3 najveće dijetne pogreške

3 najveće dijetne pogreške

Otkako djevojke uđu u pubertet, pa sve do staračkih dana dijeta je vjerojatno riječ koju vrlo često upotrebljavaju. Nevažno trebate li izgubiti jednu ili deset kila, sigurno o njoj razmišljate.

Pa ako ste nakupili nekoliko kilograma viška, kojih biste se htjeli riješiti, ovo su tri pogreške koje svakako trebate izbjegavati, ne želite li da se razmišljanje o dijeti produži do sljedećih praznika.

-1- Nemojte na brzinu odlučivati se na dijetu

Najveća pogreška je odlučivanje na dijetu u trenutku. Ako planirate smršaviti dobro upoznajte svoje tijelo, prehrambene navike, pronađite dijetu koja vama odgovara, a ako je potrebno konzultirajte i stručnjaka. S brzopletom dijetom ćete možda izgubiti kilograme, ali i narušiti zdravlje.

-2- Sama dijeta ne donosi gubitak na težini

Ne ponavljaju svi bezveze kako trebate kombinirati dijetu s tjelovježbom. Sve vaše odricanje od hrane bit će uzaludno, ukoliko ne povećate tjelesnu aktivnost.

-3- Nemojte se dugoročno odricati hrane koju volite. Odricanje od omiljene hrane je beskorisno. 

Iako neke dijete strogo propisuju dozvoljene namirnice ukoliko želite postići i očuvati zdraviji izgled bolja opcija je smanjiti unos omiljene hrane, a ne potpuno je izbaciti.

Žene koje pokušavaju prestati jesti određenu kaloričnu hranu koju vole npr. čokoladu u konačnici će je za vrijeme dijete jesti više nego one koje ne razmišljaju o tome koliko je jedu, a znanstvenici vjeruju kako ovaj paradoksalni efekt vrijedi i za pušenje, objavljeno je u listu Appetite journal.

Oni tvrde kako je najbolji način za mršavljenje uravnoteženi unos.

Dr. James Erskine, voditelj istraživanja, zaključio je na temelju provedene studije kako žene koje su skrivale svoju strast za čokoladom u prosjeku su jele za 60 posto je više od onih koje su otvoreno priznavale i nisu imale namjeru odreći je se.

Dr. Erskine kaže kako rezultati nisu bili nikakvo iznenađenje: „Postoje mnoga istraživanja koja su potvrdila tezu da kada nešto skrivate ili pokušavate se nečega odreći da tada učestalije o tome razmišljate, a to uzrokuje i veću konzumaciju“.