Koliko i kada dati u ljubavi?! [ LJUBAV ]

Koliko i kada dati u ljubavi?!

Nitko nikad nije siguran daje li se previše u vezi ili možda premalo. Kada se zaljubimo naš prirodni instinkt nas tjera da se bacimo potpuno, dušom i tijelom. Nažalost, moramo naučiti postaviti granicu. Pretjerano davanje može nas lako povrijediti, a i nakon prekida ćete se sigurno suočiti s pitanjem „zašto me je ostavio ako sam mu dala toliko“.

Kada dati nježnost i ljubav?

„Volim te“ stvarno su posebne riječi koje nekome možete dati. Iako je malo romantike i nježnosti sastavni dio igre nikud ne žurite. Čuvajte vaša ljubavna „dobra“ onoliko koliko su vam vrijedna.  Na taj način ćete dobiti mnogo više zauzvrat.

Veze kao i većina drugih stvari ili napreduju ili postaju gore. Rijetko ostaju iste. Neka vaše napreduju. Počnite kao prijatelji, nakon toga lagano gradite odnos.

Kada dati ekskluzivitet?

Da započinjete novi biznis i imate samo jednog klijenta, biste li dali tom klijentu do znanja kako je jedini? Odgovor je očit. Naravno da ne biste. Željeli biste izgledati uspješno i zaposleno.

Osim ako niste razgovarali o vašoj vezi i došli do zajedničkog dogovora kako ćete biti monogamni, nikad nemojte nekome govoriti kako je on jedini u vašem životu. Neće znati cijeniti tu čast.

Ako vas pita viđate li još nekog, odgovorite „imam puno prijatelja, nađemo se često“.

Kada dati poklon?

Davanje poklona odugovlačite što je moguće duže. Na druge načine pokažite kako vam je stalo. Napravite večeru, izvedite njegovog psa u šetnju i sl. Ako dođe do prilike u kojoj morate dati poklon npr. rođendan, dajte nešto manje novčane vrijednosti. Ne pokušavajte ga impresionirati s tim koliko ste na njega potrošili. Umjesto toga pokažite koliko ste kreativni.

Davanje informacija

O sebi govorite po malo. Nemojte biti otvorena knjiga i ne pitajte previše. Ako on čuje o nekom vašem postignuću od nekog drugog, shvatit će koliko ste intrigantni i zbog toga će mu porasti interes za vas.  Govorite li o prijašnjim vezama, nikad nemojte zvučati kao žrtva.

Kada dati sve?

Kada ste se složili kako se nalazite u vezi, kada vam je pokazao kako ste jedina i da mu je stalo do vas, tada možete dati sve od sebe. Ali i tada se pokušajte zaštiti ostavljajući neke aktivnosti ili mjesta samo za sebe. Ako ste godinama prakticirali s roditeljima ili prijateljima ići na more, nemojte ni ove godine njega voditi. Nikad nemojte nekoga, sve do braka potpuno uvlačiti u svoj život. Jer tada ako izgubite tu osobu nećete izgubiti sve svoje, nego samo njega.

Razvoj zdrave veze

Bilo da se radi o samom početku veze ili ste već duže vremena zajedno vjerojatno se ponekad upitate idete li u pravom smjeru. Čak i kada čujete riječi „volim te“ možda sumnjate kako su one samo trenutci strasti ili izrečene iz navike. Prava je istina da te riječi zaista ne znače mnogo ako vaša veza ne napreduje i ako ne razvijate svoj odnos.

Faze veze:

– Počinjete izlaziti jednom tjedno

– Mislite na partnera i kad niste zajedno

– Složili ste se kako želite monogamnu vezu

– Razgovarate o planovima

– Dogovarate zajedničke izlaske i viđate se nekoliko puta tjedno

– Spavate zajedno gotovo svaku večer

– Zadovoljni ste vašom vezom 90 % vremena

– Zajedno provodite odmore i blagdane

– Poklanjate jedno drugom male darove

– Upoznali ste obitelj od partnera i on vašu

– Razgovarate otvoreno o financijama

– Započinjete zajednički život

– Ozbiljno razgovarate o tome kako želite ili ne želite djecu

– Kupujete zajedničku imovinu (od televizora pa na dalje) i vaš se novac isprepliće

– Odlučujete se vjenčati ili na drugi način se jedno drugome obvezujete na doživotnu vjernost.

Naravno samo manjina parova slijedi ove faze točno kako su navedene. Neke osobe ne razmišljaju o zajedničkom životu prije braka, a neki će započeti zajednički život prije nego se nađu u ekskluzivnoj vezi. U svakom slučaju, ove faze samo su primjer kako se odvija tipično zbližavanje i pokazatelj su napreduje li vaša veza. Ako smatrate da se vaša veza više manje uklapa u gore navedeno vjerojatno imate zdrav odnos s partnerom.

