Intermittent FASTING dijeta – REZULTATI –

Intermittent FASTING dijeta – REZULTATI –

Intermittent fasting je poseban oblik dijete gdje se ne ograničava što i koliko jedete, nego se ograničavate kada jedete, odnosno kada smijete jesti. Njeni pobornici kažu da se njen učinak krije u ubrzavanju metabolizma, jer se organizmu ne uskraćuje hrana svakodnevno kao što se to radi u standardnim dijetama, nego se jedne normalno, a onda se napravi pauza, kada se uskrati hrana, a organizam se ne stigne prebaciti u dijetni mod, nego nastavlja raditi uobičajenim tempom, te na taj način mršavi.

Ukoliko niste sigurni što je Intermittent FASTING dijeta na linku ispod možete pročitati detaljnije što je i kako se provodi.

Intermittent fasting dijeta može dovesti do klinički značajnog gubitka težine, kao i do ubrzavanja metabolizma, odnosno poboljšanja metaboličkog zdravlja, pokazuju nove studije koje su provedene u Chicagu.
Prema rezultatima studije koja je uključila 25 različitih istraživanja Inermittent fasting dijeta donosi zaista dobre rezultate, gotovo jednake kao i klasična dijeta u kojoj se reduciraju kalorije na točno određeni broj. Studija je uključivala 3 vrste intermittent fasting dijeta:

  • Intermittent fasting dijetu 6/1 – dijetu koja uključuje jednodnevni post kada je dozvoljeno jesti tek 500 kalorija, dok se ostalih 6 dana u tjednu jede uobičajeno.
  • Intermittent fasting dijetu 5/2 – modificirani povremeni post, gdje se dva dana u tjednu provodi post (manje od 500 kalorija), a ostalih 5 dana u tjednu jede normalno i uobičajeno.
  • Intermittent fasting 20:4 (do 18:6) – u ovom obliku Intermittent fasting dijete jede se svaki dan 4 do 6 sati, dnevno prema uobičajenom rasporedu, a suzdržava se od jela i kalorija 18 do 20 sati dnevno.

Studija je otkrila kako su svi sudionici gubili na težini, bez obzira na kojoj vrsti povremenog posta bili. Zanimljivo je bilo da kod sudionika koji su provodili dijetu 5/2 i dijetu 6/1 nisu uočene razlike u tempu mršavljenja, što znači da su skoro istim tempom mršavili i oni koji su postili jedan dan u tjednu i oni koji su postili dva dana.

Prosječna osoba može očekivati gubitak kilograma od 5 posto svoje težine svaka 3 mjeseca.

Kroz ovu dijetu sudionici su izgubili u 12 tjedana 3% do 8% svoje težine, što znači da su u prosjeku osobe koje su bile teške 80 kg na početku, u tri mjeseca izgubile oko 4 kg. Osobe koje su startale sa 100 kg, izgubile su u prosjeku 5 kg kroz 12 tjedana.

S Intermittent fasting dijetom treba biti strpljiv jer je ona više stil života nego dijetni plan. Trebat će vam više od mjesec dana prije nego što uopće započnete primjećivati prve rezultate. Ali ukoliko ste strpljivi i predani možete očekivati jako dobre rezultate, a kako mnogi koji prakticiraju ovu dijetu kažu mršavite bez puno truda, jer i dalje jedete sve što volite i jedete zapravo koliko želite bez da si uskraćujete omiljenu hranu.

Intermittent fasting ima veliku popularnost trenutno, ali nije za one koji žele izgubiti na brzinu nekoliko kilograma, nego je više za one koji žele ostvariti benefite zdravijeg života, a ne samo mršavijeg izgleda. Centrirana je oko navike koju ljudi različitih kultura prakticiraju već stoljećima – posta. Nema pravog i pogrešnog načina kako je provoditi, nego birate način koji vama najviše odgovara, bilo da ćete postiti petke, petke i utorke ili da ćete se suzdržavati od hrane tijekom jutra kako biste u večernjim satima mogli uživati u onome što volite ili ćete jesti tijekom sredine dana kada ste najaktivniji, a predvečer i tijekom noći izbjegavati hranu. Svatko bira sebi najlakšu metodu, a rezultati su tu. Važno je da imate razdoblja kada ne jedete i razdoblja kada jedete uobičajeno.

Intermittent FASTING dijeta daje spore, ali trajne rezultate, a pobornici ove dijete tvrde kako su njene prednosti za zdravlje mnogostruke. Ovov je dijeta koju svako vrijedi probati kako biste utvrdili je li za vas, te ukoliko želite trajno smršaviti, a ne brzo izgubiti nekoliko kilograma, koje ćete eventualno jednako brzo i vratiti.

Intermittent FASTING dijeta