PROBLEMI S KOSOM – 30 rješenja za učestale probleme s kosom

PROBLEMI S KOSOM – Rješenja za učestale probleme s kosom

Problemi s kosom vezani uz boju kose

Boja:

1. Alergična sam na boje za kosu

Jednostavno rečeno ne možete koristiti boje za kosu jer ste alergični na neki od sastojaka. Niste jedini.

Kod stotina žena razvija se alergija na boje za kosu, kod nekih već kod prvog testa, a kod nekih nakon određenog vremena korištenja. Stručnjaci još uvijek nisu sigurni koji sastojak izaziva alergije, ali često to zna biti i individualno.

Najvažnije je da ukoliko vam tijelo daje bilo kakve znakove prestanete s korištenjem boja za kosu.
To ne znači da trebate odustati od bojenja kose, nego da trebate potražiti prirodne organske boje za kosu, one s biljnim bazama. Takve boje možda nisu trajne koliko kemijske, ali su zdravije za korijen kose.

Ali i kod takvih boja ne smijete zaboraviti prethodno napraviti alergijski test.

2. Boja kose se gubi

Blijeđenje boje za kosu nije velika tragedija, ali živcira ukoliko boja za koju ste skupo platili počinje gubiti svoje bogatstvo već u drugom tjednu nakon posjeta frizerskom salonu.

Manji gubitak boje je neizbježan, što zbog izlaganja suncu, previše šampona, prevruće vode ili zraka iz fena. Stoga i gubitak boje i sjaja možete ublažiti izbjegavajući prejako sunce, koristeći umjerenu temperaturu prilikom pranja i sušenja, te investiranjem u učvršćivače boje. Oni dolaze i četiri oblika: šampon, regenerator, maska za kosu i balzam koji se ne ispire.
Šampon za očuvanje boje za kosu može povratiti sjaj i odgoditi ponovni posjet frizeru za nekoliko tjedana. Također i regenerator revitalizira boju na kosi, te osvježuje izgled.

Maske za kosu koje su namijenjene bojenoj kosi ovisno o tipu mogu i ujednačiti boju s izrastom blagim nijansiranjem. Balzam koji se ne ispire vrlo je učinkovit, ali je djelotvoran samo do sljedećeg pranja. On se nanosi na mokru ili suhu kosu, te se ne ispire.

3. Boja mi je ispala previše tamna

Vlasi potpuno prihvaćaju boju tek 48 do 72 sata nakon bojenja, pa ako je prošlo manje od tri dana nakon vašeg nespretnog bojenja još uvijek možete poći frizeru koji će vam uz pomoć posebnih preparata ublažiti štetu, te koristeći razne trikove postići boju koju želite.

Ako vam je pak frizer loše obojio kosu, na njemu je i da riješi problem, i to besplatno. Insistirajte na popravcima sve dok ne budete zadovoljni bojom.

Za one koji se boje kod kuće i odmah nakon pranja shvate kako su učinili pogrešku. Pokušajte:
– Još nekoliko puta oprati kosu vrućom vodom. Vrlo topla voda može malo isprati kemijske boje.
– Neke bolje kompanije koje proizvode boje za kosu sada prave i „uncolor“ sustave za popravljanje katastrofa. Kupite ih unaprijed i imajte za hine slučajeve.
– Kupite šampon za ispiranje boje za kosu. Takvi šamponi su nešto jačeg kemijskog sastava, pa nisu preporučljivi za čestu uporabu, ali u takvim situacijama će dobro doći.
Ipak ovakve proizvode uvijek koristite na osobni rizik jer nikada ne znate kakva će biti nijansa kose nakon što šampon skine dio boje.

Prije korištenja proizvoda za skidanje boje uvijek napravite test i nikad nemojte koristiti blajh kako biste posvijetlili tamnu boju. Najsigurnija je opcija ipak, konzultirati stručnjaka.

4. Kako potamniti previše izblajhanu kosu?

Najbolje je da sami ne pokušavate potamniti izblajhanu kosu. To ne znači da to ne možete napraviti naravno, ali su šanse da će vam se svidjeti rezultat vrlo male.

