehidrirati i zagrijati.