Moderne žene znaju što je zdravo, ali nemaju volje za pridržavanje [ ZDRAVLJE ]

Moderne žene znaju što je zdravo, ali nemaju volje za pridržavanje

Anketa provedena u Velikoj Britaniji kojom su se istraživale navike vježbanja i prehrane među mladim ženama dala je pomalo iznenađujuće rezultate. Više od 95 posto ispitanica izjavilo je kako zna od čega se zdrava prehrana treba sastojati i koje su zdrave namirnice, a ipak samo oko 30 % ih je odgovorilo kako se i pridržava takvog životnog stila.

Također 84 % anketiranih odgovorilo je kako znaju koliko je tjelovježba bitna, a ipak samo 47 % ih vježba redovito.

Voditelj studije, Chris Evans, smatra kako rezultati pokazuju da mladim ženama ne nedostaje znanja i informacija vezanih uz zdrav stil života, ali kako im nedostaje motivatora i volje za pridržavanje.

Ista anketa pokazala je i kako bi trećina mladih žena radije izabrala, kada bi mogla birati, dobar izgled nego zdravu prehranu.

Motivirajte se za sport

1 – Iskušajte novi oblik tjelovježbe

Variranje i raznolikost su vrlo važni, fizički i psihički. Ako uobičajeno trčite, jednom, dvaput mjesečno otiđite na bazen. Ako preferirate teretane, otiđite u novu. Novo okruženje dati će vam novi poticaj. U svakom slučaju često biste trebali mijenjati svoju rutinu. Kada promijenite sport, vaše tijelo mora raditi nešto aktivnije kako bi se prilagodilo, a na taj način ćete steći više forme.

2 – Pijte dovoljno vode

Nevažno je li vaš cilj izgubiti na težini, dobiti na težini ili učvrstiti muskulaturu ni jedan fitnes program neće biti učinkovit ako ste dehidrirani.

3 – Nagradite se masažom

To je odličan način za detoksikaciju organizma i oslobađanje nakupljene negativne energije. Masaža će ubrzati oporavak od vježbanja, a to znači da ćete prilikom slijedećeg treninga moći vježbati napornije.

4 – Zaboravite na vagu

Vaša težina fluktuira tijekom dana, pa je konstantno vaganje zavaravajuće, ali i demoralizirajuće. Ako već ne možete bez vage, težinu mjerite uvijek u isto doba dana.

5 – Uključite se u programe

Bez usmjeravanja i nadgledanja vaš fitnes program će biti nepotpun. Upišite se u grupe. Sudjelovanje u natjecanjima će također pomoći. Malo nervoze pred neki događaj natjerat će vas da se više trudite i budete aktivniji.

6 – Držite se pravila 48 sati

Nikad na tjelovježbu ne smijete zaboraviti na duže od 48 sati.

7 – Pronađite partnera

Činjenica da ćete ako preskočite termin iznevjeriti neku osobu, dobar je motivator. Pronađite prijatelja slične fizičke kondicije i zajedno napravite plan vježbanja.

U prehranu unesite zdravije namirnice

Svakodnevna prehrana jednostavno se može prilagoditi i učiniti hranjivijom, zdravijom, manje masnom i sl. Koristite biljno ulje umjesto masti, a u svoje recepte uvrstite maslinovo ulje, te ulja obogaćena masnim kiselinama.

Također, možete uštedjeti i na zasićenim masnoćama: Koristite light jogurte umjesto vrhnja, a vrhnje umjesto majoneze.
Vaša jela možete obogatiti i zdravim začinima poput ružmarina, metvice, peršina i mnogih drugih. A ako želite osjećaj slatkoće dodajte malo đumbira, cimeta, orašćića ili vanilije umjesto sladila.

ZDRAVA PREHRANA – 3 pravila kako se zdravo hraniti