Koliko kalorija imaju palačinke?

Koliko kalorija imaju palačinke?

Kakva je zaista situacija s palačinkama i koliko imaju kalorija? Palačinke mnogi vole jesti, te se često hrana koju volimo jesti povezuje s kaloričnošću.

S obzirom da postoji jako puno različitih varijanti palačinki, te recepata s palačinkama, njihova kaloričnost će ovisiti i o sastojcima. Te varijacije nisu beznačajne, te mogu u velikoj mjeru utjecati na kaloričnost palačinki.

Prema osnovnom receptu za palačinke gdje se palačinke sastoje od nekoliko osnovnih sastojaka, odnosno jaja, brašna, vode, mineralne, mlijeka i ulja palačinke imaju oko 162 kalorija na 100 grama.

Palačinka ima na 100 grama 162 kalorija.

Koliko kalorija ima jedna palačinka?

Jedna tanja palačinka ima 100 grama, tako da se kaloričnost jedne palačinke također kreće oko 160 kalorija.

Jedna palačinka ima 160 kalorija.


Dodatno, kod palačinki treba računati s tim da se vrlo rijetko pojede jedna palačinka, tako da neovisno o kaloričnosti jedne palačinke, one će postati kalorične ukoliko ih se pojede više.

No, 160 kalorija ima jedna prazna palačinka. Ovisno o namazu koji izaberete, palačinke će dodatni broj kalorija.

Koliko kalorija imaju palačinke s čokoladnim namazima?

Čokoladni namazi imaju oko 540 kalorija na 100 grama. Stoga će dodatak od 50 grama čokoladnog namaza u palačinku značiti dodatnih 270 grama. 50 grama čokoladnog namaza je jedna velika prepunjena žlica. Stoga ako želite smanjiti kaloričnost palačinki s čokoladnim namazima, smanjite količinu namaza u njima.

Jedna palačinka s čokoladnim namazom ima 430 kalorija.

Koliko kalorija imaju palačinke s Nutellom?

Palačinke s Nutellom su mnogima omiljeni izbor i najdraža varijanta palačinki.

Palačinka s Nutellom ima 430 kalorija.

Koliko kalorija imaju palačinke s Linoladom?

Palačinke s Linoladom su posebne, bez obzira koju vrstu Linolade izabrali.

Palačinka s Linoladom ima 430 kalorija.

Koliko kalorija imaju palačinke s marmeladom?

Za razliku od čokoladnih namaza koji većinom imaju sličan broj kalorija, kalorije u džemovima i marmeladama se razlikuju tako da će i kaloričnost palačinki s marmeladom ovisiti o izboru marmelade. Jedna palačinka ima 160 kalorija, a tome dodajte kaloričnost marmelade. Prosječan džem ili marmelada imaju 240 kalorija na 100 grama, te ukoliko koristite 50 grama marmelade tada će palačinka s marmeladom imati 280 kalorija.

Palačinka s marmeladom ima 280 kalorija.

Više:

Koliko kalorija imaju palačinke u McDonaldsu?

Američke palačinke čokolada McDonalds 326 kalorija na 100 grama

Palačinke kalorije

Jedna tanja palačinka rađena u tavi promjera 28 cm ima 160 kalorija.

No na kaloričnost palačinki jako utječu namazi i dodatni elementi. Tako da ukoliko želite smanjiti kaloričnost palačinki, odnosno unijeti manje kalorija, birajte prazne palačinke. Ukoliko se odlučite za namaze možete značajno utjecati na kaloričnost tako da smanjite količinu namaza koji dodajte u palačinku ili da birat manje kalorične namaze. S obzirom da su čokoladni namazi među najkaloričnijim, posebno tu treba biti oprezan kod količine namaza. Ukoliko dodate 25 grama namaza (to je malo pakiranje marmelade) tada ćete s marmeladom dodati 60 kalorija dok ćete dodavanjem 25 grama čokoladnog namaza dodati na jednu palačinku 135 kalorija.

Jedna palačinka s manjom količinom čokoladnog namaza (odnosno s 25 grama) će imati 295 kalorija.

Jedna palačinka sa velikom žlicom čokoladnog namaza će imati 430 kalorija.

Palačinka sa 160 kalorija nije kalorična, no kada se dodaju namazi, posebno veće količine namaza, one postaju kalorične. Na taj način se s 4 palačinke može unijeti skoro cijela dnevna potreba za kalorijama.

Dodavanje ostalih sastojaka poput mljevenih oraha ili badema, također povećava kaloričnost palačinki. One na taj način postaju bogatije okusom, ali istovremeno postaju i bogatije kalorijama.

Kao osnova se može uzeti da jedna palačinka ima 160 kalorija, no i u slučaju da se konzumira 5 palačinki, unos kalorija iznosi 800, što je mnogim pola ili trećina dnevnih potreba za kalorijama.

Vezano: