Što ne treba napisati u životopisu [ KARIJERA ]

Što ne trebate napisati u životopisu

Što ne treba napisati u životopisu

Životopis je prvi korak prema traženju novog posla. On je vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem te o njemu i motivacijskom pismu odnosno molbi za posao ovisi da li ćete proći prvi krug i da li će vas pozvati na razgovor za posao.

Bitno je što ste napisali u životopisu i na koji način, ali bitno je i što ne napisati u životopisu. Koliko je važno da potencijalni poslodavac dobije ključne informacije vezane uz vas i koje pokazuju da ste odgovarajuća osoba za određeno radno mjesto, toliko je bitno da neke stvari ne budu u životopisu.

Neke od stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

Izbjegavajte duge opise i nepregledne rečenice. Većina onih koji čitaju životopis prvo ih prelete kako bi uočili bitne informacije i izdvojili zanimljive životopise. Ako imate previše teksta i duge odlomke postoji mogućnost da će bitni detalji iz životopisa ostati neprimijećeni. Na mnoge natječaje pristiže puno zamolbi i životopisa, te se prema nekim kriterijima selekcioniraju. Ako se u dugim opisima izgube vaše bitne informacije postoji mogućnost da vas ne zovu na razgovor za posao jer nisu u životopisu do izražaja došle bitne informacije.

Izbjegavajte svijetle boje i sitna slova. Može se činiti zanimljivo imati životopis u boji, ali ako je boja svijetla i teže se čita, malo tko će imati volje potruditi se i to čitati. Posebno jer imaju jako puno životopisa koji se lakše čitaju. Crna boja i font 10-12 je neki standard kojeg se najbolje držati. Možda se čini neutralno, ali velika je vjerojatnost da će sitna ili prevelika slova imati kontra efekt od željenog.

Poštujte zahtjeve natječaja za posao. Ako se traže određeni podaci, navedite ih u životopisu. Ukoliko postoji zahtjev da se životopis šalje u određenom formatu, poštujte to.

U životopis nemojte stavljati osobne detalje koji nisu bitni za posao. Vaš privatni život je privatni i s previše ovakvih detalja djeluje kao da nemate što drugo reći. Ukoliko je hobi vezan uz posao, možete ga spomenuti i ukomponirati u motivacijsko pismo, ali u životopisu izbjegavajte ovakve detalje. Obiteljska situacija, vaši stavovi i razmišljanja kao i način života ne bi trebali biti u životopisu.

Izbjegavajte e-mail adrese s nadimcima ili koje ne djeluju ozbiljno ili profesionalno. Ako je nemate, napravite novu e-mail adresu. Možda se čini nebitno ali mail adresa koja podsjeća na spam nije dobar početak.

Gramatičkim greškama nikako nije mjesto u životopisu. Kada napišete životopis, pročitajte ga još jednom, pa još jednom detaljno. Ako niste sigurni, neka ga još netko pročita. Ukoliko niste sigurni u svoju gramatiku, tražite savjet ili neka prepravi životopis osoba koja zna gramatiku. Bez obzira o kojem se natječaju radilo i za kakvo radno mjesto.

Ne trebate navoditi u životopisu da se radi o životopisu. To bi trebalo biti jasno samo po sebi.

Standardni oblici životopisa se možda čine monotono i da vas ne izdvajaju iz mnoštva. Ukoliko se radi o kreativnom poslu i natječaju, vjerojatno ste i upravu. No, za radna mjesta gdje kreativnost nije na prvom mjestu kod izbora kandidata, standardizirani oblici životopisa mogu pomoći u preglednijem predstavljanju informacija. No, standardnih predložaka životopisa ima jako puno, to ne znači da svi životopisi izgledaju isto. Kod izbora tipa predloška ili životopisa osim dojmom vodite se i informacijama koje želite staviti u životopis, odnosno na što želite staviti naglasak. Neka upečatljivije budu bitne informacije, one koje vam daju konkurentsku prednost i s kojima želite ostaviti dojam. Ukoliko na početku ili u prvom dijelu životopisa budu informacije koje nisu bitne za radno mjesto, možda netko tko čita životopis niti neće doći do kraja, budući da će očekivati da su prema kraju još manje bitne informacije.

Vezano: