29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

KRUŠKA kalorije – Koliko krušaka dnevno?

Kruške su voće bogato vodom, slatko i osvježavajuće. Postoje brojne vrste krušaka, a njihova konzumacija je uglavnom slična. Kruške se mogu jesti kao svježe voće, u voćnim salatama, sastojak su u receptima, umacima, ali i kolačima. Od njih se često rade i marmelade.
KRUŠKA kalorije - Koliko krušaka dnevno?

KRUŠKA kalorije – Koliko krušaka dnevno? Debljaju li kruške?

Kruške su voće bogato vodom, slatko i osvježavajuće. Postoje brojne vrste krušaka, a njihova konzumacija je uglavnom slična. Kruške se mogu jesti kao svježe voće, u voćnim salatama, sastojak su u receptima, umacima, ali i kolačima. Od njih se često rade i marmelade.

Kruške su ukusno voće, koje istovremeno nema puno kalorija, a ima brojne prednosti, te su prikladne i za osobe na dijeti za mršavljenje i kod osoba koje paze na dnevni kalorijski unos.

KRUŠKA kalorije – Koliko kalorija ima kruška

Kruške su voće bogato vodom, te na 100 grama kruške imaju 41 kaloriju.

Kruška ima 41 kaloriju na 100 grama.

JEDNA kruška kalorije – Koliko kalorija ima jedna kruška?

Jedna kruška prosječne veličine ima oko 150 grama te sadrži oko 61 kaloriju. Broj kalorija u kruški ovisit će o veličini kruške.

Jedna kruška ima 61 kaloriju. (Prosječne veličine od 150 grama.)

Koliko krušaka dnevno?

Kruške bi se trebale ukomponirati u plan zdrave prehrane, te u dnevne porcija voća.

Porcija krušaka se smatra 150 do 200 grama.

Optimalna je jedna porcija krušaka dnevno, no u sezoni se mogu jesti i dvije porcije.

Jedna porcija krušaka bi značila konzumaciju jedne srednje veličine ili jedne veće kruške.

Iako se u sezoni nekog voća može jesti i par porcija dnevno, optimalno je ipak imati raznovrsnu prehranu, te i u sklopu toga raznovrsno voće.

Kruške što su mekše su zrelije i u pravilu slađe. Kruške se mogu jesti svježe, zajedno s korom, no, mogu se kombinirati i s drugim namirnicama. Od kruški se može raditi i marmelada, kao i kompot. Recept za domaću marmeladu od krušaka: Marmelada od krušaka – Recepti

Osim toga od krušaka se rade i sokovi, miješane marmelade, likeri…

Kruške su voće koje je uobičajeno, a istovremeno bogato kvalitetnim sastojcima. Jednostavno ga je ukomponirati u prehranu a dobrobiti su brojne.

Da li kruške debljaju?

Kruške su voće koje ne sadrži puno kalorija, ali istovremeno sadrže brojne kvalitetne sastojke. Kruške su voće koje spada među voće najbogatije vlaknima, a vlakna mogu pomoći boljem radu probave te dužem osjećaju sitosti. Stoga se kruške mogu ukomponirati i u dijetni plan za mršavljenje, ali u sklopu planiranog dnevnog unosa kalorija.

Kruške ukoliko se ukomponiraju u plan zdrave prehrane, te u umjerenim količinama, ne debljaju nego mogu doprinijeti mršavljenju.

Kruške

Kruške su slatko voće, sadrže fruktozu, vlakna, te djeluju na bolji rad probave.

Kruške su jedno od voća koje je najbogatije vlaknima, a konzumacija jedne kruške zadovoljava petinu dnevnih potreba za vlaknima. Detaljnije: Hrana bogata vlaknima – top 30 namirnica –

Kruške su bogate pektinom (topivim vlaknom) koji djeluje na probavu, omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, snižava kolesterol, te pomaže reguliranju šećera u krvi.

Kruške sadrže i vitamine poput vitamina C, K, A, te kalij, kalcij, magnezij, bakar…

Kruške mogu pomoći:

  • boljem radu probave
  • kardiovaskularnom sustavu
  • snižavanju kolesterola
  • protiv zatvora
  • u snižavanju povišenog krvnog tlaka
  • smanjenju rizik od osteoporoze
  • smanjuju rizike nastanka karcinoma debelog crijeva
  • djelovati protuupalno

Kruške mogu pomoći i boljem pamćenju i funkcijama mozga. Kruške imaju i diuretička svojstva.

