Na prirodan način potaknite euforičan osjećaj [ SELFHELP ]

Na prirodan način potaknite euforičan osjećaj

Jeste li se ikad pitali zbog čega se osjećate bolje nakon tjelovježbe, šetnje ili dobrog smijeha? To nije samo zbog toga što ste se napokon riješili osjećaja krivnje jer ne vježbate dovoljno, nego zbog toga što se na taj način u vašem organizmu oslobodio endofrih, hormon sreće.

Endofrini su neurotransmiteri koje proizvodi mozak i koji smanjuju bolove, ali znanstvenici tvrde kako su oni zaslužni i za osjećaj euforije. Droge poput morfija, kokaina su umjetni načini na koje se pokušava osloboditi endofrin, kako bi se postiglo euforično stanje. Na sreću, postoje neki potpuno bezopasni i nimalo štetni načini na koje možemo iskusiti takvu rapsodiju.

 1 – U hranu dodajte ljute feferone
Neki kažu kako ljuti feferoni i njima začinjena hrana zapravo stvaraju ovisnost. Crvenilo koje primijetite nakon žvakanja ljute hrane je prirodni odgovor tijela na „bol“ koju osjeća u tom trenutku i organizam automatski proizvodi endofrin kako bi ublažio bol.

Endofrin faktor : 1 do 3 ovisno o tome koliko je feferon ljut i koliko možete podnijeti

 2 – Razmišljajte o pozitivnim stvarima
Kada osobe uzmu placebo tabletu i vjeruju kako će im ona pomoći, često i pomogne. To je direktno dokazani učinak pozitivnog razmišljanja.

Endofrin faktor : 2, ali samo jedna instant pozitivna misao može vam promijeniti cijelu perspektivu.

 3 – Vježbajte
Ovdje treba naglasiti kako su znanstveni dokazi proizvodnje endofrina za vrijeme tjelovježbe kontraverzni, te se vjeruje kako je moguće da se pozitivan osjećaj javlja i zbog toga što ste ostvarili nešto što ste smatrali fizičkim izazovom, dok s druge strane se vjeruje kako sama tjelesna aktivnost potiče proizvodnju endofrina. Nevažno koji je razlog, redovito vježbajte kako biste postigli najbolje rezultate.

Endofrin faktor : 2 do 4, ovisno o intenzitetu i trajanju tjelovježbe.

 4 – Budite u pokretu
Ovdje ne govorimo o tome da trebate svako malo promijeniti mjesto stanovanja, nego da svako malo trebate otići na izložbu, u muzej, kazalište. Gledanje lijepih stvari, slušanje ugodne muzike, ali i dramatičnih scena potiče proizvodnju endofrina. Na taj način ćete svakodnevno održavati razinu endofrina na zdravoj razini.

Endofrin faktor : 2, a ako vas potpuno preplave emocije, tada je i veći.

 5 – Ne odričite se čokolade
Neki tvrde kako je hrana najbliža drogama zapravo čokolada. Ona ima direktni učinak na mozak i potiče proizvodnju endofrina. Ali ne trebate se prejedati, isti učinak imat će kockica ili dvije kao i cijela čokolada.

Endofrin faktor : 2, ali sladak.

 6 – Osjetite strah

Što mislite zbog čega su ekstremni sportovi toliko popularni? Nitko ne želi stradati ili se ozlijediti, svi ljubitelji ekstremnog samo se žele zabaviti. Sličan učinak možete postići i horor filmovima.

Endofrin faktor : 3 do 5, ovisno o osobnoj sklonosti strahu.

 7 – Izađite na sunce
Ultraljubičaste zrake mogu potaknuti proizvodnju endofrina, pa to može biti objašnjenje zbog čega je sunčanje omiljena aktivnost mnogim osobama unatoč opasnostima. Ne trebate pretjerivati, nekoliko minuta izlaganja neće naštetiti vašoj koži ali će poboljšati vaše raspoloženje.

Endofrin faktor : 2

 8 – Smijte se
Nevažno hoćete li pročitati vic ili pogledati romantičnu komediju, bilo kakav smijeh potiče proizvodnju edofrina.

Endofrin faktor : 4. Jeste li ikad čuli da je smijeh najbolji lijek za sve?!