Kako uvjeriti prijatelja ili člana obitelji da smršavi

Kako uvjeriti prijatelja ili člana obitelji da smršavi

Uvjeravanje vam može biti lagano ako ste stručnjak za marketing, ali većina nas nema te vještine kojima bi bila uvjerljiva s lakoćom.

Ako imate pretilog prijatelja ili člana obitelji, uvjeravanje i nagovaranje na mršavljenje uvijek je varljivo, kako osoba ne bi dobila pojednostavljenu poruku ružna i osjećala se povrijeđeno. Zbog toga se oni koji nekoga nagovaraju da smršavi trebaju usredotočiti na zdravlje, a ne izgled. Treba naglasiti kako problem debljine nije samo izgled, nego zdravlje. Pri nagovaranju treba se usredotočiti ma poteškoće koje pretilost veže uz sebe, te prednosti koje za zdravlje i život općenito nosi vitkost. Krajnji cilj trebao bi biti zdrav život, a ne manje kila na vagi.

Ispod su koraci koje trebate slijediti ako imate člana obitelji ili prijatelja koji je pretio, hrani se nezdravo ili nije aktivan.

Korak 1
Kroz priče, novinske članke i podatke objasnite koliko je zdrava ishrana bitna za normalno funkcioniranje i život. Koristite osobni i društveni kontekst.

Korak 2
Služite ko uzor. Ako vi jedete zdravo i vježbate možda ćete inspirirati one oko sebe. Kada kolege, prijatelji i članovi obitelji vide vaše odabire, postoji šansa da će slijediti vaš primjer.

Korak 3
U kuću donesite samo zdravu hranu. Mnoga istraživanja pokazuju kako osobe često jedu samo ono što imaju. Vaša djeca će jesti zdravo, ako je većina hrane dostupna u kući zdrava.

Korak 4
Umjesto da samo pričate o tome koliko su zdrave namirnice ukusne, pripremite ih na ukusan način. Dodajte boje, začine i učinite zdrava jela privlačnima.

Korak 5
Koristite pozitivne izjave tipa: „Izgledaš toliko bolje kada se hraniš zdravo“. Ili „Imat ćeš puno bolje samopouzdanje ako uspiješ kontrolirati težinu“. Inzistirajte radije na pozitivnim posljedicama umjesto da ukazujete na negativno.

Korak 6
Izbjegavajte optuživati ili okrivljivati pojedinca za svoj pretio izgled. Radije budite poticajni umjesto da ste kritični.

Korak 7
Pronađite zajedničke aktivnosti koje članu obitelji mogu pomoći smršaviti . Pronađite hobi koji uključuje aktivnosti ili zdravu prehranu te forsirajte zajedničko bavljenje time.

Pokušajte razumjeti razloge zbog kojih se prijatelj ili član obitelji deblja. Debljanje je obično odgovor na neke psihičke i društvene okolnosti. Ako saznate razloge i determinirate ih tada ćete toj osobi lakše pomoći da smršavi.

Indeks tjelesne mase je pokazatelj tjelesne težine koji uzima u obzir visinu i težinu. Indeks tjelesne mase između 19 i 25 za žene, te između 20 i 25 za muškarce se smatra poželjnim, odnosno da osoba ima odgovarajuću tjelesnu masu. Indeks tjelesne mase ispod 149 sugerira pothranjenost, dok indeks tjelesne mase između 25 i 30 znak je prekomjerne tjelesne težine. Indeks tjelesne mase iznad 30 znak je pretilosti.

Indeks tjelesne mase možete izračunati ovdje:

Tradicionalna cjelovita hrana izašla je iz mode i rijetko se konzumira, čak i u obiteljima gdje članovi misle kako posvećuju mnogo vremena kuhanju. Mnogi nisu uopće ni svjesni koliko je to što jedu bogato kalorijama, a nutricionistički prazno. Koliko god je teško mijenjati vlastite navike još je teže pokušati uvjeriti nekoga drugog da se promijeni. Tvrdoglavost, ponosi ignoriranje uobičajeni su u ovakvim situacijama. S druge strane, kada mislimo kako nešto znamo, a druga strana nas ne želi poslušati može uzrokovati potrebu za dokazivanjem, a iz svega toga se rađa svađa. Zbog toga je kod pokušaja da uvjerite nekoga kako treba mršavjeti, jako bitno znati i karakter te osobe. Ako se radi o tvrdoglavoj osobi riskirate i da potpuno uništite odnos. Ponekad ćete jednostavno morati prihvatiti činjenicu da ništa ne možete učiniti bez obzira na vaše želje da pomognete. Ukoliko netko ne želi promjenu, nema tog načina na koji je možete isforsirati.

Svatko treba pronaći sam svoj put, a ono što možete napraviti je biti dobar uzor, pronaći inspiraciju, dati potrebne informacije i čekati da osoba sama otkrije što je najbolje za nju.