29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Paleo dijetom protiv dijabetesa

Paleo dijetom protiv dijabetesa

Paleo dijetom protiv dijabetesa

Paleo dijeta je dijeta koja sugerira da se treba vratiti osnovama i jesti ono što su jeli naši preci. Istovremeno uz promjenu načina prehrana ova dijeta uvodi i više kretanja i vježbanja budući da se pretpostavlja da su i naši preci se morali više kretati.

U prehrani prema paleo dijeti osnova su meso, riba, jaja, voće, povrće, dok se izbacuju žitarice, te rafinirane masnoće i prerađene namirnice. U nekoj osnovi jede se ono što su jeli naši preci, a izbacuje sve ono što njima nije bilo dostupno i što oni nisu jeli.

Istraživanje “Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study” iz 2009. uključivalo je 13 sudionika koji su imali dijabetes tipa 2. Sudionici istraživanja su pratili 3 mjeseca program paleo dijete. Druga skupina je 3 mjeseca pratila uobičajenu dijetu koja se preporučuje za osobe s dijabetesom tipa 2.

Nakon tri mjeseca sudionici koji su bili na paleo dijeti izgubili su na tjelesnoj težini 3 kg više nego sudionici u drugoj skupini, te su smanjili opseg struka za 4 cm više nego druga skupina.

Šećer je u grupi koji su pratili program paleo dijete snižen 0,4% više nego među sudionicima druge dijete.

Ovo istraživanje je iako na malom broju sudionika pokazalo pozitivan utjecaj paleo dijete kako na težinu i opseg struka tako i na šećer te kolesterol.
Pretpostavka je da je pozitivan efekt zbog smanjenog unosa žitarica.

Vezano:

PALEO DIJETA – za one koji nemaju vremena kuhati, a žele mršavjeti i zdravo jesti