Paleo i mediteranska dijeta – utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta - utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta - utjecaj na težinu i opseg struka

Paleo i mediteranska dijeta – utjecaj na težinu i opseg struka

Utjecaj paleo dijete i mediteranske dijete na težinu, opseg struka kao i neke druge parametra pratilo je istraživanje kroz 12 tjedana.

Istraživanje iz 2007. “A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease” obuhvatilo je 29 sudionika sa zdravstvenim problemima (bolesti srca i dijabetesom) koji su pratili 12 tjedana program paleo (14 sudionika) i mediteranske dijete (15 sudionika). U obje grupe nije bilo ograničenja unosa kalorija.

Gubitak kilograma je u obje grupe bio vidljiv. U paleo grupi prosječno su izgubili 5 kilograma
dok su sudionici na mediteranskoj dijeti izgubili 3,8 kg u prosjeku.

Što se tiče opsega struka, sudionici koji su pratili program paleo dijete smanjili su opseg struka za prosječno 5,6 cm dok su sudionici koji su pratili program mediteranske dijete smanjili opseg za 2,9 cm.

Nakon 12 tjedana svi sudionici koji su pratili program paleo dijete su imali normalnu razinu šećera u krvi dok se normalna razina šećera u krvi izmjerila kod 7 od 15 sudionika koji su pratili program mediteranske dijete.

Nakon 12 tjedana sudionici koji su bili na paleo dijeti, ali i na mediteranskoj su popravili toleranciju na glukozu.

Ovo istraživanje je pokazalo da je i kod praćenja mediteranske i kod paleo dijete došlo do popravljanja zdravstvenih pokazatelja sudionika, razine šećera, te gubitka tjelesne mase i smanjenja opsega struka, s tim da se svi pokazatelji bili bolji kod sudionika koji su pratili program paleo dijete.

Ispod u vezanim člancima potražite detalje kako pratiti ove dijete i detaljan plan prehrane

Vezano:

Osnovna namjena paleo dijete je poboljšanje prehrane i općenito zdravlja, ali se mršavljenje i održavanje zdrave tjelesne težine navodi kao popratna posljedica ove dijete. Paleo dijeta se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata, te se ohrabruje konzumacija cjelovite hrane poput voća, povrća, ribe i mesa. Ukoliko ste na paleo dijetu krenuli s ciljem mršavljenja, date ćete svejedno morati paziti što jedete. Dok ste na paleo dijeti, možete se debljati ako previše jedete i ne krećete se dovoljno. Međutim, budući da je u prehrani jako malo ugljikohidrata, glad će biti manje izražena, pa nećete imati potrebu za prejedanjem, a to će mršavljenje čini lakšim i prirodnijim, bez prevelikog odricanja. Ključ uspjeha paleo dijete je da ne komplicirate previše. Hranu treba shvatiti kao gorivo, te birati najkvalitetnije „gorivo”. Držite s osnovnih smjernica zdrave prehrane, birajte neprerađeno meso, cjelovitu hranu, voće i povrće te zdrave masnoće. Ako želite učiniti ukusnijima paleo recepte unesite raznolikost začinima, ali izbjegavajte kompliciranje pri pripremi.

Kada ste na mediteranskoj dijeti poanta je uživati u kvalitetnoj i zdravoj prehrani, a ne iscrpljivati tijelo. Mnoge osobe kada započnu novi stil prehrane vjeruju kako je manje uvijek bolje. Međutim, takav stav može iscrpiti vaše tijelo, te mu unatoč odabiru zdravih namirnica može započeti faliti energije i ključnih nutrijenata. Ak ose značajno smanji unos kalorije usporava se metabolizam, što može usporiti gubitak kilograma. Bez obzira odlučili se na mediteransku li paleo dijetu zbog težnje zdravoj prehrani ili gubitka težine, ni jedna dijeta ne bi se smjela provoditi tako da se izgladnjujete. S druge strane od brojenja kalorija ne možete pobjeći, jer kao što nije dobro da se prejedate, tako nije dobro ni da se izgladnjujete. Ono što čini paleo dijetu posebnom je što su kalorije od ovih namirnica zabitnije od kalorija u uobičajenoj prehrani, što olakšava mršavljenje bez da se borite s napadima gladi. Puno je bolja opcija osjećati manju glad, nego se izgladnjivati i sebi uskraćivati hranu, a to je ono što čini paleo dijetu popularnom i posebnom.

Baš kao u paleo dijeti tako i u mediteranskoj dijeti namirnica donose mnogo više vrijednosti nego u običnom stilu prehrane, a povećan unos proteina i vrijednih nutrijenata u prehrani vodi do izravnog smanjenja unosa kalorija, a posljedično do mršavljenja i smanjenja struka.