Kako se buditi ranije i postati ranoranilac [ SELFHELP ]

Kako se buditi ranije i postati ranoranilac

Kako se buditi ranije, postati ranoranilac i promijeniti stav prema buđenju

Mnogi će vam reći kako je promjena stava prema jutarnjem buđenju u potpunosti promijenila njihov život. Postali su produktivniji, te uspijevali pronaći više vremena za obitelj i sve aktivnosti koje ih zanimaju.

– Nemojte raditi nagle promjene –

Započnite polagano budeći se 15 do 30 minuta ranije nego obično. Dopustite tijelu da se nekoliko dana privikne na novi termin buđenja, tada vratite budilicu još 15 minuta unatrag. Tako radite dok ne dosegnete ciljano vrijeme buđenja.

– Legnite u krevet ranije – 

Možda ste navikli ostati budni dokasna, možda gledajući TV ili baveći se nečim na  računalu, ali velika je vjerojatnost da je to dosta neproduktivno vrijeme. Trebali biste otići u krevet ranije, čak i ako niste pospani i lagano se ušuškati u san. Možda zaspite prije nego što mislite.

– Stavite budilicu dalje od kreveta – 

Ako je budilica odmah pokraj kreveta lako ćete je ugasiti i nastaviti spavati. Stavite je dovoljno daleko da morate ustati kako biste je isključili.  Najbolje u blizini kupaone ili kuhinje. Tako će vam biti bliže otići i umiti se ili skuhati kavu nego vratiti se u krevet.

– Nemojte razmišljati o povratku u krevet – 

Povratak u krevet izgubite iz vida kao opciju. Nemojte ga pokušavati racionalizirati, ni razmišljati o tome.

– Smislite sebi nagrade za jutarnje buđenje – 

Možda će vam se na početku učiniti kako je ranije buđenje dosta težak izazov pa ćete se morati nagrađivati kako biste ostali dosljedni novoj odluci. Nagrada može biti ukusna kava, doručak, skup gel za tuširanje… Pronađite nešto u čemu uživate, a što će vas motivirati da ostanete pri odluci da se budite ranije.

– Iskoristite to ekstra vrijeme – 

Nemojte se probuditi dva sata ranije kako biste surfali po internetu i društvenim mrežama. To vrijeme iskoristite kako biste pripremili sebi ili djeci zdrav ručak, vježbali, meditirali, molili, pisali knjigu, radili na novom projektu za koji inače nemate vremena… Vrijeme koje ste dobili ranijim buđenjem nemojte potratiti nego ga iskoristite za poboljšanje kvalitete života.