Kemijski procesi imaju veće djelovanje na kosu od obične boje, pa ni prefarbavanje neće imati željeni učinak. Ako ne budete pažljivi mogli biste dobiti kosu čudnih nijansi kojih ćete se teško kasnije riješiti.

Put u frizerski salon u ovom slučaju će vam se zasigurno isplatiti.

Ali ako ipak želite ovo isprobati kod kuće, najbolje da pokušate potamniti kosu bojom tamnijom tek nijansu ili dvije. Ako pročitate upute pažljivo i budete imali sreće s bojenjem, ovo vam možda i uspije. Tek nakon preporučenog vremena koje treba proći između dva tretiranja ponovno potamnite kosu za još jednu nijansu i tako sve dok ne postignete željenu boju.

5. Izrast kose upropaštava moj izgled

Vrlo rijetke žene imaju takav životni stil da mogu odvojiti vremena i da si mogu priuštiti bojenje kose svakih 13 dana, raspored kojeg se fancy plavuše pridržavaju (poput Gwyneth Paltrow).
Uobičajeno žene odlaze u frizerski salon svakih šest do osam tjedana.
Ako ste previše zauzeti čak i za to, razmislite o bojenju izrasta kod kuće. Kupite boju jednake nijanse kakvu vam je nanio frizer. Obucite neku staru odjeću i kosu podijelite u četiri sekcije (centar, lijeva i desna strana, te pozadina) i svaku učvrstite zasebnom kopčom.
Slijedite upute naznačene na pakiranju i jedan po jedan kvadrant bojite izrast, počevši od pozadine, jednu stranu, pa drugu i centar posljednji. Pustite boju da djeluje preporučeno vrijeme, zatim boju nanesite na cijelu kosu i pustite da djeluje još pet minuta.
Ako su vam u salonu nanosili nijansu boje koju ne možete pronaći u prodavaonicama zamolite frizera da vam proda pakiranje jednako onom koje je nanio.

6. Moja plava boja djeluje neprirodno

Ili ste krenuli bojenje u plavo s previše svijetlim tonovima pa vam je kosa pileći žuta ili vam je dugotrajno izbjeljivanje ostavilo neonsku sjenu koja izgleda užasno i neprirodno? Ni jedno ni drugo ne izgleda lijepo moramo priznati.
Ako vam se neprirodan izgled pojavio prilikom svijetljenja smeđe kose (posebno se često javlja kod uporabe blajha) problem možete riješiti ponovnim prefarbavanjem kose dobrim color-šamponom. U bolje opskrbljenim prodavaonicama moći ćete pronaći i color šampone namijenjene posebno tim svrhama. Ako je stanje alarmantno možda je bolje posjetiti frizera. On će kombiniranjem boja postići željeni izgled.
Ako imate tamniju smeđu boju kose i želite je posvijetliti uvijek tražite pepeljaste tonove, a izbjegavajte zlatne.
Ako vam kosa izgleda neonski blijedo također vam može pomoći color šampon. Privremeno se odlučite za nešto tamniju nijansu, poput boje lješnjaka, a sljedeći put ipak za bojenje posjetite frizera jer biste nepravilnom uporabom blajha osim ružne nijanse mogli i trajno oštetiti kosu.

7. Kosa bojena kanom poprima narančastu nijansu

Kana se često smatra srednje trajnom i potpuno prirodnom bojom za kosu, ali ipak njen glavni sastojak lijepi se za keratin i upija u vlasi što znači da se kane vrlo teško riješiti s kose.

Bojenje kanom u nekim slučajevima može biti odličan izbor jer sadrži manje kemikalija i manje oštećuje kosu od umjetnih boja, ali je znatno nepredvidljivije. Ne možete je maknuti ni šamponima specijalno namijenjenima za skidanje boje s kose, ali se sa svakim pranjem polagano ispire i mijenja svoju nijansu.
Prefarbavanje kane nekom umjetnom bojom za kosu je loša ideja, jer su rizici vrlo veliki. Šanse da ćete dobiti željenu nijansu su gotovo jednake nuli. Možda mogu pomoći ukoliko želite ublažiti već upropaštenu kosu, ali ako vam kosa ne izgleda baš jako očajno bolje je ne dirati je.

Problemi s kosom vezani uz ispadanje kose

Ispadanje kose:

1. Zbog čega gubim kosu?

Dobrog sam zdravlja i mlađa od 40. Zbog čega ipak gubim kosu?
Za to okrivite svoje roditelje ili djeda i baku. Vjerojatno ste u nasljedstvo od njih dobili i sklonost ispadanju kose. To može biti tek nešto malo veći gubitak kose od uobičajenog pa do ćelavljenja. Ipak, nema razloga za paniku, u nekim slučajevima ispadanje kose se može liječiti…

2. Moja kosa je kemijski tretirana, riskiram li ispadanje?

Ovdje se ne smijete zavaravati. Riskirate.
Svaki put kada na svoju glavu nanosite neku kemikaliju riskirate neka oštećenja, koja nećete ni primijetiti osim ako postanu ekstremna.

Sa svim što stavljate na kosu budite vrlo oprezni.

3. Vidim mnogo kose na četkama za kosu i u kupaonici. Ćelavim li?

Dobra vijest je – vjerojatno ne. Vjerojatno ne gubite više kose nego što je normalno za vrijeme pranja. Međutim postoji i loša strana.
Nakon dvadesete dnevno će vam opadati 40 do 100 vlasi, a vaše folikule ovisno o genima i kvaliteti svakog dana će postajati sve tanje. Ako ste blagoslovljeni s gustom kosom vjerojatno nećete ni primijetiti razliku sve do kasnih godina, ali ako imate rjeđu kosu vjerojatno ćete uočiti gubitak.
Ipak, gubitak kose ne bi smio biti ekstreman. Ako mislite da vam dnevno ispada više kose nego je normalno trebali biste posjetiti liječnika. Gubitak kose indicira određena medicinska stanja, ali u većini slučajeva ipak radi se o starenju i sasvim je normalno da je netko gubi više netko manje.

4. Želim bojiti svoju tanku kosu, ali me strah da će je to još više oslabiti

Budući da je ispadanje kose u većini slučajeva uzrokovano genskim naslijeđem, prema tvrdnjama većine stručnjaka bojenje kose ne bi trebalo pogoršati stanje, ali je važno da se koriste kvalitetne boje i da vas farbaju stručni frizeri s dovoljno iskustva.
Veći je izazov pronaći boju koja odgovara vašem tipu.
Svijetle boje bolje kamufliraju gubitak kose, tamne boje skreću pažnju na područja gdje je kosa rjeđa. Kontrast između tamne kose i svijetlog tjemena učinit će da gubitak kose izgleda većim nego što jest.
Osim ako ste vrlo tamnoputi izbjegavajte crne i smeđe nijanse.

Problemi s kosom vezani uz ispadanje kose

Oštećena kosa:

1. Kako se mogu riješiti ispucalih vrhova?

Za ispucale vrhove ne postoji magično rješenje.
Sve bojenje, peglanje, sušenje vrelim zrakom i stiliziranje kosa osjeti i vraća vam u obliku ispucalih vrhova. Ali kada primijetite ispucale vrhove već ste učinili za svoju kosu nepopravljivu štetu.
Imate dva izbora ili se ošišati na kraće i skratiti sve ispucale vrhove ili rezervirati mjesečne termine kod frizera sljedećih pola godine i postepeno se rješavati ispucalih vrhova, a u međuvremenu primijeniti agresivnu prevenciju kako se stanje ne bi pogoršavalo.
– Pažljivo se odnosite prema svojoj kosi.
– Koristite nježne četke i češljajte isključivo suhu kosu.
– Koristite šampone i regeneratore specijalno namijenjene vašem tipu kose.
– Prije dva kemijska procesa sačekajte najmanje dva tjedna.
– Kosu dubinski njegujte maskom najmanje jednom mjesečno.
– Koristite proizvode za stiliziranje sa silikonom, oni su odlični za ispucale vrhove.
– Nemojte se bojati škara. Čak i ako puštate kosu dobro je s vremena na vrijeme podrezati vrhove.

