19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Prvi razgovor za posao [ KARIJERA ]

Prvi razgovor za posao

Prvi razgovor za posao

Nakon što ste poslali životopis za određeno radno mjesto, ukoliko uđete u užu selekciju slijedi poziv za prvi razgovor za posao.
Prvi razgovor za posao može biti telefonski razgovor z posao, video razgovor za posao ili da osobno dođete na razgovor za posao.
Kada vas kontaktiraju da ste prošli prvi selekcijski krug, obavijestit će vas o datumu i vremenu kao i načinu obavljanja prvog razgovora za posao.
Ukoliko ste poziv dobili e-mailom, bitno je potvrditi da vam navedeni termin odgovara. Ako su vas telefonski kontaktirali vjerojatno će vam reći da li trebate dodatno potvrditi termin razgovora za posao.

Prije prvog razgovora z posao potrebno je napraviti određene pripreme. Proučite najčešća pitanja na razgovoru za posao i razmislite o odgovorima.

Ukoliko se radi o telefonskom razgovoru on će trajati oko 15 minuta, ali vrijeme trajanja može biti i do sat vremena.

Osim što trebate pripremiti odgovore za najčešća i uobičajena na razgovoru za posao, još jednom prođite svoj životopis kao i opis radnog mjesta za koje ste se prijavili. Ništa neće ostaviti loš dojam kao osjećaj da ne znate o kojem radnom mjestu razgovarate. Također, kada ponovno pročitate natječaj za posao podsjetit ćete se što se točno tražilo te ćete moći i svoje odgovore na pitanja bolje osmisliti.

Bez obzira o kakvom se razgovoru radilo, odjenite se prikladno za razgovor za posao, frizura i šminka također trebaju biti prikladne.

Planirajte vrijeme, bitno je da budete točni. Ukoliko idete na razgovor za posao uzmite u obzir potencijalne gužve, a ukoliko se radi o telefonskom ili video pozivu budite kod kuće spremni bar 15 minuta ranije. To što je razgovor telefonski ne znači da se možete javiti bilo gdje. Osigurajte si miran i adekvatan prostor kako biste se mogli koncentrirati i kako ne bi bilo ometanja.

Na prvom razgovoru za posao vjerojatno ćete proći neke osnovne stvari iz životopisa i odgovoriti na pitanja zašto ste se prijavili za taj posao, kako se vidite na tom poslu te koji su vaši ciljevi.

Ovisno o tome koliko kompanija uobičajeno ima krugova, prvi razgovor za posao može trajati kraće ili duže, s manje ili više pitanja i detalja. Ukoliko ima više krugova razgovora za posao tada će prvi razgovor biti kraći.
No, najbolje bi bilo odmah biti spreman na sva pitanja.

Ako je u natječaju za posao bilo naglašeno da je potrebna komunikacija na nekom stranom jeziku tada budite spremni da će možda dio razgovora biti na stranom jeziku. Ponovite osnovne pojmove, kako biste se predstavili i koncipirajte osnovne odgovore i na stranom jeziku. Možda do toga neće doći, ali bolje da budete spremni i da očekujete.

Ako idete na razgovor ponesite životopis sa sobom, a ako ste kod kuće, imajte životopis pri ruci.

Prvi razgovor za posao je bitan kao i svaki slijedeći. Svaki razgovor trebate ostaviti dobar dojam ako želite proći u slijedeći krug, stoga odvojite vremena i dobro se pripremite za njega.

Vezano:

Odlični savjeti za razgovor za posao – [ KARIJERA ]

Video razgovor za posao [ KARIJERA ]

Telefonski razgovor za posao – kako se pripremiti [ KARIJERA ]

45 najčešćih pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]