Što ne treba napisati u životopisu [ KARIJERA ]

Što ne trebate napisati u životopisu

Što ne trebate napisati u životopisu

Što ne treba napisati u životopisu

Životopis je prvi korak prema traženju novog posla. On je vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem i o njemu i motivacijskom pismu ovisi da li ćete proći prvi krug i da li će vas pozvati na razgovor za posao.

Bitno je što ste napisali u životopisu i na koji način, ali bitno je i što ne napisati u životopisu.
Izbjegavajte duge opise i nepregledne rečenice. Većina onih koji čitaju životopis prvo ih prelete kako bi uočili bitne informacije i izdvojili zanimljive životopise. Ako imate previše teksta i duge odlomke postoji mogućnost da će bitni detalji iz životopisa ostati neprimijećeni.

Može se činiti zanimljivo imati životopis u boji, ali ako je boja svijetla i teže se čita, malo tko će imati volje potruditi se i to čitati. Posebno jer imaju jako puno životopisa koji se lakše čitaju. Crna boja i font 10-12 je neki standard kojeg se najbolje držati. Možda se čini neutralno, ali velika je vjerojatnost da će sitna ili prevelika slova imati kontra efekt od željenog.

Poštujte zahtjeve natječaja za posao. Ako se traže određeni podaci, navedite ih u životopisu. Ukoliko postoji zahtjev da se životopis šalje u određenom formatu, poštujte to.

U životopis nemojte stavljati osobne detalje koji nisu bitni za posao. Vaš privatni život je privatni i s previše ovakvih detalja djeluje kao da nemate što drugo reći. Ukoliko je hobi vezan uz posao, možete ga spomenuti i ukomponirati u motivacijsko pismo, ali u životopisu izbjegavajte ovakve detalje. Obiteljska situacija, vaši stavovi i razmišljanja kao i način života ne bi trebali biti u životopisu.

Izbjegavajte e-mail adrese s nadimcima ili koje ne djeluju ozbiljno ili profesionalno. Ako je nemate, napravite novu e-mail adresu.

Gramatičkim greškama nikako nije mjesto u životopisu. Kada napišete životopis, pročitajte ga još jednom, pa još jednom detaljno. Ako niste sigurni, neka ga još netko pročita.

Ne trebate navoditi u životopisu da se radi o životopisu. To bi trebalo biti jasno samo po sebi.

Vezano:

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ]

Kako napisati životopis? [ KARIJERA ]

30 odličnih savjeta za razgovor za posao [ KARIJERA ]