2. Kemijski sam kovrčala kosu i sada mi je vrlo oštra

Naravno da jest. Svaka kemikalija dovoljno jaka da promijeni prirodni izgled kose (da ravnu kosu ukovrča) mora napraviti neku štetu kosi. Čak i ako ste za trajno kovrčanje koristili neki ne-kemijski proizvod osjetit ćete promjenu na strukturu kose.
Stanje možete malo popraviti koristeći regeneratore za dubinsku njegu. Ali ako primijetite ispucale vrhove posjetite frizerski salon i započnite koristiti maske za kosu. Koristite što manje fen i električne uvijače, a balzam koji se ne ispire neka vam postane rutina. Nemojte bojiti kosu dok ona ponovno ne dobije živost, ako kemijski kosu tretirate jednom kemikalijom za drugom to bi čak moglo dovesti i do gubitka kose.
Nemojte nositi konjski rep ili skupljati kosu na bilo koji način koji stavlja opterećenje na korijen kose i vlasište jer time riskirate lomljenje kose.
Pažljivo promatrajte znakove permanentnijih problema poput gubitka kose na nekom području tjemena, osip, svrbež ili ljuštenje tjemena. Te stvari indiciraju mogućnost oštećenja korijena kose što može spriječiti ponovni rast. U takvim slučajevima odmah se obratite liječniku.
Iako su tablete za jačanje kose postale sve kvalitetnije još uvijek stručnjaci upućuju prigovore na njih. Najvažnije je da ih ne birate nasumično nego da se s liječnikom posavjetujete kod uporabe.

3. Mogu li špange i gumice zaista oštetiti moju kosu

Iako zvuče tako naivno, nažalost, te vaše slatke ružičaste cvjetne špangice nisu bezopasne kao u djetinjstvu. Kako starimo ne samo da gubimo kosu, nego ona i slabi.
Zbog toga pokušajte izbjegavati špangice kad god je moguće, jer one lome kosu. Također, otežavaju vlasi i čine opterećenje na korijen kose, čime ona postaje ranjivija i sklonija pucanju.
Za skupljanje kose u rep nikada nemojte koristiti čiste elastične gumice, one mogu doslovno rezati kosu i čupati je. Ako već morate koristite platnene gumice ili kopče. Ali ništa teško i ništa kruto.
Ako vas započe boljeti glava to znači da vam je stil skupljanja kose prečvrst. Nikako nemojte nositi konjski rep svakodnevno.

4. Stavila sam ekstenzije i sada mi kosa puca

One minute kada primijetite da vam kosa puca i da se lomi otiđite frizeru na konzultacije.
Obično je jedino rješenje tom problemu hitno uklanjanje ekstenzija.
Ako su urađene kako treba ekstenzije zaista lijepo izgledaju, ali ako su loše bolje ih je ukloniti nego mučiti i sebe i svoju kosu.

Problemi s kosom vezani uz prhut

PRHUT:

1. Glava me užasno svrbi iako nema prhuti

Čak i ako nemate prhuti nije loša ideja isprobati šampon namijenjen borbi protiv prhuti kako biste vidjeli hoće li spriječiti iritacije i svrbež.
Ako se nastavi i nekoliko tjedana nakon redovite uporabe šampona protiv prhuti trebali biste posjetiti liječnika ili dermatologa. Možda se radi o alergijskoj reakciji na neki novi proizvod za njegu kose ili boju za kosu, ali svrbež može indicirati i neki hormonalni poremećaj, ili uši.

2. Čini mi se da imam akne na tjemenu

Akne po tjemenu javljaju se češće nego što većina osoba priznaje. U blagoj formi akne po tjemenu javljaju se kao i po licu zbog stresa ili pretjerane uporabe masnih proizvoda.
Nemojte se češati. Na ugrožen područja blaznicom ili komadićem vate nanesite losion namijenjen njezi kože s aknama. Nemojte lijekove protiv akni nanositi na cijelo područje, to može isušiti neugrožene dijelove.

