Kako imati pozitivan stav prema životu [ SELFHELP ]

Tajna pozitivnog stava prema životu

Kako imati pozitivan stav prema životu

Pozitivan stav ne znači zavaravanje ili ignoriranje činjenica, ali bez obzira na okolnosti možete odabrati biti pozitivni ili negativni.

Ključna stvar pozitivnog stava je zahvalnost.

Prečesto stvari i ljude oko sebe uzimamo zdravo za gotovo bez imalo zahvalnosti, a sve ono što nemamo shvaćamo vrlo ozbiljno, što uzrokuje negativan stav prema životu.

Postoji jedno zanimljivo istraživanje na parovima koji su u vezi: ako u nekoj vezi partneri imaju jednak broj pozitivnih i negativnih zajedničkih iskustava, oni misle kako imaju problematičnu vezu. Tek parovi koji imaju pet do deset puta više pozitivnih iskustava od negativnih smatraju kako im je veza zadovoljavajuća.

To je zanimljivo zar ne? To znači da su nam negativni trenuci puno značajniji od pozitivnih koje doživljavamo kao nešto sasvim prirodno.

Iz toga se da izvući zaključak kako da bi bili zadovoljni na svaku stvar koju nemamo moramo pronaći desetak stvari koje imamo i na kojima možemo biti zahvalni.

Zbog toga je lako uvući se u negativno razmišljanje, a što više razmišljate o negativnim stvarima to se one doimaju veće, te je sve teže i teže primijetiti ono pozitivno.

Kako izbjeći rast negativnosti?

– Vježbajte „mišiće zahvalnosti“ – Prije nego što zaspite, u krevetu, prođite kroz dan usredotočeni na lijepe stvari i pobrojite sve ono na čemu možete biti zahvalni.

– Usredotočite se na jednu pozitivnu stvar. U vremenima kada se ne možemo sjetiti puno toga lijepog biti će dovoljno da se usredotočite na jednu lijepu stvar, neku osobu koju volite ili nešto lijepo što vam se dogodilo, te razmišljajte o tome, prizivajući najljepša sjećanja i slike.

– Svaki put kada biste o nekome rekli ili pomislili nešto loše, prisjetite se da ta osoba sigurno ima 5 puta više pozitivnih osobina samo ih vi ne primjećujete.  Pokušajte se prisjetiti koje bi te osobine bile.

Da se malo našalimo: Pozitivan stav neće riješiti sve vaše probleme, ali će živcirati dovoljno ljudi da vrijedi truda, Herm Albright.

Kako postati pozitivna osoba i vratiti pozitivan stav prema životu?

-1- Shvatite da je nešto moguće umjesto da sebi govorite zbog čega nije moguće.

-2- Osvijestite svoj govor sa samim sobom.

-3- Zgnječite negativne misli poput kukca.

-4- Zamijenite ih pozitivnim mislima.

-5- Zavolite ono što već imate.

-6- Budite zahvalni za svoj život, darove i ljude oko sebe…

-7- …svakodnevno.

-8- Usredotočite se na ono što imate, a ne ono što nemate.

-9- Nemojte se uspoređivati s drugima.

-10- Ali potražite u njima inspiraciju.

-11- Prihvatite dobronamjerne kritike.

-12- Ali ignorirajte gunđala.

-13- Shvaćajte loše stvari kao nužne kako biste naučili cijeniti dobre.

-14- Kamen spoticanja može postati stepenica za put prema gore.

-15- Okružite se pozitivnim ljudima.

-16- Žalite se manje, smiješite se više.

-17- Zamislite da ste već pozitivna osoba.

-18- U svakom sljedećem djelu trudite se to i postati.

5 načina da se osjećate bolje u teškim vremenima i zadržite pozitivan stav prema životu

Razumijete koncept pozitivnog stava – niste moron, ali u stvarnosti imate kreditne dugove, u debelom ste minusu, a ni društveni život vam ne cvjeta. S druge strane imate osobe koje na vas računaju, vašu suprugu ili supruga, djecu, roditelje itd… itd.

Naravno ne možete držati glavu u oblacima, ali možete smanjiti bol koju osjećate.

-1- Pišite

Ako nikad niste imali naviku stavljanja misli na papir sada započnite. Ako imate teške osjećaje zapišite ih. Zapišite zbog čega ste nervozni, započnite sa svojom nutrinom, te zapisujte izvanjske okolnosti.

-2- Vizualizirajte

Recimo da je vaš šef galamio na vas ispred ostalih zaposlenika. Imate tu sliku u glavi. Ali kako biste popravili raspoloženje zamijenite sliku šefa, slikom majmuna ili Djeda Božićnjaka.  Na taj način ćete humorom popraviti situaciju, te uvidjeti da nije toliko strašna.

-3- Dišite

Duboko udahnite nekoliko puta. Usredotočite se na to da vam zrak dolazi iz predjela trbuha, a ne prsnog koša. Primijetit ćete koliko više energije imate kada tako dišete.

-4- Meditirajte / molite

Znate da nemate kontrolu oko svega što se događa, ali shvatite da imate kontrolu nad svojim ponašanjem.  Razmislite kakav primjer želite dati i kako biste savjetovali nekome drugom da se ponaša u vašoj situaciji.

-5- Budite strastveniji prema onome što imate

Vjerojatno kada imate mnogo poteškoća ne znate cijeniti ono što imate. Ali bez obzira na dugove ili lošu ljubavnu situaciju, još uvijek imate prirodu, možete trčati, šetati se, zabavljati praveći snješka…

Zaslužujem li ja to?!

Svi znamo kakav je osjećaj napokon dobiti nešto što želimo, da bi nas odmah poslije preplavio osjećaj kako to  ne zaslužujemo.

Nevažno, bio to auto, novi posao ili izlazak s nekom fenomenalnom osobom, iznenadno otkrivamo da nismo dorasli toj situaciji.

Nešto u nama tada poželi odbiti taj dar svemira, najčešće zbog toga što se u toj situaciji od nas očekuje da o sebi razmislimo na potpuno novi način i upitamo se zbog čega bi mi trebali imati nešto što drugi nemaju.

Ako takvog osjećaja manje vrijednosti postanemo svjesni to nas može dovesti do toga da sabotiramo sami sebe i svjesno odbacujemo dar koji nam je ponuđen. Zbog toga je najbolji način, ako želite izbjeći sabotažu i odbijanje jednostavno se preokrenuti u stanje zahvalnosti, izbjegavajući postavljanje pitanja zaslužujemo li nešto.

Pitanje zaslužujemo li mi ili bilo tko drugi nešto nije u našoj jurisdikciji. To su teme na koje ne možemo dobiti odgovor, bez obzira koliko o njima razmišljali i argumenata upotrijebili. Ono što znamo sigurno je da sudbina ima svoje načine uspostavljanja ravnoteže i da većina stvari na kraju završi u savršenoj ravnoteži i feru.

Sudbini možemo potpuno vjerovati kada poklon sudbine stigne na naša vrata. Ono što trebamo napraviti je prihvatiti ga i potruditi se iskoristiti ga najbolje što možemo. Prihvaćanje poklona sudbine sa zahvalnošću umjesto  postavljanjem pitanja je  znak naše skromnosti i ljudskosti.

Kada u naš život uđe nešto što mislimo da ne zaslužujemo, moramo se svjesno potruditi ne razmišljati o tome zaslužujemo li mi to ili ne, jer su i tako takve stvari izvan našeg utjecaja. Svaku sumnju bismo trebali zamijeniti nježnosti u našim srcima i pretvoriti u zahvalnost.

U takvim trenucima poklon koji ste primili držite čvrsto u svojim rukama i recite «hvala» sudbini koja vam ga je udijelila.