Sijeda kosa – 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati

Sijeda kosa – 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati

Sijeda kosa mnogim ženama je izazov. Čak i kod redovitog bojanja, dok kosa raste vidi se izrast i sijeda kosa postaje izazov.

Donosimo neke od ideja kako se rjeđe bojati, odnosno kako prekriti sijedu kosu dok raste između dva bojanja:

  1. Koristite sprejeve za prekrivanje sijedih. Oni se na kosu nanose nakon pranja i sušenja kose. Ovisno o tipu i spreju za prekrivanje sijedih može biti dovoljno nanijeti ga samo jednom do sljedećeg pranja, a ponekad će postupak biti potrebno ponoviti. No, u svakom slučaju se s njim može brz riješiti situacija kada je potrebno, ali i tjedan ili dva razvući bojanje kose. Više: Najbolji sprejevi i maskare za prekrivanje sijedih
  2. Ako oni zahvaćaju previše ili vam maste kosu, koriste olovku, stick ili maskaru za prekivanje sijedih.
  3. Koristite šampon za suho pranje kose u boji. Ne samo da će vam pomoći da rjeđe pere kosu i dati volumena, nego će vam i prekriti sijede. Više: Najbolji šamponi i sprejevi za suho pranje kose – kako ih koristit
  4. Koristite šampone u boji za prekrivanje sijede kose. Ovisno o boji kose prilagodite i izbor šampona.
  5. Koristite maske i regeneratore u boji. Ovakve maske i regeneratori neće dati efekt kao da ste se bojali, ali će osvježiti kosu i nijansirati.
  6. Stavite traku ili obruč na glavu. Bit ćete moderni, kosa vam neće smetati a sakrit ćete sijede
  7. Frizura može biti jako bitna. Poigrajte se mogućnostima kako biste prekrili najuočljivija mjesta. Promijenite stranu na koju se češljate. Pokušajte staviti razdjeljak na nekoliko mjesta pa vidite na kojem su vam sijede najmanje vidljive. Osim toga prilagodite boju i frizuru sijedoj kosi.
  8. Posvijetlite kosu, a podton neka ostane sličan vašoj prirodnoj.
  9. Dodajte u rutinu proizvode za volumen, sušite kosu tako da joj dodate volumena, te će tako korijen kose biti manje uočljiv.
  10. Vežite kosu u rep, ako je dosta dobro zagladite, sijede će biti uglavnom manje vidljive.

Ovisno o boji i dužini kose, ali i brzini rasta, neće svima odgovarati svi savjeti. Općenito se izrast jače vidi kod smeđe i tamnije kose, stoga smo neke od niže izdvojenih proizvoda upravo prilagodili takvim tipovima. Naveli smo osnovne savjete, no kako bismo olakšali potragu izdvojili smo i neke vrste proizvoda koji mogu pomoći. Neki od proizvoda su dostupni u prodavaonicama, neki online. Vi možete pronaći i neke slične, ovo su primjeri u kojem smjeru se mogu tražiti proizvodi kako biste prekrili sijede.

  • Ako ne želite često bojati cijelu kosu (kako bi se manje uništavala, nemate vremena za posjet frizeru ili imate neki drugi razlog) opcija je da se s malom količinom boje ofarba samo ključni i vidljivi dio kose. Nanošenje boje za kosu traje kratko, svega par minuta, a korišteno je manje boje, može biti dovoljna 1/4 ili 1/5 boje za kosu. Fokusirajte se na prednji dio izrasta kose koji uokviruje lice i razdjeljak.

Šamponi za prekrivanje sijede kose i izrasta

Šampon protiv sijede kose? Zvuči odlično, pomalo je komplicirano budući da produljuje pranje kose, budući da je ipak potrebno ostaviti da šampon djeluje nekoliko minuta, no, može pomoći prekrivanju sijede kose. Ovisno o boji kose prilagodite i izbor šampona.

– Šampon za prekrivanje sijedih za svijetlu kosu SVIJETLU kosu

U ovom slučaju ukoliko imate svijetlu kosu i želite zadržati platinastu boju možete koristiti ljubičaste šampone. Ukoliko imate zlatne nijanse kose tada će bolja opcija biti zlatni tj. gold šamponi.

– Šampon za prekrivanje sijedog izrasta za SMEĐU kosu 

Najveći izazov je smeđa i tamnija kosa. S obzirom da je teže pronaći šampone koji mogu obojati kosu u smeđe, možete koristiti šampone za neutraliziranje toplih tonova, tkz. plave šampone. No, postoje i smeđi šamponi, tj. šamponi za smeđu kosu koji je nijansiraju. Nedostatak je što je dostupnost i plavih i smeđih šampona prilično ograničena.

  • Plavi šamponi za smeđu kosu 
    Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati

Koristite šampone koji će dati hladni ton vašoj smeđoj kosi, na taj će način i sijede manje doći do izražaja. Plavi šamponi neutraliziraju narančastu i crvenu nijansu u koje blijedi bojana smeđa kosa, ostavljajući hladniji dojam, te će na taj način sijede se manje isticati.

Treba razlikovati šampone koji su za obojanu kosu, koji pomažu da boja ostane lijepa i sjajna na kosi, te da se manje ispire, od šampona koji mogu dati boju i nijansirati kosu. Oni su dva različita tipa šampona, oni imaju različite svrhe, te ovisno o željama izaberite koji vam, treba. Šamponi za obojanu kosu mogu pomoći da se obojana kosa i boja s nje manje ispiru, no neće djelovati na boju novih sijedih.