Ako akne po tjemenu više nalikuju na osip ili vodene kozice obratite se liječniku, vjerojatno će trebati sustavnija briga da biste riješili problem.

Masna kosa pridonosi aknama na tjemenu, pa ako ste joj skloni koristite šampone specijalne formule koja služi borbi protiv masne kose. Postoje i šamponi posebno namijenjeni pranju kose s upaljenim tjemenom. Izbjegavajte proizvode koji sadrže uljne komponente.

Nemojte koristiti proizvode koji sadrže benzil peroksid, iako su namijenjeni borbi protiv akni, jer u dodiru s kemikalijama koje se već nalaze na kosi, posebno bojama, mogu imati neželjene reakcije, npr. kosa može pozeleniti.

3. Nemam masnu kosu, otkud se onda pojavljuje prhut

Vaša prhut se pojavljuje kao i kod svih drugih iz tjemena. Stari je mit kako se prhut pojavljuje samo kod masne kose.
U stvari prhut se može pojaviti zbog nekoliko različitih uzroka: ekscesivno isušivanje tjemena, kožnih poremećaja, psorijaze, gljivičnih oboljenja i nekih drugih. Svoju kosu, ukoliko imate prhut, možete prati češće, ali u dosta slučajeva time nećete riješiti nego samo površno prekriti problem.
Ukoliko vam se pojavi prhut pokušajte s nekim šamponom namijenjenim protiv prhuti i pratite pomaže li kod vašeg problema. Ako ne najbolje bi bilo posjetiti dermatologa koji će utvrditi točan uzrok vašeg problema.

4. Riješila sam se prhuti, ali moja kosa je postala kruta

Riješili ste se prhuti što je najvažnije, a sada se možete usredotočiti na obnavljanje kvalitete kose.
Ako ste prije korištenja šampona protiv prhuti bojili kosu ili ondulirali vjerojatno vam je boja izgubila sjaj, a lokne popustile. Trik je u tome da vratite živost kosi, a bez da vam se vrati prhut.
Za to će vam trebati regenerator, ali ga birajte pažljivo.

Pokušajte s proizvodima namijenjenima osjetljivom vlasištu. Oni sadrže manje ulja i nisu teški koliko neki drugi.
Regenerator nanosite samo na od sredine prema dnu vlasi. Držite se što dalje od korijena. Ako se prhut ponovno počne pojavljivati vratite se na šampon protiv prhuti, ali upotrebljavajte nešto jači regenerator (nanosite ga isključivo od sredine prema vrhovima), te nabavite neku masku za dubinsku njegu kose i nanosite je svaka dva tjedna.

5. Šampon protiv prhuti mi uništava kosu

Postoje neki šamponi protiv prhuti koji su toliko jaki da mogu korijen kose i kosu ostaviti potpuno bez prirodnih masnoća, a to će kosu učiniti beživotnom.
Stoga tražite umjerenije šampone protiv prhuti.
Ponekad oni nisu dovoljno jaki da biste vidjeli njihovo djelovanje već nakon prvog pranja, ali ih je bolje izabrati i postupno se rješavati prhuti.

6. Šampon protiv prhuti obojio je moju kosu

Iako se čini previše bizarnim da bi bilo istinito, neki tvrdokorniji šamponi protiv prhuti mogu potamniti kosu ukoliko je farbana iznimno svijetlom bojom.
To se događa ukoliko ste upotrijebili šampone s bazom tara koje preporučuju neki liječnici.

Ukoliko vam se to dogodilo pokušajte isprati boju opet šamponom protiv peruti, ali drugačijeg sastava. Ukoliko ni to ne pomogne, stručna pomoć frizera je nužna.

Problemi s kosom vezani uz sijede

SIJEDE:

1. Boja se ne prima

Sijede vlasi su zaista tvrdoglave, ako su odlučile biti sijede, teško da ih možete nadmudriti. Za to okrivite njihovu teksturu. Sijeda kosa je vrlo otporna i teško upija boju.

