22. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što hladne ruke govore o vama i kako ih ugrijati [ ZDRAVLJE ]

Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je točna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti...

Što hladne ruke govore o Što hladne ruke govore o vama i kako ih ugrijati

Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je točna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti.

Kako vanjska temperatura pada normalno je da vam rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu. Čak i kada je vanjska temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcionira kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu.

Kod nekih su hladne ruke prirodno. Istraživanje koje je provedeno u Baselu na oko 1.000 žena i 800 muškaraca pokazalo je su mlađi ispitanici češće imali problem s hladnim rukama od starijih, te da su kod žena češće hladne ruke nego kod muškaraca. Također, ovo istraživanje je pokazalo da su vitkiji ispitanici češće imali hladne ruke. Zaključak je bio da se toplinska nelagoda povezana s hladnim ekstremitetima javlja najvećim intenzitetom kod mlađih, vitkih žena, a najmanjim intenzitetom kod starijih muškaraca.

Drugo istraživanje sugerira da mišićna masa u odnosu na tjelesnu masu igra ulogu kod gubitka topline, odnosno da su mišićave osobe manje osjetljive na gubitak topline.

Lawrence Williams i John Bargh proučavali su međuljudske odnose, te došli do zaključka da fizička toplina djeluje pozitivno na odnose među ljudima i društvenost. Kada je u prostoriji toplije tada osobe mogu duže razgovarati i osjećaju se ugodnije. S druge strane hladnoća je imala suprotan učinak. Smatra se da je to jedan od razloga zašto je nastala izreka „Hladne ruke, toplo srce” jer se osobe s hladnim rukama ne želi doživljavati kao hladne ili manje društvene te se naglašava njihova unutarnja toplina.

Što napraviti ako imate često hladne ruke:

 • Ukoliko ste češće na hladnom, radite ili boravite u hladnijem prostoru prilagodite se odjećom. Kapa, šal i rukavice mogu pomoći da vam ostane toplije.
 • Redovito se prošećite i krećite. Kretanje pomaže zagrijati tijelo pa tako i ruke.
 • Vježbajte. Vježbanje popravlja cirkulaciju. Vježbanje ože pomoći i trenutnom zagrijavanju, kao i dugoročno.
 • U ruke uzmite nešto toplo, neki topao napitak odnosno šalica toplog čaja može pomoći da zagrijete ruke.
 • Nosite toplije čarape i papuče.
 • Odjenite topliji džemper. Hladne ruke mogu održavati hladnoću cijelog tijela te ga je potrebno utopliti.
 • Napravite masažu ruku, to vam može pomoći popraviti cirkulaciju.
 • Namažite ruke kremom, na taj način ćete napraviti kratku masažu ruku i utjecati na cirkulaciju.
 • Stres može biti jedan od uzorka hladnih ruku, stoga će opuštanje, kao i topao čaj protiv stresa biti način rješavanja hladnih ruku u ovom slučaju.
 • Nepravilno sjedenje i držanje, te problemi s vratom mogu također biti jedan od uzroka hladnih ruku. Vježbe korektivne gimnastike mogu pomoći u ovom slučaju.
 • Iako se ne povezuje direktno, hladne ruke mogu biti signal da je hladno prsima. Ne samo da rukavice mogu ugrijati vaše prste, kapa zadržati toplinu, nego i šal može zagrijavanjem prsa pomoći kod hladnih ruku. Osim šala može pomoći i višeslojno odijevanje kao i topliji džemperi.
 • Zaštitite se od vlage i kiše. Vlažne ruke će se lakše rashladiti i duže ostati hladne. Stoga ako ste skloni hladnim rukama, pokušajte ih brže osušiti kao i zaštititi od vlažnosti. S jedne strane u ovome mogu pomoći rukavice, dok s druge strane kod osoba kojima se znoje ruke i dlanovi trebalo bi voditi računa o sastavu materijala i kvaliteti rukavica kako bi se izbjeglo znojenje, budući da ono također stvara vlažnost ruku.
 • Izbjegavajte previše usku odjeću, i onu koja vas negdje steže jer može utjecati na cirkulaciju.

Odijevanje treba prilagoditi vanjskoj temperaturi. Kako bi ruke bile manje hladne trebalo bi ne samo zaštititi ruke, nego adekvatno se odjenuti. Na rukama se reflektira hladnoća, ali kako bi smanjili hladnoću ruku potrebno je ugrijati ostatak tijela, nositi kapu i šal, prikladne čizme ili cipele i čarape, kako bi se smanjilo rashlađivanje ostalih ekstremiteta, budući da se toplina raspoređuje.

Na hladne ruke može utjecati:

 • vanjska temperatura
 • koliko ste toplo odjeveni
 • način prehrane, te nedostatak nekih nutrijenata
 • konzumacija alkohola
 • pušenje
 • nepravilno držanje i sjedenje
 • loša cirkulacija
 • stres
 • anksioznost
 • uska odjeća

Ipak, na hladne ruke treba obratiti pozornost, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

Kada se trebate javiti liječniku zbog hladnih ruku:

– Ako su vam konstantno hladne ruke i stopala
– Promjene u boji kože
– Utrnulost
– Trnci
– Ako se pojave čirevi ili plikovi
– Ako koža otvrdne ili postane previše zategnuta

Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama su anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima. Liječnik može dijagnosticirati vaš temeljni problem i predložiti liječenje.

