25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Preslica za kosu – kako je koristiti

Iako ne postoje neka konkretna istraživanja poznato je kako se dobrobit preslice na kosu krije zbog silicijskog sastava, utjecaja koji preslica ima na kolagen, te njenoga anti-oksidativnog djelovanja. Silicij u preslici dobar je za kosu jer joj dalje bolju teksturu, ubrzava rast kose, smanjuje perut i pojačava cirkulaciju krvi na tjemenu glave.

Preslica za kosu

Preslica je biljka koji se u našim krajevima stoljećima koristi u narodnoj medicini. Obično se koristi za neke druge zdravstvene svrhe, ali među ostalim popularan je i lijek za kosu, odnosno za jačanje i protiv ispadanja kose. I dok je djelovanje preslice više poznato u drugim stanjima, preslica je jedna od poznatijih biljaka za probleme s kosom. Za razliku od ostalih biljnih pripravaka koji se obično nanose na kosu izvana, čaj od preslice ima pozitivno djelovanje na zdravlje kose kada se pije, iako ga se može nanositi i izvana kao regenerator.

Iako ne postoje neka konkretna istraživanja poznato je kako se dobrobit preslice na kosu krije zbog silicijskog sastava, utjecaja koji preslica ima na kolagen, te njenoga anti-oksidativnog djelovanja. Silicij u preslici dobar je za kosu jer joj dalje bolju teksturu, ubrzava rast kose, smanjuje perut i pojačava cirkulaciju krvi na tjemenu glave.

Preslica, za razliku od većine drugog bilja, nema samo pozitivan učinak na kosu kada se njen ekstrakt ili čaj od preslice nanosi izvana, nego se smatra kako ona ima supstance koje djeluju dobro na kosu i nokte i kada se pije.

Kako koristiti preslicu za kosu

Možete kupiti ekstrakt preslice ili čaj od preslice (sušenu preslicu) te pripremiti čaj koji ćete piti, ali možete i nakon pranja isprati kosu u čaju od preslice. Da biste primijetili učinak preslice na zdravlje kose, trebali biste piti duže vremena svakodnevno šalicu čaja. Ipak, treba praviti pauze svakih 15 dana. Na primjer možete piti čaj od preslice 2 tjedna, zatim napraviti pauzu 3-4 tjedna, a zatim opet piti 2 tjedna.

Na tržištu možete pronaći i suplemente za kosu koji uz vitamine i minerale koji su korisni za kosu, sadrže i ekstrakt preslice. To je vjerojatno najlakši način na koji možete koristiti preslicu za kosu. Ipak, ni priprema čaja nije komplicirana, a to je ipak jeftinija metoda, pa ćete odabrati čaj ili suplement ovisno o volji i tome imate li vremena za pripremu i ispijanje čaja.

Osim za kosu smatra se kako preslica pomaže kod krhkih i lomljivih noktiju, a čak može biti učinkovit popratni tretman kod osteoporoze.

Čaj od preslice odličan je način da očistite tijelo, ojačate kosti, nokte i kosu. Zbog visokog udjela silicija i kalcija, ali i magnezija, željeza, selena, cinka i mangana, te mnogo vitamina i antioksidanta ovo je jedan od zdravijih čajeva koji možete piti.

Kako napraviti čaj od preslice

Osim ako na pakiranju nije drugačije naznačeno čaj od preslice ćete napraviti tako da stavite proključati 2,5 dl vode. Kada voda proključa skinite sa štednjaka i prelijte preko čajne žlice suhe preslice koju ste stavili u čajnik. Poklopite i pričekajte 8-10 minuta. Procijedite. Čaj nemojte šećeriti, ali ga možete zasladiti s malo meda.

Ukoliko ćete čaj nanositi izravno na kosu, pustite da se čaj ohladi prije nanošenja. Nemojte sladiti.

Više o preslici i čaju od preslice i njenom djelovanju:

Preslica – Čaj od preslice – koristi i nuspojave čaja