Koliko kalorija ima domaći integralni kruh

Koliko kalorija ima domaći integralni kruh

Često se može čuti kako kruh deblja i da kada ste n dijeti kruh treba izbaciti iz prehrane. Integralni kruh je bolja opcija od bijelog kruha po hranjivim sastojcima, no ako ste na dijeti za mršavljenje ili pazite kalorije može vas zanimati i koliko integralni kruh ima kalorija.

Koliko kalorija imaju uobičajene vrste kupovnog kruha potražite ovdje: KRUH kalorije – Bijeli, kukuruzni, raženi, heljdin, integralni, sa sjemenkama…

Kalorije će ovisiti o kruhu koji se pravi, odnosno o sastojcima koje ste dodali u njega. Istovremeno je zanimljiva opcija da što ste više sastojaka dodali u kruh, on će imati više korisnih nutrijenata, no vjerojatno će biti i kaloričniji. Kruh u koji se dodaju različite sjemenke, i integralno brašno je bogatiji hranjivim sastojcima od kruha od običnog bijelog brašna.

Domaći integralni kruh kalorije

Okviran izračun kalorija domaćeg integralnog kruha prema sastojcima koji su unutra i koliko oni imaju kalorija:

Integralno brašno 500 grama – 1.675 kalorija
Ulje 20 ml – 180 kalorija
Sjemenke 3 žlice (50 grama)-  275 kalorija
Šećer 10 grama – 40 kalorija

Ukupno integralni kruh ima 2.170 kalorija

Ako ćete kruh rezati na 10 šnita, tada svaka šnita kruha ima oko 220 kalorija, to u pravilu veće i deblje šnite kruha.

Jedna prosječne veličine šnita kruha ima 60 grama. Takva šnita kruha će imati 125 kalorija.

Šnita kruha (60 grama) ima 125 kalorija.

Najbolje bi bilo izvagati kruh i izvagati jednu šnitu kruha kako biste mogli podijeliti težinu kruha s težinom šnite i na taj način doći do broja kalorija koje ima jedna šnita integralnog kruha.

Ukoliko u integralni kruh ne dodajte sjemenke on će imati manje kalorija.

Kruh se konzumira i spada među okosnicu prehrane u mnogim zemljama. Uobičajeno se priprema od brašna, vode i kvasca. Varijacije u receptima su brojne, bilo da se dodaje mlijeko ili jogurt, kombiniraju se brašna, te s kruh radi od nekoliko vrsta brašna. Također, u kruh se mogu dodavati različite sjemenke, ali i med, jaja, sir, krumpir, riža…

Kruh sadrži kalorije, kako smo iznad naveli jedna šnita integralnog kruha od 60 grama ima 125 kalorija.

Bijeli kruh ima u prosjeku 250 do 300 kalorija na 100 grama, te će šnita bijelog kruha od 60 grama imati 150 do 180 kalorija.

To nije malo, ukoliko se uzme u obzir da se ponekad uz obrok konzumira i više od jedne šnite kruha. S obzirom da bijeli kruh nema nekih hranjivih sastojaka, nego se sve svede na unos kalorija kruh od cjelovitih žitarica ipak sadrži više ostalih nutrijenata, a manje kalorija, što ga čini boljim izborom.

Kada je osoba na dijeti za mršavljenje odnosno pazi na količinu kalorija koje unosi, svakako treba obratiti pažnju i na kruh kao i na sve ostalo. No, u svakom slučaju bolje je birati integralni kruh koji ne samo da ima i manje kalorija nego i više drugih kvalitetnih sastojaka.

Cjelovite žitarice

Konzumiranje cjelovitih žitarica ima brojne prednosti. One se mogu konzumirati na različite načine, a to uključuje kruh od integralnog brašna, zobene pahuljice, kukuruzne pahuljice, žitarice u zrnu, kolače i kekse od integralnog brašna, integralnu tjesteninu…

Redovita konzumacija cjelovitih žitarica može smanjiti rizike od srčanih oboljenja, dijabetesa, pretilosti… S obzirom da su bogate i vlaknima, cjelovite žitarice mogu pomoći i kod prevencije raka debelog crijeva. Istraživanje „Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health” govori o zdravstvenim koristima unosa vlakana te o obrnutom odnosu između potrošnje vlakana i rizika od koronarnih bolesti. Povećana konzumacija vlakana može smanjiti koronarne bolesti srca i rak.

Kruh se uglavnom pravi od žitarica koje su usitnjene u prah, to ubrzava probavu i može smanjiti zdravstvene prednosti cjelovitih žitarica posebno ukoliko se radi o rafiniranim brašnima.

No, kruh od cjelovitih žitarica sadrži više vlakana, proteina, selena i mangana od bijelog kruha po čemu je bolji izbor od bijelog brašna.

Dobar izbor kruha, odnosno brašna za pravljenje kruha, može izbjeći ili smanjiti nezdrave kvalitete bijelog kruha. Kruh od cjelovitih žitarica je bolja opcija jer sadrži više vlakana i proteina, usporava apsorpciju šećera, te duže zadržava sitost.

Kruh od cjelovitih žitarica sadrži i više minerala poput mangana i selena.

Vezano:

Što je kalorija i kako brojati kalorije? 

Kalorije – pregledna tablica kalorija 

Zdravi, a brzi integralni kruh – 60 min – – Recepti 

Integralni kruh iz pekača – Recepti