Koliko vremena treba proći od prve faze do vjenčanja?

Tipično i razumno razdoblje koje bi trebalo proći od prve faze do vjenčanja je dvije godine. Ako je vaša veza zaglavila u nekoj fazi ili imate osjećaj da nazaduje, bilo bi pametno razmotriti uzrok. Svaka veza bi trebala napredovati i to je sasvim prirodno, i vrlo rijetko su obje strane zadovoljne djelomično razvijenim odnosom ili zaustavljanjem u nekoj fazi koja neprestano traje.

Što da, a što ne u novoj vezi

Početak nove veze je uvijek škakljiv, zbog toga je dobro obratiti pažnju na neke stvari. Iako se ne trebate pretvarati i biti nešto što niste, postoje neke stvari koje trebate istaknuti ili ublažiti.

Nemojte se opterećivati nazivom

Ako niste definirali je li vam on dečko, prijatelj ili nešto treće, nema ni potrebe da se zamarate kako ćete ga nazvati. Za početak ga zovite imenom i tako ćete izbjeći neugodnosti.

Izbjegnite stres upoznavanja roditelja

S upoznavanjem roditelja nemojte žuriti. Ako iz nekog razloga imate potrebu upoznati njegove roditelje ili njega upoznati sa svojima tada to napravite na nekom obiteljskom okupljanju gdje će biti više ljudi što će smanjiti pritisak na vas dvoje.

Nemojte žuriti

U novoj vezi lako je prebrzo se kretati i brzo ući u fazu „medenog mjeseca“ u želji da svaku sekundu provodite zajedno. Tako će prebrzo nestati misterije, što može značiti kraj veze.  Važno je da oboje sačuvate svoje mjesto i vrijeme.

Naučite raspoređivati vrijeme

Pravilo je 50-30-20. Nemojte provoditi više od 50 posto slobodnog vremena s novim dečkom. 30 posto vremena biste trebali biti s prijateljima i obitelji i 20 posto vremena ostavite za sebe.
Na taj način nećete staviti preveliki teret na novog dečka, nećete zapostaviti prijatelje i obitelj, a imat ćete vremena i za sebe.

Nemojte koristiti sms za rasprave o vezi

Sms je odličan ako želite uputiti pozdrav,  dogovoriti spoj i sl, ali ako trebate razgovarati o bilo čemu dubljem od toga, držite se poziva, ili još bolje pričekajte pa razgovarajte u živo. Ako se oči u oči ne možete nositi s problemima, tada ste ili s pogrešnom osobom ili niste spremni za ozbiljnu vezu.

Ostanite svoji

Budite svoji, te se držite svojih stavova i vrijednosti. Kompromis je nužan, ali ako se prerano počnete odricati onoga što vam je bitno, stavljate sebe u lošu predispoziciju za buduće rasprave.

Nemojte uspoređivati novog dečka s bivšima

Interna usporedba je neizbježna, ali nemojte to izgovarati naglas. Ni ako mu želite reći da je mnogo bolji od njih. Nemojte govoriti o drugim dečkima sve dok niste sigurni da ste u čvrstoj vezi.

Recite mu svoje granice

Javno pokazivanje ljubavi potpuno varira od osobe do osobe, tako da je sasvim u redu razgovarati o tome i postaviti pravila. Ako vam nije ugodno dodirivati se na javnom mjestu nemojte to raditi samo zbog njega. S druge strane, ako ste vi navikli na to, samo zbog toga što on to ne radi, to ne znači da mu nedostaje zainteresiranosti za vas.

Nastavite biti sretna i neovisna žena

Nemojte se početi na njega oslanjati više nego što je potrebno. Uvijek se prisjetite da ste imali dobar život i prije njega, te da biste se mogli snaći i bez njega.

Ne dopustite drugima da se upliću u vaš odnos

Nevažno u kojoj fazi veze se nalazili potrudite se biti potpora partneru. Ne trebate biti vas dvoje protiv svijeta, ali samo vi možete potpuno razumjeti prirodu vašeg odnosa. Zaboravite na tuđa mišljenja i savjete. Čak i najdobronamjerniji prijatelji ako im dopustite mogu zasijati sjeme sumnje koje može potpuno uništiti vašu vezu. Oni ne razumiju uvijek što je najbolje za vas, oni imaju svoja ljubavna očekivanja koja se ne moraju nužno poklapati s vašim, čak i ako se u većini drugih stvari potpuno slažete i razumijete. Možda i nesvjesno, ali sigurno bi neki od njih vas radije čuvali kako svoga „frenda za pivo, tekme i sl“  ili  uvijek raspoloživu „frendicu za izlaske, kave ili shopping“ nego vas vidjeli smirenog sa ženom ili mužem i kako većinu vremena provodite sa svojom obitelji.

