10 strategija protiv potištenosti

10 strategija protiv potištenosti

1. Vodite  dnevnik unatrag. Zapišite sve dobre stvari koje su vam se događale kroz proteklih nekoliko godina. Teško se prisjetiti svega unatrag, ali dobro će vam doći ako se prisjetite bar onih najupečatljivijih i najljepših događaja.

2. Postavite realne ciljeve. Postavljanje ciljeva eliminirat će anksioznost o budućnosti i popraviti vam raspoloženje. Ako nemate ciljeva bit ćete izgubljeni, ako su vaši ciljevi previše općeniti bit će teško ostvarivi, a najbolje ćete proći ako o svojim ciljevima dobro razmislite i težite onome što možete ostvariti. Ako imate cilj kupiti stan, bit ćete depresivni na kraju godine ako to niste ostvarili bez obzira na pomake, ali ako postavite cilj, umjesto kupiti stan, skupiti novac u sljedećih 12 mjeseci za kaparu, nakon godine dana bit ćete zadovoljni jer ste ostvarili cilj.

3. Pokušajte promijeniti rutinu. Čak i vikend izlet može vas opskrbiti mentalnom energijom za hladne tjedne koji su još pred vama. Promijenite put kojim idete do posla. Naručite hranu iz novog restorana. Naručite sami sebi cvijeće, napravite kupku. Senzualne i naizgled nevažne sitnice mogu vam vratiti dobro raspoloženje.

4. Kupite dodatnu rasvjetu. Ako ne možete vani, unutar svog doma možete unijeti jaku svjetlost. Postoje i posebne lampe sa svjetlima određenog spektra koje imaju pozitivan utjecaj na raspoloženje i njegu mentalnog zdravlja, posebno u tmurnijim danima kada ne boravimo dovoljno na otvorenom.

5. Slušajte omiljenu muziku. Dobra melodija će napuniti vaše baterije. Nije bitno što više nije moderna, puštajte glazbu koja vam popravlja raspoloženje i odvodi vas u neka bolja vremena.

6. Osigurajte si dovoljno fizičke aktivnosti. Istraživanje za istraživanjem ukazuje na korisnost tjelesne aktivnosti.

7. Organizirajte okupljanje. Nemojte čekati da vas drugi pozovu, i vi možete biti inicijator. Ali u ovom slučaju smanjite očekivanja. Nemojte očekivati ni da će se svi pojaviti niti da će sve proći savršeno. Češće pozivajte druge na kavu, nemojte se ustručavati biti inicijator.

8. Ugodna mirisna kupka može biti pravo osvježenje prije spavanja, posebno uz čašu dobrog crnog vina. Ne trebate imati puno novaca da biste živjeli luksuzno. Ovo vam se može činiti kao paradoks, ali jednako košta svečano postavljen stol i prefino servirana hrana na njemu, kao i obrok s nogu.

9. Kupite tamnu čokoladu i uživajte u svakom zalogaju. Ovo se nadovezuje na točku iznad.

10. Potištenost se liječi brigom od drugima. Volontirajte u kuhinji za beskućnike. Pomaganjem drugima pomažemo sebi. Ima još toliko ideja kako se brinuti za druge. Jednom kada fokus sa svoje dobrobiti prebacite na pomaganje drugima potištenost će ako ne nestati, bar se značajno smanjiti.

Opširnije o temi potištenosti:

Potišteni ste ili tužni?! Kako pobijediti potištenost [ SELFHELP ]