Neki od šampona s plavim pigmentom su koji su prikladni za smeđu kosu:

  • Fudge Cool Brunette Shampoo
  • Joico Color Balance Blue Shampoo and Conditioner
  • Matrix Total Results Brass Off Brunette Blue Shampoo for Lightened Brunette
  • IGK Mixed Feelings Leave-In Brunette Toning Drops – ovo su kapi koje možete dodati u bilo koji šampon kako bi postigli efekt kao da ste koristili plavi šampon

– Šamponi za smeđu kosu – odnosno šamponi koji održavaju boju ili sadrže smeđi pigment kako bi lagano nijansirali vašu kosu.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Plantur 39 Colour Brown Shampoo
  • Plantur 39 Colour Brown Shampoo – blago tonira kosu
  • PRO:VOKE TOUCH OF BRUNETTE Brunette Enhancing Shampoo – dostupan šampon i regenertor kako bi smeđoj kosi vratio sjaj.
  • Charles Worthington ColourPlex Enhancing Brunette Shampoo
  • John Frieda Defy Grey Shampoo – postepeno sijedoj kosi daje smeđi pigment
Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
John Frieda Defy Grey Shampoo

Maske za kosu u boji za prekrivanje sijedih i izrasta – Color Depositing Masks

Ovakve maske koje su između maske za kosu i proizvoda za toniranje kosu su relativno noviji proizvod. Prednost im je što ih lako možete nanijeti na sijedu kosu, odnosno na cijelu dužinu kose, te na taj način malo osvježiti boju. Sam naziv Color Depositing Masks govori o maskama za kosu koje istovremeno ostavljaju boju na kosi, odnosno maske koje osvježavaju boju kose. Istovremeno nijansiraju i hrane kosu.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Moroccanoil Color Depositing Mask
  • Moroccanoil Color Depositing Mask – Maske za osvježavanje boje kose koje se drže 5 i više minuta ovisno o željenom intenzitetu boja. Moroccanoil Color Depositing Mask dostupne su u više boja
    – Cocoa Color Depositing Mask – smeđa
    – Platinum Color Depositing Mask
    – Rose gold Color Depositing Mask
    – Bordeaux Color Depositing Mask
    – Copper Color Depositing Mask
    – Lilac Color Depositing Mask
  • John Frieda Brunette Blending Conditioner Color depositing conditioner – drži se na kosi 3 minute.
  • Four Reasons Color Mask Chocolate Reconstructive Treatment
  • Madison Reed maske za kosu mogu neutralizirati neželjene nijanse i blijeđenje boje kose kao i nijansirati izrast sjede kose.
  • Wella COLOR FRESH MASK – maske za kosu koje toniraju kosu i drže se oko 10 minuta. Kombinacija su bojanja kose i njege kose.
Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Wella COLOR FRESH MASK

Za razliku od Color Depositing maski za kosu postoje i maske za kosu koje nisu namijenjene da bojaju kosu, nego suptilnije nijansiraju kosu ili korigiraju podtonove, odnosno naglašavaju ton koji želite.

Christophe Robin Shade Variation Mask – Ash Brown – ova maska ne daje boju nego neutralizira neželjene tonove i daje sjaj. Slično kao plavi ili ljubičasti šamponi.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Christophe Robin

Christophe Robin Shade Variation Mask – Warm Chestnut je pak blago obojana maska za kosu koja će nježno nijansirati kosu.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Christophe Robin

Brzo osvježavanje boje na izrastu i za sijedu kosu

Revlon Nutri Color – namijenjen je održavanju boje između posjeta salonu. Dolaze u različitim nijansama. Za 3 minute osvježava boju kose. Proizvod se nanosi samostalno, bez miješanja s drugim proizvodima ili razvijačima boja.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Revlon

Vitality’s Coloration Espresso – dostupno u različitim bojama. Postupak traje 3 minute.

Sijeda kosa - 10 savjeta kako prekriti izrast i rjeđe se bojati
Vitality’s Coloration Espresso

Najbolje rješenje za sijedu kosu

Koje će biti najbolje rješenje za kosu ovisi o vama, stilu životu, boji kose koju imate…

Dok će nekome najbolja opcija biti redovit odlazak frizeru i bojanje kose kod frizera, pa čak i češće nego da se mora i kod kuće baviti s tim, nekom drugom će odgovarati da rjeđe ide kod frizera.

No, uglavnom će najbolje rješenje biti kombinacija više faktora poput:

  • izbor frizure i razdjeljka gdje su sijede manje upečatljive, dodavanje volumena kosi ili kosa u repu sa zaglađenom kosom
  • korištenje sprejeva za brzo prekrivanje sijedih koji mogu pomoći da se tjedan li dva razvuče bojanje kose
  • korištenje šampon za prekrivanje sijede kose
  • bojanje kose kvalitetnim bojama za kosu kako bi se manje ispirale
  • bojanje samo malog najistaknutijeg dijela kose, povremeno cijelog izrasta, a još rjeđe cijele kose.

Vezano:

Kosa – 30 najboljih savjeta kako imati lijepu i zdravu kosu – COVER magazin.com