Uporno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke lijekove poput lijekova za štitnjaču, protiv migrene i sl.

Poprilično je uobičajeno da se ruke smrzavaju tijekom zime, posebno na skijanju, klizanju ili bavljenju drugim aktivnostima na otvorenom, a najbolji način zaštite je nošenje kvalitetnih vodootpornih rukavica. Rukavice ne smiju previše stezati ruke kako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako trebate nešto raditi na nižoj temperaturi, nosite rukavice bez prstiju koje će zaštiti ruke, a ostaviti prste učinkovitima.

Što vaše ruke govore o vama

Još od starih vremena rukama se pridaje posebno značenje. Pažljivim promatranjem na rukama možete više toga pročitati nego na licu osobe s kojom razgovarate. Po izgledu ruku lako možete prepoznati čime se netko bavi, kojem društvenom sloju pripada, koliko godina ima. Možete prepoznati govori li vam istinu, u kakvom je psihofizičkom stanju, zatim je li neka osoba škrta ili velikodušna, možda lijena… i još mnogo toga.

Evo nekoliko kratkih natuknica:

Obje ruke i svi prsti imaju svoje posebno značenje. Lijeva ruka je primatelj, a desna davatelj.

Vjeruje se da ako vam trne dlan desne ruke imat ćete uskoro izdatak, a lijeve ruke dobitak.

Ukoliko osoba s kojom razgovarate dlanove ruku okreće prema sebi možete biti sigurni da vam nešto taji i da vam se želi prikazati drugačijom nego što zaista jest. No, ako su dlanovi okrenuti prema sugovorniku to otkriva iskrenost.

Palac predstavlja volju, ego i logiku. Dug i snažan palac otkriva snažan karakter, osobu koja vjeruje u sebe, u svoju volju i mogućnost mijenjanja vlastite sudbine. Osobe s takvim palcem su rođeni lideri.

Kut između kažiprsta i palca u opuštenom stanju odaje vašu osobnost. Kut od oko devedeset stupnjeva govori da ste dobrog srca, velikodušni. Manji kut ukazuje na povećanu opreznost, racionalnost i sumnjičavost.

Prstenjak govori o vašoj povezanosti s obitelji.

Srednji prst ima utjecaja na emotivnost. Pritisnemo li jagodice palaca i srednjih prstiju, tako da njima napravimo kružnice i koncentriramo li se na njihovu energiju, pomoći će nam kontrolirati emocije.

Vrhovi prstiju mogu otkriti neke osobine. Kvadratični pokazuju praktičnu osobu. Zašiljeni su uobičajeni kod neovisnih osoba, a ovalni vrhovi prstiju odaju impulzivnost.

Osim toga prsti su i dobro oruđe, recimo za šminkanje. Visažisti tvrde da ćete ako se šminkate prstima umjesto četkicama izbjeći dojam pretjerane našminkanosti, izgledat ćete mlađe i svježije. Kažiprstom nanosite tekući puder na lice. Srednjim prstom ruž i sjenilo za oči. Mali prst je najbolji za precizne pokrete poput nanošenja korektora na sitne mrljice i prištiće, a prstenjak je idealan za prekrivanje podočnjaka. Srednjim prstom i kažiprstom istovremeno nanosite rumenilo na jagodične kosti.

Mali podsjetnik na važnost ruku za očuvanje zdravlje

Kljukanje vitaminima u prekomjernim količinama nije jedini način da izbjegnete zimskim napastima – gripi i prehladi.

Dobri stari sapun i voda mogu biti jednako djelotvorna obrana od virusa koji se najčešće prenose rukovanjem, novcima pa čak i uredskim papirima koji kruže od osobe do osobe, zatim kvakama od vrata ili preko telefonske slušalice. Ako se ruke ne peru dovoljno često, mikroorganizme koje usput pokupimo možemo unijeti u tijelo dodirivanjem očiju, nosa, usta ili svježe ranice, te se tako inficirati.

Ne želite li završiti na bolovanju ruke perite što češće…

Osim toga, posebno obratite pažnju da ni slučajno ne prinosite ustima uredske olovke ili na radnom mjestu grickate nokte…

Brzi domaći tretmani za lijepe ruke

Ruke su jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, ali i najviše zlostavljan raznim kemikalijama, isušenim zrakom, UV zračenjima, a ipak jedan i o najizloženijih tuđim pogledima. Zbog toga im morate pridati gotovo jednako pažnje kao i licu.

– Omekšajte ruke dok perete posuđe tako što ćete dodati malo bademovog ulja (oko jedne žlice) u vodu za pranje.

– Uz pomoć nježne četkice utrljajte malo limuntosa na kožu. To će pomoći rješavanju mrlja i pjega.

– Kako biste ojačali nokte zagrijte šalicu mlijeka do temperature u kojoj možete držati ruke. Uronite ih u mlijeko na 5 minuta.

https://prirodnilijek.covermagazin.com/?p=6178