29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Ulje lavande za kosu – kako i za što ga koristiti

Ulje lavande za kosu

Ulje lavande za kosu

Prirodne maske i ulja za kosu su jedan od popularnih načina njege kose. Mogu se koristiti brojni i različiti sastojci, a jedno od ulja koje se može koristiti za kosu je i ulje lavande.

Lavanda se koristi za mnoge stvari, a jedno od područja na kojima može biti korisna je i kosa.

Ulje lavande pozitivno utječe na folikul dlake, svrbež, perut, protiv ispadanja kose… Uz to lavanda ima prekrasan opuštajući miris.

Eterična (esencijalna) ulja su visoko koncentrirana ulja pa tako i eterično ulje lavande se ne nanosi nikad direktno ni na kožu niti na kosu, nego se dodaje u druga ulja ili proizvode kako bi se razblažilo i smanjila koncentracija.

Ulje lavande za kosu

Ulje lavande može pozitivno djelovati na rast kose. Nanošenjem ulja lavande na vlasište i masiranjem može se popraviti cirkulacija krvi na vlasištu, što pomaže hranjivim tvarima da dođu do folikule, one postaju jače i utječe na rast kose.
Ulje lavande ima antimikrobna svojstva, može djelovati protiv bakterija i gljivica, te na taj način može djelovati protiv stvaranja prhuti i na smanjivanje svrbeži vlasišta.

Ulje lavande popravlja stanje kose i pogodno je za sve tipove kose. Osim što djeluje na kosu zbog svojih mirisnih svojstava ulje lavande može istovremeno djelovati opuštajuće.

Prednosti korištenja eteričnog ulja lavande:

  • Balansirajući učinak na kosu, dakle dobar izbora za one s masnim vlasištem a suhim krajevima kose. Ulje lavande djeluje na smanjenje masnoće na tjemenu, a da istovremeno vrhovi i ostatak kose budu sjajni i manje isušeni.
  • Slično tome eterično ulje lavande može pomoći kod masnog vlasišta budući da djeluje na reguliranje sebuma.
  • Ima antimikrobna svojstva te može pomoći protiv upala, djeluje protiv virusnih upala, protiv gljivica i bakterija.
  • Eterično ulje lavande može pomoći ljepšem oblikovanju kovrča.
  • Može potaknuti mikrocirkulaciju vlasišta.

S obzirom na brojna djelovanja ulje lavande se može koristiti u različitim situacijama i za tretiranje raznih problema s kosom. Neka od područja za koja se najčešće spominje ulje lavande su:

  • upale na tjemenu
  • protiv prhuti
  • iritacija i svrbež vlasišta
  • brži rast kose i poticanje rasta kose
  • oštećeni i ispucali vrhovi
  • gubitak elastičnosti kose i kosa sklona lomljenju.

Oprez kod korištenja ulja lavande je posebno potreban kod osoba sklonih alergijskim reakcijama.

Iako se ulje lavande koristi i za sjajnu i zdraviju kosu, ipak se najčešće spominje kod iritacije vlasišta, prhuti te za poticanje rasta kose.

Kako koristiti ulje lavande za kosu?

Ulja se u njezi kose mogu koristiti na brojne načine, kao maska za kosu, prije ili nakon pranja, te se mogu nanositi na vlasište, na korijen kose, kao i na vrhove ili cijelom dužino. Više o korištenju ulja za kosu: Kako koristiti ulja za kosu

Kada se koristi eterično ulje, pa tako i eterično ulje lavande, nikada ga ne treba nanositi direktno na kožu, vlasište ili kosu, nego pomiješanog s drugim proizvodima ili uljima.

Eterično ulje se može dodati u druga ulja

Eterično ulje lavande se može dodati u maslinovo ulje, kokosovo ulje, ali i brojna druga. Dodavanje eteričnog ulja (par kapi) u maslinovo ulje je dobar način da se iskoriste prednosti za kosu i eteričnog ulja lavande i maslinovog ulja, a maslinovo ulje je često u uporabi i u domaćinstvu.

Ulje lavande i proizvodi za kosu (maske i šamponi)

Ulje lavande se može dodati u proizvode za kosu. Ovisno o tome da li želite djelovati na vlasište (tada ulje možete dodati u šampon) ili na ostatak kose (tada ulje lavande možete dodati u regenerator ili proizvode koji se ne ispiru) dodajte par kapi ulja lavande u izabrani proizvod.

Ovo je jedan od jednostavnih načina korištenja eteričnog ulja lavande, budući da dodavanje je dodavanje par kapi eteričnog ulja u šampon jednostavno, a može efektivno djelovati na vlasište i probleme s vlasištem.

Ulje lavande i prirodne maske za kosu

Ulje lavande može poslužiti i kao dodatak prirodnim maskama za kosu, kada pripremite prirodnu masku za kosu u nju dodatno možete dodati par kapi ulja lavande. Ulje lavanda možete dodavati u masku s kokosovi, maslinovima ili bademovim uljem.

Vezano:

Kosa – Savjeti za njegu kose

Najbolje prirodne maske za kosu – Ljepota COVER magazin

Kosa – 30 najboljih savjeta kako imati lijepu i zdravu kosu – COVER magazin.com