Ako vam je više od 50 posto vlasi sijedo većina frizera će preporučiti pred-tretiranje prije bojenja kose. To će pomoći da boja bolje prione za sijede. Zbog toga je vrlo teško bojiti sijedu kosu kod kuće bez profesionalne pomoći.

U frizerskim salonima koriste se različiti preparati za otvaranje folikula u kosi kako bi sijede vlasi što bolje upile boju. Ipak, ove preparate nemojte koristiti kod kuće jer može se dogoditi da vam kosa postane pretjerano osjetljiva i na kraju opet završite s neželjenom bojom.

2. Kada vaše sijede poplave

Ovo se može dogoditi kod nepravilne uporabe boja jer sijede vlasi teže primaju boju od normalnih.
Sijedu kosu je zaista teško bojiti, pa ukoliko ste nepažljivi može vam se desiti da umjesto željene boje dobijete plavu ili ljubičastu nijansu.
Ako plavu pokušate ponovno prebojiti velike su šanse da ćete dobiti opet neku ekstremnu nijansu. Jedino rješenje je posjet iskusnom frizeru.

3. Kako dostojanstveno sijediti

Ovo je izazov s kojim će se svaka žena morati suočiti prije ili kasnije i nije individualna odluka. Možda vam se neće sviđati to što vam kosa postaje sijeda, ali kada se pojavi morate je prihvatiti, htjeli to ili ne.
Da bi ste se smatrali sijedom osobom više od 40 posto vaših vlasi treba biti sijedo, sve do tada vjerojatno ćete sijede lako prekrivati, bojenjem svakih mjesec ili dva.
Kada vam više od pola kose osijedi tada možete prestati s bojenjem kose jer će bojenje zahtijevati mnogo više truda u odnosu na učinak. Tada je naboje odrezati kosu nešto kraće, kako ne bi prolazili kroz fazu ružnog izrasta, a ako kratka kosa nije za vas zamolite frizera da vam kosu ofarba u nijansu što sličniju sijedoj kako bi se izrast što manje primjećivao.

4. Moja sijeda kosa je požutjela

Jednom, kada vam više od 95 posto kose osijedi kosa će vam postati previše osjetljiva na sve elemente iz okoliša.

Posebno može požutjeti kada dođe u kontakt sa slobodnim radikalima iz okoliša. Naravno, ništa ne možete učiniti kako biste izbjegli ovaj proces, jedino ga možete ublažiti koristeći šampone i regeneratore namijenjene posebno njezi sijede kose.

Postoje i proizvodi za stiliziranje sijede kose koji će spriječiti da vam ona požuti.

5. Preuranjene sijede – mogu li ih zaustaviti?

Prvo, definirajmo što je preuranjeno. Sijede koje se pojavljuju u dvadesetim i tridesetim nisu preuranjene. To je sasvim normalno i za očekivati je pokoju sijedu već u dvadesetim godinama.

Većina ljudi počne sijediti prije nego što dođe do četrdesete. Smatra se da imate preuranjene sijede ako vam je prije četrdesete više od polovice vlasi sijedo.

Za preuranjene sijede glavni krivac je genetika i nema načina kojim se može zastaviti ovaj proces. Ako imate preuranjene sijede to ne znači da starite rže od bilo koga drugog i ne znači da je vaša mladost prohujala, nego samo da kosa gubi pigmentaciju ranije nego što biste željeli.

U nekim slučajevima preuranjene sijede indiciraju neke medicinske probleme poput nedostatka vitamina B12, anemiju i neke druge. Ako ste zabrinuti napravite potrebne preglede kod liječnika.

