Paleo i mediteranska dijeta – utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta - utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta - utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta – utjecaj na težinu i opseg struka

Utjecaj paleo dijete i mediteranske dijete na težinu, opseg struka kao i neke druge parametra pratilo je istraživanje kroz 12 tjedana.

Istraživanje iz 2007. “A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease” obuhvatilo je 29 sudionika sa zdravstvenim problemima (bolesti srca i dijabetesom) koji su pratili 12 tjedana program paleo (14 sudionika) i mediteranske dijete (15 sudionika). U obje grupe nije bilo ograničenja unosa kalorija.

Gubitak kilograma je u obje grupe bio vidljiv. U paleo grupi prosječno su izgubili 5 kilograma
dok su sudionici na mediteranskoj dijeti izgubili 3,8 kg u prosjeku.

Što se tiče opsega struka, sudionici koji su pratili program paleo dijete smanjili su opseg struka za prosječno 5,6 cm dok su sudionici koji su pratili program mediteranske dijete smanjili opseg za 2,9 cm.

Nakon 12 tjedana svi sudionici koji su pratili program paleo dijete su imali normalnu razinu šećera u krvi dok se normalna razina šećera u krvi izmjerila kod 7 od 15 sudionika koji su pratili program mediteranske dijete.

Nakon 12 tjedana sudionici koji su bili na paleo dijeti, ali i na mediteranskoj su popravili toleranciju na glukozu.

Ovo istraživanje je pokazalo da je i kod praćenja mediteranske i kod paleo dijete došlo do popravljanja zdravstvenih pokazatelja sudionika, razine šećera, te gubitka tjelesne mase i smanjenja opsega struka, s tim da se svi pokazatelji bili bolji kod sudionika koji su pratili program paleo dijete.

Vezano:

PALEO DIJETA – za one koji nemaju vremena kuhati, a žele zdravo jesti

MEDITERANSKA DIJETA s popisom namirnica i planom za 8 dana