6. prosinca 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Kako saznati jeste li zdravi [ ZDRAVLJE ]

Kako saznati jeste li zdravi

Jesam li zdrav pitanje je koje zanima većinu ljudi. Ipak, ne možemo na liječničke preglede svako malo. Uz redoviti sistematski, pitanja ispod pomoći će vam odgovoriti na ovo pitanje.

Debljina je kod nas sve veći problem, svakodnevno nas se obasipa upozorenjima o štetnosti pretilosti po zdravlje, s druge strane mršavice se optužuju kako su bolesne i anoreksične. Međutim svi već znamo da netko tko je nagrađen brzim metabolizmom se ne deblja i može biti zdrav i s konfekcijskim brojem XS. S druge strane osobe koje su „normalne“ težine mogu se izgladnjivati, te raznoraznim strogim dijetama narušavati svoje zdravlje samo kako bi očuvale težinu koja se smatra zdravom, iako to ne rade ni na malo zdrav način. Možete biti ozbiljno ugroženi nekim poremećajem u prehrani, a istovremeno biti i pretili.

Po tome vidimo da fizički izgled nije pouzdan indikator nečijeg zdravlja. Znanstvenici su se dosjetili i izmislili indeks tjelesne mase kako bi svaka osoba mogla procijeniti je li zdrave težine. Indeks između 18 i 25 smatra se zdravim, međutim ovdje postoji isti problem kao i kod procjenjivanja po izgledu, odnosno konfekcijskom broju. Netko može imati dosta jake mišiće, te biti savršeno zdrav i s indeksom većim od 25, s druge strane netko tko je sićušne građe može imati indeks ispod 18, a opet biti zdrav. Po tome vidimo da je i ITM također ponekad potpuno beskoristan indikator.

Zbog toga se u zadnje vrijeme ističe kako se izvana prema obliku tijela ne može prepoznati zdravstveno stanje. Sve češće se procjena oslanja zapravo na ponašanje. Ističe se kako bi zdrave osobe trebale imati tri glavna obroka, te pet porcija voća i povrća u okviru tih obroka ili izvan njih, te kako je minimum tjelovježbe zdrave osobe najmanje 30 minuta, pet puta tjedno.

Što se tiče kondicije postoje neki prosječni izračuni po kojima možete prepoznati u kakvom ste zdravstvenom stanju.

– Zdrava osoba može hodajući prijeći u prosjeku 1,5 kilometar u 15 minuta.

– Trebali biste moći bez umaranja nositi nekoliko vrećica iz supermarketa do auta, te se popeti stubama do vašeg stana bez promjena u disanju, znojenja i sl.

– Zdrava osoba ima oko 70 otkucaja srca u minuti,

– te u minuti udahne 16 do 20 puta.

– Jedete kada ste gladni i prestajete kada ste se zasitili. Mnogi stručnjaci govore kako je ovo jedno od najjednstavnijih obilježja zdravog odnosa prema hrani. Zdrav odnos prema hrani i vjerovanje svojim biološkim potrebama vezano uz odluke kada i koliko ćemo jesti jedan je od indikatora dobrog zdravlja općenito.

– Možete se probuditi bez budilice. Već možete pretpostaviti kako je nedostatak sna užasna stvar za vaš mozak, ali i tijelo. Zbog toga je jako bitno dobro se naspavati. A ako se redovito budite ujutro bez budilice odmorni i dobro naspavani, to je signal da imate dovoljno kvalitetnog sna.

– Imate energije za ono što želite. Energija je jedna od riječi koja se povezuje s dobrim zdravljem. Iako nije ograničeno na nju, dovoljno energije za ono što želite je jedan od ključnih pokazatelja dobrog zdravlja. Ta energija može biti fizička i emotivna energija.

Zdravstveno stanje se može prepoznati još po nekim stvarima npr. promjene u pigmentaciji kože, isušenoj kosi, noktima koji se ljušte, problemi s očima ili zubnim mesom, lomljivost ili listanje noktiju i sl. Više o tome:

Bez obzira na iznad nabrojeno, zdravlje je uvijek individualna kategorija. Ono što vrijedi za jednu osobu, ne vrijedi za drugu. Ako ste zabrinuti vezano uz zdravlje svakako posjetite liječnika. Te ne zaboravite na redovite sistematske preglede koji će vam ukazati na eventualne slabosti. U međuvremenu se držite osnovnih zdravstvenih principa o zdravoj prehrani, dovoljno spavajte, i dovoljno se krećite prema preporučenim smjernicama. Već s te tri stvari ste mnogo napravili za svoje zdravlje.

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST