24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Povući se ili razgovarati? [ SELFHELP ]

Najuobičajenija forma povlačenja je ignoriranje (odluka na šutnju ili nereagiranje), ali pod povlačenjem se podrazumijeva...

Povući se ili razgovarati?

Najuobičajenija forma povlačenja je ignoriranje (odluka na šutnju ili nereagiranje), ali pod povlačenjem se podrazumijeva svako neizražavanje osjećaja. Povlačenje uključuje izbjegavanje davanja potpore, nagrade ili pozitivne pažnje.

Svi smo u životu doživjeli najmanje jednu situaciju kada se neka osoba povukla i udaljila od nas bez ikakvog objašnjenja. U isto vrijeme većina nas prepoznaje potrebu skrivanja osjećaja i uglavnom ih radije skrivamo nego što ih izražavamo, pa smo vjerojatno i mi ponekad smatrali kako su naše reakcije nepotrebne ili besmislene, te smo se povukli bez ikakvog objašnjenja.

Svi smo do sada vidjeli obje strane dileme povlačenja, ali zbog čega ponavljamo takve obrasce ponašanja iako znamo da su neučinkoviti?

Emotivna bol je korijen naše tendencije da se povučemo, a povlačenje uzrokuje bol ljudima od kojih smo se povukli. Zbog toga bismo mogli reći kako je povlačenje disfunkcionalna navika koja kreira slom komunikacije i svakog razumijevanja.

Nitko ne zaslužuje biti objektom povlačenja. Ignoriranje pokazuje krajnji oblik nepoštovanja i grozna je stvar koju možete nekome napraviti.

Prva stvar koje biste se trebali sjetiti dogodi li se to vam je da niste vi krivi. Uhvaćeni ste u zamku nečijih tuđih loših obrazaca ponašanja. Ta osoba ne zna kako bi izrazila svoje osjećaje na zdrav način, možda zbog toga što je jednostavno zločesta, a možda samo zbog toga što kroz djetinjstvo ili poučena lošim iskustvima nije naučila izražavati osjećaje.

Druga korisna stvar koju morate znati je da ni osoba koja se povukla nije napravila to bez ikakve boli. Razlog svakog povlačenja je neka vrsta boli. Povlačenje se rijetko napravi zbog toga što je netko potpuno hladan, uglavnom se osobe povlače upravo onda kada im je stalo (ili im je bilo stalo), ali ne znaju na koji drugi način pokazati svoje negodovanje. To vam može biti korisno kako biste suosjećali s osobom koja vas je povrijedila ignorirajući vas. Povlačenje je samo jedna od ustaljenih negativnih navika po kojoj takve osobe reagiraju – braneći sebe i svoje osjećaje.

Ako se netko povukao od vas i ignorira vas neko vrijeme, nemojte inzistirati. Vi ne možete utjecati na nečije ponašanje ili bar ne dok vas ta osoba ignorira. Zbog toga joj dajte dovoljno vremena. To vrijeme iskoristite za razmišljanje o svojim navikama i obrascima ponašanja prema toj osobi.

Ali ako vi znate često biti ta osoba koja se povlači trebali biste razmisliti o svome ponašanju.

Povlačenjem zbog boli uzrokujete samo još više boli. Naučite prekinuti taj lanac i razgovarati. Ako vam je teško u početnim fazama osjećaje sročite na papir, pošaljite mail ili poruku. Kasnije ćete već moći izgovarati ono napisano, sve dok ne dođete do razine da možete razgovarati konstruktivno o svojim osjećajima.

Kako vratiti razgovor u vezu i kojoj je sve više šutnje i povlačenja

U dužim vezama posebno u braku zna se dogoditi da partneri potpuno zapostave osobnu komunikaciju. Razgovor se svodi na kurtoaziju, djecu ili posao. Potpuno se izbjegava razgovor o osjećajima, razmišljanjima i planovima.

Nakon određenog vremena partneri će se potpuno udaljiti sve dok u jednom trenutku ne pomisle kako uopće ne poznaju osobu s kojom žive.

Pokušajte spriječiti takvu situaciju.

* Odvojite vrijeme koje ćete provoditi kako par.

* Jedan dan u tjednu izađite nasamo na večeru ili šetnju.

* Prisilite se na razgovor. Čak iako vam se ispočetka bude činilo kao da glumite.

* Slušajte jedno drugo otvoreno.

* Zadržite pozitivan stav i dobru volju.

* Ne pretpostavljajte zbog čega se partner tako ponaša – pitajte.

Kako razgovarati kada biste najradije prekinuli svu komunikaciju?!
U razgovoru s ljudima koji imaju suprotno mišljenje od vašeg uvijek se potrudite razlikovati stav neke osobe od te osobe.

Razlikujte ljude od postupaka ili riječi. Nikad ne generalizirajte i ne poistovjećujte.

Ukoliko ulazite u raspravu nikad nemojte napadati osobu, nego njene riječi. Nikad ne govorite izjave poput «ti si glup», ako već morate recite «to što govoriš je glupo.

Obično imamo naviku davati ljudima pridjeve, a ne njihovim postupcima ili riječima. Izbjegavajte to.

Ne razgovarajte sami sa sobom
Čak i ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, ili vam se to što govori čini dosadnim, nikad ne uskačite u riječ. Pričekajte pristojno da netko završi svoju misao, pa tek zatim se uključite.

Nikad unaprijed ne pretpostavljajte kako nešto nekome morate ispričati i ne pokušavajte kao slučajno, a opet nevezano ispričati ono što želite da ta osoba zna.

Neke osobe su toliko opterećene onim što same žele reći da nikoga ne uspijevaju slušati. Traže samo najbolji trenutak kako bi ispričali svoju priču i iznijeli svoj stav, misleći da to nekoga zanima ili želeći dokazati nekome nešto. Takvo ponašanje se često izmakne kontroli. Te osobe razgovaraju same sa sobom.

Budete li se ponašali tako ubrzo više nećete imati priliku ni s kim razgovarati, ni prividno, jer će svi bježati od vas.

I kad vam je teško razgovarajte

Ovo je za mene jednostavno previše, jednostavno ne znam kako dalje. Sve ovo je jednostavno preteško, svim silama se trudim da nešto postignem a imam osjećaj da stalno kopam na istom mjestu. Nemam vremena ni za što drugo osim posla, a sad sumnjam da i posao radim kako treba. Izgubila sam nadu, a ponekad se pitam i čemu sav ovaj trud, vrijedim  li išta?!

Mnogi su se ponekad ovako osjećali. Sumnjamo u sebe, u ciljeve pa čak i  u naše snove.

U takvim situacijama najbolje je povjeriti se nekome.  Potražiti podršku u ljudima koji vjeruju u nas  posebno je važno u situacijama kada sami sumnjamo. Ohrabrujuća riječ, umirujući pogled, ili samo riječi «ali ja vjerujem u tebe», od osobe kojoj je stalo, mogu nam u jednom trenutku promijeniti sliku u našoj glavi.

Imati nekoga tko vjeruje u nas, svi znamo izniman je dar.

Ali baš zbog toga, bojeći se da takvo nešto ne izgubimo, u situacijama kad i sami sumnjamo u sebe, bojimo se ikome povjeriti svoje strahove. Mislimo da će i oni promijeniti mišljenje o nama ako im priznamo.

Najčešće kada smo u teškoj situaciji, izbjegavamo one koji nas najviše vole, usamljujući se, jer ne želimo da prestanu  vjerovati u nas. Pod izlikom, bar dok se malo ne popravi situacija udaljavamo se.

Ipak, povjerimo im se. Ako dopustite da netko vjeruje u vas i u vama će se probuditi vjera. Posudite od njih vašu sliku. Pogledajte se njihovim očima.

Svatko ima bar jednu osobu koja vjeruje u njega, bilo da se radi o prijateljici, bratu, roditeljima, starom profesoru ili zaposleniku.  Njihovo mišljenje i potpora može nas umotati nekim ugodnim osjećajem sigurnosti i biti čvrsta ruka za koju se možemo uhvatiti dok ne povratimo vjeru u sebe.

Čak, i ako vam takav netko nije u blizini, u svojim mislima mu se obratite.  Razmislite o tome kako vas vidi  i zbog čega je tako. Njegova slika o vama neka vam bude vodilja. Neka vam misli budu što stvarnije.

Dopustite sumnjama da nestanu, i usredotočite se samo na ciljeve i želje. Vidjet ćete kako će se ubrzo «pojaviti svjetlo u tunelu» koje će vam pokazati put do ostvarenja želja.

Kako s partnerom razgovarati o svemu

Komunikacija je najvažnija stvar u svakoj vezi. Bez nje osuđeni ste na život pogrešnog razumijevanja i nesporazuma.

Slijedi 10 savjeta pomoću kojih možete ohrabriti učinkovitu komunikaciju u vezi. Ako iskoristite i samo neke od navedenih natuknica popravit ćete svoj odnos.

-1- Pronađite emotivnu povezanost s partnerom

Odvojite vremena za gledanje u oči, držanje za ruku, te ponovno prisjećanje na razloge zbog kojih se volite.

-2- Kreirajte otvoreno okruženje. Ohrabrite partnera da razgovara s vama.

Pitanja poput: „Što misliš koji je film najbolji koji si ikad pogledao“, odlična su za početak razgovora. Kada se jedna vrata otvore, lako je proći kroz druga.

-3- Neka razgovor o emocijama bude siguran

Neka partner zna da ste tu za njega i da vam se uvijek može povjeriti. Jednom kada partner shvati kako su vam njegovi osjećaji važni, lakše ćete razgovarati o bilo čemu.

-4- Pomognite jedno drugom u razvijanju komunikativnih vještina

Morate znati da u svakom razgovoru, nevažno kako usijan bio postoji slušatelj i govornik. Kada jedno govori drugo bi trebalo slušati.

-5- Potaknite neformalnost

Naučite biti opušteni jedno s drugim. Ako primijetite da su stvari postale napete razgovarajte o tome s partnerom i pokušajte zajednički riješiti uzroke.

-6- Potaknite partnera da se da potpuno

Recite partneru kako ne mora editirati osjećaje, te kako može s vama razgovarati i o onima koji nisu sjajni.

-7- Priznajte partneru kako nisu sve vaše akcije i ideje dobre

Svi činimo pogreške, a partneri si međusobno moraju dati prostora za ljudskost.

-8- Promovirajte ideju kako je bliskost dobra, a igranje igrica nije cool

U vezi nikad ništa ne prođe nezamijećeno, bez obzira što nije izgovoreno. Budite otvoreni jedno s drugim.

-9- Ohrabrite partnera da razmišlja naglas

Razgovor o osjećajima i mislima spriječit će nerazumijevanje nekih akcija i ponašanja.

-10- Dobra komunikativna povezanost čini i ono nemoguće mogućim

Jake emotivne veze pomoći će vam da se lakše nosite s teškim stvarima i teškoćama koje se pojavljuju u životu.

Komunikacija – Kako usavršiti komunikaciju, slušanje, javni govor i prezentaciju… [ SELFHELP ]