Pokušajte ignorirati prijatelje koji vam govore stvari poput: „Pokaži joj tko je šef“ ili „Ti možeš naći nekog boljeg“ ili „Ne bih ja do dopustio/dopustila“. Tko zna što bi sve oni dopustili da imaju pravu ljubav i tko zna što sve dopuštaju.

Također, budite oprezni kod predstavljanja novog partnera obitelji. Vaša obitelj ima već kreiranu predodžbu što je najbolje za vas i vjerojatno će vašem partneru naći neke mane, koje se mogu činiti zaista ozbiljnima ili obrnuto. Dok se vaša obitelj čini punom ljubavi prema vama morate znati da postoji šansa da će pokušati udaljiti vašeg partnera od vas. Ne trebate birati, ali pokažite potporu.

Očekujte neslaganja, iznenadne događaje koji će uzdrmati vaš odnos, ali ih pokušajte razumijevati na humorističan način. Budite potpora partneru u neugodnim situacijama i teškim trenutcima. Jer samo na taj vaša veza može izdržati.

Pravo vrijeme za zajednički život

Već odavno ste prešli iz faze “viđanja” u “dečko – cura” fazu, sve savršeno funkcionira i logičan slijed bio bi zajednički život. Čini se tako jednostavnim, međutim, mnogi parovi na početku zajedničkog života doživljavaju najveće krize u vezi, a tu se ne radi o parovima koji se poznaju nekoliko mjeseci, nego i onima koji su bili u vezi četiri ili pet godina, ponekad i više, a proveli su bezbroj noći u stanu od drugog i zajedničkih vikenda. Nakon toliko zajedničkog vremena pomislili biste kako se poznaju dovoljno i da su izglačali sve nesuglasice.

Zbog čega jedna takva veza nakon početka zajedničkog života postaje problematična?

Djelomično zbog toga što kasno započinjemo zajednički život. Čekamo do kasnih dvadesetih ili tridesetih kako bismo se odlučili za takav korak, što znači da smo se već naučili snalaziti sami i gotovo da nam i ne treba nitko tko će upotpuniti naš život, jer on je dugo vremena bio potpun, iako smo živjeli sami.

Samački život čini nas manje sklonima kompromisima, manje smo voljni riskirati i isprobavati nove stvari.

Čak iako smo napokon pronašli osobu za koju smatramo kako je prava ili pravi, poučeni negativnim iskustvima rijetko se potpuno otvaramo, pokušavamo što dulje održati svoju neovisnost, te odugovlačimo odluku na zajednički život ili brak.

Ali takvo produženo hodanje remeti prirodni ciklus u odnosu. Jednim istraživanjem provedenim u Texasu došlo se do zaključka kako je idealno vrijeme za zajednički život 18 mjeseci do tri godine nakon početka veze.

Na početku veze kemikalije u mozgu odgovorne za osjećaj zaljubljenosti na svojoj su najvišoj razini i u tom razdoblju parovi će učiniti sve kako bi udovoljili jedno drugom. Njihova razina dramatično opada negdje između 18 mjeseci i tri godine, ovisno o paru, zbog toga ćete, čekate li predugo na zajednički život izgubiti pomoć treće strane (prirodnih kemikalija). Sve teže i teže će biti uklopiti dva različita životna stila u jedan.

Za većinu parova prijelaz iz “povremenog” u “puno radno vrijeme” bio bi lakši ukoliko ne bi čekali previše, jer tada bi bila izraženija želja za ugađanjem partneru, nego želja za očuvanjem svojih navika. Dok bi se razina kemikalija smanjila, već bi se naviknuli jedno na drugo, što bi olakšalo godine ispred. Sve u svemu, bilo bi lakše riješiti manje probleme, poput pitanja košare za prljavo rublje, a više volje bi ostalo za one veće razlike.

Što duže odugovlačite s odlukom svakim danom postaje sve teže donijeti je, a i kada je napokon donesete bit će teže zadovoljiti partnera i očuvati sklad.

Odluka o braku

Iako kroz život donosimo mnogobrojne odluke samo neke od njih imaju dugoročni učinak na naš život. Ipak, odluka da se vjenčamo s nekim koga volimo, da se vežemo uz njega kao ni jedna druga može potpuno izmijeniti naše postojanje.

Kada dvoje ljudi ima jednake ciljeve, vrijednosti i potrebe brak može rezultirati doživotnim partnerstvom punim poštovanja i ljubavi, dijeljenjem suza i smijeha, prijateljstva i osjećaja koji potpuno ispunjavaju čovjeka.

Bilo kako bilo, odluku o stupanju u brak trebalo bi donositi kako srcem tako i mozgom.

Pažljivo razmatranje o tome želite li se zaista vjenčati, pojedinačno, ali i u paru, može vam osigurati rast veze do nezamislivog povezivanja.

Kada razmišljate o braku kako biste determinirali trebate li se vjenčati, trebali biste biti pošteni i iskreni, te uzeti u obzir ne samo partnera nego i sebe.

Morate znati kako ljubav i privlačnost nisu garancija dugoročne kompatibilnosti. Ako je vaša veza nesigurna ni brak je neće učiniti sigurnijom. Također, ako vaš partner nije pažljiv, nježan i ljubazan onoliko koliko biste htjeli, to što postajete supruzi neće ga promijeniti. Brak nema moć permanentnog popunjavanja procjepa, ni emotivnih ni spiritualnih, ni materijalnih.

Prije nego se odlučite vjenčati zapitajte se znate li vi i partner rješavati konflikte, možete li otvoreno razgovarati jedan s drugim i poštujete li potpuno jedno drugo.

Razmislite o tome jesu li vaša viđenja bračnog života, odgoja djece i bračnih uloga jednaka ili se razlikuju. Ako postoje različitosti, razgovarajte o njima. Uspješnost diskusije može predvidjeti i koliko ćete biti uspješni u rješavanju konkretnih problema.

Vrlo često, posebno mlađe djevojke žure u brak, samo zbog vjenčanice, prstena, zabave i medenog mjeseca. Biste li se željeli udati i kada ničega od ovog ne bi bilo, također je jedno od ključnih pitanja koja morate postaviti.

Morate znati kako je planiranje vjenčanja vrlo jednostavno u usporedbi s njegovanjem braka. Medeni mjesec će izblijediti, a ono što ostaje je partner za cijeli život.

Potrudite se s partnerom razgovarati o braku otvoreno, budite iskreni o svojim osjećajima i vjenčanju, a prava odluka će doći sama od sebe.

Zbog čega vam treba solo vrijeme kada ste u vezi

Potpuno je zdravo i normalno ako želite nešto više vremena za sebe dok ste u vezi. Možda ste ludo zaljubljeni, ali to ne znači da želite ili trebate s partnerom provoditi svaku sekundu slobodnog vremena.

Zapravo, potpuno je prirodno da ponekad želite odvojiti vrijeme samo za sebe.

Važnost solo vremena

Vrijeme koje provedete baveći se svojim hobijima i stvarima koje volite važno je ne samo za vas, nego i za vašu vezu. Privremeno razdvajanje može vas osvježiti i energizirati, ali daje vam i priliku da nedostajete jedno drugom.

Kada ste non-stop zajedno neke iritantne sitnice se preuveličavaju, ali ako se nakratko razdvojite imate priliku uvidjeti kako su male i nevažne te sitnice.

Stoga, ako ponekad želite neke stvari raditi bez partnera u tome nema ništa loše, te to sigurno ne znači kako nešto nije u redu s vašom vezom ili kako vam nije stalo do partnera. Svi smo rođeni s potrebom da se povezujemo s drugima, ali i kao pojedinci, bez obzira bili u vezi ili ne.

Kada smo dugo u vezi granice između ja i mi postaju nejasne, ali nikako ne smijete u vezi izgubiti sebe. Najčešće brižne žene zaboravljaju misliti na sebe, ali eventualno će ili „puknuti po šavovima“ ili pronaći način da se izražavaju kao pojedinci. Stoga je važno za očuvanje svake veze da svaki od partnera ima i svoj osobni prostor.

Najjednostavniji način da dobijete vremena za sebe je da odete na kavu u kafić, knjižnicu, pohađate neki tjedni tečaj o tematici koja vas zanima i sl.

Kako se nositi s različitom potrebom za osobnim vremenom:

– Ako partneru treba više osobnog prostora i vremena nego vama pokušajte pratiti njegov tempo umjesto da prigovarate. Na taj način će vam ta potreba manje smetati. Potrudite se pronaći stvari koje vas zanimaju (osim obitelji i partnera) te se redovito bavite tim stvarima.

– Ako volite provoditi vrijeme sa svojom obitelji, a partner ne uživa u društvenim okupljanjima razgovarajte o opciji da provodite vrijeme s obitelji bez njega, a partner neka ih posjećuje povremeno.

– Slobodno razgovarajte s partnerom o granicama u vremenu za sebe. Ako partner voli kasnovečernje izlaske, a vi ih smatrate neprikladnim, pronađite sredinu. Izađite zajedno ponekad, a partner neka pokuša pronaći aktivnosti koje bi mu bile jednako zanimljive, ali u „pristojnije“ vrijeme.

Kao pravo iznenađenje za partnere može doći otkrivanje činjenice da partneri imaju različite potrebe za osobnim vremenom, ali prihvaćanje takvog stanja je važan korak, a najbolji način je da to radite kroz komunikaciju i razumijevanje.