6. Srebrene i siva za seksi sijede

Ako ne želite potpuno prekrivati sijedu kosu tamnijom bojom jer vam se izrast prebrzo vidi isprobajte neke nijanse plave, pepeljaste, sive i srebrene boje.
Pronađite onu koja vam najbolje pristaje. Ukoliko sami niste sigurni pitajte stilistu za pomoć.
Sijedu kosu nije lako bojiti jer apsorbira pigmente drugačije od normalne kose.
Ipak, dobar frizer će pronaći boju koju ćete lako održavati, a koja vam neće oduzeti svježinu. Uvijek imajte urednu kosu, jer će tada ljudi primjećivati dobru frizuru, a ne sijede vlasi.

Problemi s kosom vezani uz tanku kosu

TANKA KOSA:

1. Hoće li ekstenzije uništiti moju kosu?

Vrlo je moguće, posebno ukoliko vam je kosa već oštećena ili slaba.
Postoje najrazličitije vrste ekstenzija koje se koriste danas u frizerskim salonima, a najnovije metode podrazumijevaju doslovno lijepljenje ekstenzija na vašu prirodnu kosu.
Iako zvuči kako horor (ljepilo u kosi ) ako se ekstenzije lijepe na vrhove i pažljivo ovo je najbolja metoda jer tek malo otežava folikule i korijen kose.
S frizerom provjerite koristi li prirodnu ljudsku kosu (ne sintetičku) i da ne koristi ljepilo napravljeno od voska. Ekstenzije koje se lijepe ljepilom temeljenim na vosku se stavljaju vrlo brzo i jeftinije je postavljanje, ali prilikom skidanja će se pojaviti pravi problemi. Neuredne su i mogu zaista oštetiti vašu kosu.
Najbolja ljepila izrađena su od sintetičkih materijala koji mogu podnijeti visoku temperaturu, odnosno temperaturu koju stvaraju fenovi, uvijači i pegle za kosu, a lako se uklanjaju specijalnim pripravcima koji ljepilo pretvaraju u prašinu. Takva ljepila ne oštećuju i ne čupaju vašu prirodnu kosu prilikom uklanjanja.
Sve druge metode su manje kvalitetne i više će oštetiti vašu kosu. Ukoliko vas postavljanje ekstenzija čupka ili je neuredno znak je neiskustva frizera, a vi ne trebate biti pokusni kunić. Slobodno odustanite ukoliko vam se bilo što ne sviđa.

2. Kakvi vikleri daju volumen kosi?

Možda su staromodni, ali ništa nije učinkovitije u postizanju volumena poput viklera koji se zagrijavaju u vodi. Oni zaista vašu opuštenu kosu mogu pretvoriti u prekrasno valovitu.
Manji vikleri su bolji za lokne, a veći daju volumen i valovitost.

Ako koristite plastične viklere koji se zagrijavaju u vodi, važno je da vam kosa bude potpuno suha prije nego je počnete zamotavati na viklere. Započnite s postavljanjem viklera na vrhu glave, po stranama, pa prema zatiljku. Pustite viklere neka se potpuno ohlade, Najmanje 30 minuta, prije nego što na kosu budete stavljali neki sprej za učvršćivanje.
Ipak, s ovim viklerima budite pažljivi jer biste nestručnim stavljanjem mogli dobiti izgled sredine pedesetih godina, kada se kosa nije micala sa svoga mjesta nakon što je frizura napravljena. Frizura napravljena pomoću toplih viklera je dugotrajna, pa nemojte pretjerivati u laku za kosu.

3. Kakvo šišanje daje kosi dimenziju?

Koristite pravi šampon, regenerator i proizvode za volumen, još vam samo treba pogođena frizura.
S postepenim šišanjem i srednjom dužinom kose nitko ne može pogriješiti. Neka bude do ramena ili nešto kraća. Nekoliko pramenova, također će dodati volumen kosi.
Osim te standardne frizure koja dodaje volumen kosi, možete još isprobati:
Bob frizuru – Radi se mnogo dužina i nekoliko varijacija, duži bobovi su bolji za osobe s okruglim licem, a kraći za one s ovalnim, ali svi će učiniti vašu kosu dimenzionalnijom.
Nepravilan bob – To je klasični bob s nejednako odrezanim vrhovima.
Kratka kosa – Djeluje oslobađajuće i smanjuje vrijeme koje morate potrošiti na svakodnevno održavanje. Kratkom kosom ističete lice i stavljate ga u prvi plan, pa vam ipak treba hrabrosti i dovoljno samopouzdanja da bi ste se odlučili za ovo šišanje.

4. Kosu sam prala sinoć. Zbog čega je tako opuštena?

Gravitacija. A osim toga vjerojatno niste dobro isprali kosu, a postoji mogućost i da ste koristili pogrešan šampon.
Prvo morate utvrditi imate li masnu kosu, normalnu, kombiniranu ili suhu. Ako vam je kosa masna vrlo teško da ćete nakon noći i dalje imati svjež izgled kao netom nakon pranja. Vaše tjeme proizvodi prirodne masnoće, a to slijepi vašu kosu tijekom noći.
Pronađite blagi šampon za volumen, ali namijenjen masnoj kosi.
Kosu operite pažljivo kružnim pokretima utljavajući šampon u tjeme i korijen kose.
Usredotočite se više na korijen kose nego vrhove. Za ispiranje koristite mlaku, a ne vruću vodu, a posebno pažljivo isperite krunu i sa strane. Ako koristite regenerator nanesite ga na vrhove, a ne korijen kose, ali izaberite onaj koji dodaje volumen kosi. Nemojte češljati mokru kosu. Nježno ručnikom upijte vlažnost. Ukoliko ručnik omotavate oko glave njime zadignite kosu. Važno je da vam ručnik ne dodaje dodatnu težinu.

Osušite kosu.

Prilikom spavanja kosu pružite iznad glave po jastuku, tako da vam je što manje kose pod glavom.
Ujutro ćete se probuditi s više volumene, ali ako to još uvijek nije dovoljno za stiliziranje koristite pjenu ili sprej za volumen.

5. Mogu li bojiti tanku kosu

Apsolutno. Ispravno pogođena boja učinit će čudo vašoj kosi, a današnje boje za kosu su vrlo nježne pa ne bi trebale kosi pretjerano štetiti.

Ako imate zaista slabu kosu, toliko da je tjeme na nekim mjestima vidljivo, izbjegavajte tamne boje. One će kontrast između kože i kose samo učiniti vidljivijim.

Osim toga nema ograničenja kod izbora boje ili nijanse. Boja može malo podebljati vlasi pa će vam kosa izgledati punije.
Ipak, najvažnije je izabrati isparavan šampon namijenjen tankoj kosi koji će joj dodati volumen. Regenerator nemojte prečesto koristiti.

6. Ne mogu disciplinirati svoju kosu

Čini se kao da neko elektromagnetsko polje okružuje djevojke s tankom kosom, koje su posebno sklone neposlušnim vlasima.
Ipak, postoji rješenje. Uz sebe uvijek morate imati serum.

Posebno je praktičan u spreju. Birajte one za osjetljivu kosu koji će vam na brzinu pomoći vratiti kontrolu.
Kako biste spriječili neposlušne pramenove nakon što ujutro napravite frizuru, nanesite malo laka za kosu, on bi trebao osigurati uredan izgled kose ostatak dana.

7. Zbog čega je moja kosa nakon regeneratora slijepljena

Vjerojatno je regenerator koji koristite pretežak za vašu kosu. Ili stavljate previše regeneratora.
Ako vam je vlasište osjetljivo, a posebno ako je sklono mašćenju ne biste trebali koristiti regenerator nakon svakog pranja.

Prvo, odbacite sve regeneratore koji nisu namijenjeni vašem tipu kose i koji nisu posebno formulirani za osjetljivo vlasište. Nakon kupnje napravite test i pogledajte kako će vaša kosa reagirati ukoliko regenerator koristite svaki drugi put umjesto svaki, ili svaki treći put.

Isprobajte nekoliko različitih regeneratora od različitih proizvođača i pronađite onaj koji vam najbolje odgovara.
Također, nikad nemojte regenerator stavljati na korijen kose.

Vezani članci:

Kosa – Savjeti za njegu kose

Kosa – Ljepota