Kruške mogu djelovati protuupalno te antibakterijski, iako nije uobičajeno, kruške mogu pomoći i kod upala grla.

Protuupalna svojstva krušaka mogu doprinijeti općenito boljem stanju organizma te smanjiti rizike od nastanka nekih bolesti.

Kruške iako su slatko voće mogu pomoći u mršavljenju, kao i održavanju zdrave tjelesne težine. Između ostalog razlog tome su vlakna kojima su kruške bogate, koja pomažu regulirati probavu, te pomoći da se duže osjeća sitost. To je jedan od razloga zašto su kruške odličan međuobrok.

Kruške se konzumiraju svježe, ali i kuhane ili pečene. Iako svježe kruške sadrže više kvalitetnih sastojaka i kuhane kruške su dobre za zdravlje. Kod krušaka se neke karakteristike gube kuhanjem, dok se druge naglašavaju.

Ukoliko se mogu pronaći kruške koje su uzgojene bez pesticida, dobro ih je konzumirati s korom budući da kora sadrži također hranjive tvari.

Kruška – nutritivna vrijednost

Kruške sadrže 41 kaloriju na 100 grama.
Vode kruške sadrže 87 grama na 100 grama krušaka.
Bjelančevina kruške sadrže 0,3 grama na 100 grama krušaka.
Ugljikohidrata kruške sadrže 9 grama na 100 grama krušaka.
Vlakana kruške sadrže 3,8 grama na 100 grama krušaka.
Masti kruške sadrže 0,1 gram na 100 grama krušaka.

Kalija kruške sadrže 127 miligrama na 100 grama krušaka.
Kalcija kruške sadrže 11 miligrama na 100 grama krušaka.
Magnezija kruške sadrže 7 miligrama na 100 grama krušaka.
Fosfora kruške sadrže 15 miligrama na 100 grama krušaka.
Vitamina C kruške sadrže 4 miligrama na 100 grama krušaka.
Vitamina K kruške sadrže 3,6 miligrama na 100 grama krušaka.

Kako koristiti kruške i u kojim receptima?

Kruške se mogu konzumirati kao svježe voće, a poznato je koliko je svježe voće bitno u zdravoj prehrani. Svježe kruške se mogu jesti samostalno, ali i u voćnim salatama. Kruške se mogu konzumirati zajedno s korom, ali bi bilo dobro birati domaće neprskane kruške ili organske. Upravo kora sadrži brojne nutrijente poput vlakana te bi se kada je moguće trebalo konzumirati kruške zajedno s korom. Kruške bi prije konzumacije trebalo dobro oprati pod mlazom vode.

No, kruške se mogu jesti i kuhane ili pečene, samostalno, ali i u receptima zajedno sa drugim sastojcima. Kuhane kruške su lakše probavljive, te imaju laksativna svojstva. Kuhane kruške se mogu zgnječiti i pretvoriti u ukusnu kašu za međuobrok, a takav međuobrok je pogodan i za djecu i za odrasle.

Kruške se mogu dodavati u umake, smoothije, voćne salate, te se mogu dodavati pahuljice. Kruške se često koriste za pripremi deserta, torti i kolača, mogu u pitama i savijačama zamijeniti jabuke te se pripremati na sličan način i recepti s kruškama.

Kruške se dobro slažu s jabukama, grožđicama, kao i drugim sušenim voćem, orašastim plodovima,…

Kako čuvati kruške?

Kruške su sezonske voće, ali se često mogu pronaći tijekom cijele godine. Uz to postoje različite vrste krušaka kojima je sezona u različito vrijeme što produljuje sezonu krušaka. No, kod kupovine krušaka potrebno je voditi računa o tome da kruške nisu previše zrele, jer kada su izvana već mekane tada unutrašnjost može biti već lagano trula.

Kruške bi trebale biti čvrste, te što su mekše to je kruška zrelija.

Kada se kupe kruške koje još nisu skroz zrele, mogu se ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi se dozrjele.

Kruške se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ali će dulje trajati ako se čuvaju u frižideru ili na hladnom.

Vezano: