18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Na prirodan način potaknite euforičan osjećaj [ SELFHELP ]

Jeste li se ikad pitali zbog čega se osjećate bolje nakon tjelovježbe...

Na prirodan način potaknite euforičan osjećaj

Ponekad se osjećamo dobro i poletno, a drugi put u istim okolnostima potišteno i nezadovoljno. Možete li sami prepoznati što čini da se osjećate bolje, a što u vašoj situaciji uništava dobar osjećaj. Jeste li se ikad pitali zbog čega se osjećate bolje nakon tjelovježbe, šetnje ili dobrog smijeha? To nije samo zbog toga što ste se napokon riješili osjećaja krivnje jer ne vježbate dovoljno, nego zbog toga što se na taj način u vašem organizmu oslobodio endorfin hormon sreće.

Endorfini su neurotransmiteri koje proizvodi mozak i koji smanjuju bolove, ali znanstvenici tvrde kako su oni zaslužni i za osjećaj euforije. Povećane koncentracije endorfina u mozgu povećavaju osjećaj euforije, smanjuju osjećaj bolji, povećavaju zadovoljstvo i na fizičkom i emotivnom nivou.  

Na sreću, postoje neki potpuno bezopasni i nimalo štetni načini na koje možemo povećati endorfine i iskusiti “rapsodiju”.

 1 – U hranu dodajte ljute feferone

Neki kažu kako ljuti feferoni i njima začinjena hrana zapravo stvaraju ovisnost. Crvenilo koje primijetite nakon žvakanja ljute hrane je prirodni odgovor tijela na „bol“ koju osjeća u tom trenutku i organizam automatski proizvodi endorfin kako bi ublažio bol.

Endorfin faktor : 1 do 3 ovisno o tome koliko je feferon ljut i koliko možete podnijeti

 2 – Razmišljajte o pozitivnim stvarima

Kada osobe uzmu placebo tabletu i vjeruju kako će im ona pomoći, često i pomogne. To je direktno dokazani učinak pozitivnog razmišljanja.

Endorfin faktor : 2, ali samo jedna instant pozitivna misao može vam promijeniti cijelu perspektivu.

 3 – Vježbajte

Ovdje treba naglasiti kako su znanstveni dokazi proizvodnje endorfina za vrijeme tjelovježbe kontraverzni, te se vjeruje kako je moguće da se pozitivan osjećaj javlja i zbog toga što ste ostvarili nešto što ste smatrali fizičkim izazovom, dok s druge strane se vjeruje kako sama tjelesna aktivnost potiče proizvodnju endorfina. Nevažno koji je razlog, redovito vježbajte kako biste postigli najbolje rezultate.

Endorfin faktor : 2 do 4, ovisno o intenzitetu i trajanju tjelovježbe.

 4 – Budite u pokretu

Ovdje ne govorimo o tome da trebate svako malo promijeniti mjesto stanovanja, nego da svako malo trebate otići na izložbu, u muzej, kazalište. Gledanje lijepih stvari, slušanje ugodne muzike, ali i dramatičnih scena potiče proizvodnju endorfina. Na taj način ćete svakodnevno održavati razinu endorfina na zdravoj razini.

Endorfin faktor : 2, a ako vas potpuno preplave emocije, tada je i veći.

 5 – Ne odričite se čokolade
Neki tvrde kako je čokolada najbolja namirnica za poboljšanje raspoloženja. Ona ima direktni učinak na mozak i potiče proizvodnju endorfina. Ali ne trebate se prejedati, isti učinak imat će kockica ili dvije kao i cijela čokolada.

Endorfin faktor : 2, ali sladak.

 6 – Osjetite strah

Što mislite zbog čega su ekstremni sportovi toliko popularni? Nitko ne želi stradati ili se ozlijediti, svi ljubitelji ekstremnog samo se žele zabaviti. Sličan učinak možete postići i horor filmovima.

Endorfin faktor : 3 do 5, ovisno o osobnoj sklonosti strahu.

 7 – Izađite na sunce

Ultraljubičaste zrake mogu potaknuti proizvodnju endorfina, pa to može biti objašnjenje zbog čega je sunčanje omiljena aktivnost mnogim osobama unatoč opasnostima. Ne trebate pretjerivati, nekoliko minuta izlaganja neće naštetiti vašoj koži ali će poboljšati vaše raspoloženje.

Endorfin faktor : 2

 8 – Smijte se
Nevažno hoćete li pročitati vic ili pogledati romantičnu komediju, bilo kakav smijeh potiče proizvodnju edofrina.

Endorfin faktor : 4. Jeste li ikad čuli da je smijeh najbolji lijek za sve?!

Osim navedenog, pomoći će još boravak u prirodi, meditacija ili molitva, kako i osjećaj zahvalnosti.