Osvijestite osobni napredak [ SELFHELP ]

Osvijestite osobni napredak

Budući da se osobni razvoj uvijek odvija dosta sporo i postupno, dosta je teško prepoznati promjene koje su se odigrale u našem životu.

Ipak, važno je da redovito osvješćujemo unutarnji rast i nagrađujemo se za mnoge predivne korake koje smo napravili na putu samopoboljšanja. Vrlo često kada završimo s jednim procesom već tražimo nove stvari, pa ne stižemo uživati u uspjehu, ali ako malo bolje razmislite svaki dan biste mogli pronaći razloge za slaviti uspjeh, jer uvijek je vaš trenutni život rezultat prošlih ambicija i uloženog truda.

Možda vam se nešto prije nekoliko godina činilo dalekim snom, a sada je realnost?!

Zbog toga proslaviti osobni napredak možete i sada. Zaustavite se i čestitajte si na nekom uspjehu. Kako biste se podsjetili na put osobnog razvoja privremeno blokirajte izvanjsku perspektivu i pažljivo promotrite kako je vaš unutarnji život izgledao prije nekoliko godina, a kako sada. Možete i napraviti popis unutarnjih kvaliteta koje sebi možete pridodati u posljednje vrijeme. Vjerojatno ćete shvatiti kako niste ista osoba od ranije i koliko ste puno postigli.

Vaši stavovi, mišljenja i vrijednosti vjerojatno su značajno različiti, a sve to je rezultat uloženog truda i vaše volje za napretkom i učenjem. Zar to ne zaslužuje pohvalu?!

Osvješćivanje osobnog uspjeha nije ni tašto ni umišljeno. Unutarnja evolucija je životna činjenica i nešto što zaslužuje da proslavite. Spoznaja da ste mudriji, iskusniji, da stojite čvršće na zemlji nego ranije može vam olakšati put prema naprijed. Osvješćivanjem prethodnog rasta učvršćujete temelje za budući rast i razvoj.

Rast iz dana u dan

U nekoj točci života većina nas dobije želju za poboljšanjem svoje osobnosti, želju da postanemo bolje osobe. Ponekad shvatimo da moramo, da bismo mogli ploviti kroz život razvijati neke osobine, a ponekad da smo došli do točke gdje nam sve savršeno ide, te da moramo postavite pred sebe neke nove izazove.

Budući da svaki život nudi mnoštvo različitih putova možda smo izabrali neki koji nas je usmjerio u nekom drugom smjeru nego smo htjeli ići.

Kada shvatimo da želimo biti bolje osobe, dosta često se opet pitamo što to „bolja osoba“ znači.  Nemamo jasnu definiciju što bi to bolje trebalo biti. Rješenje ove frustrirajuće zagonetke „bolje osobe“ nećete pronaći u nekoj knjizi, nego u sebi. A kada otkrijete što biste htjeli biti morate znati da se promjena neće dogoditi preko noći, nego morate krenuti malim koracima prema tome. Na početku možda transformaciju nećete ni primijetiti,  ali će ona započeti puštati korijenje.

Biti bolja osoba, posebno u svojim očima, cjeloživotni je projekt pa nema potrebe da ikud žurite. Usredotočite se na male pomake, ali na sva životna područja.

Vjerojatno nećete trebati provoditi analizu i sigurno inicijalno znate koje kvalitete čine dobru osobu, ali ako morate nemojte se ustručavati. Razmislite koje su to kvalitete koje cijenite na drugim ljudima ko koje biste voljeli vidjeti na sebi. Pojednostavljeno, biti bolja osoba znači potruditi se činiti dobro kad god je to moguće. Poštovanje, prema sebi i prema drugima ključna je karika, pa vam ono može biti polazna točka. Da biste bili bolja osoba provo morate poštovati sebe i ono što jeste, a zatim poštovati sve ljude, bez obzira na njihov status i moć.

Kada osvijestiti u sebi kako svi ljudi zaslužuju suosjećanje, uviđavnost i dignitet, prirodno ćete ih tretirati na način na koji biste željeli da se vas tretira. Intuitivno ćete postati bolji slušač, pažljiviji i vjerodostojniji.

Pristupite li svojim svakodnevnim obvezama s nepobjedivim stavom i pozitivnim očekivanjima učinit ćete ovaj svijet ljepšim mjestom, a svoj život boljim. Ako svojom promjenom potaknete još bilo koga na promjenu, nećete biti ponosni samo na svoj uspjeh, nego i na činjenicu da je još netko izabrao bolji put.