29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako pronaći posao u pedesetim? [ KARIJERA ]

Za one iznad 50-te pronaći posao može biti izazovno, a sama pomisao na traženje posla može izazivati stres, te se postavlja pitanje od kud krenuti. Pronaći posao nikad nije lako. Skoro svako životno razdoblje ima određene prednosti i nedostatke.

Kako pronaći posao u pedesetim?

Za one iznad 50-te pronaći posao može biti izazovno, a sama pomisao na traženje posla može izazivati stres, te se postavlja pitanje od kud krenuti. Pronaći posao nikad nije lako. Skoro svako životno razdoblje ima određene prednosti i nedostatke.

Kada osoba nakon završenog fakulteta ili srednje škole traži posao tada se često pojavljuje problem nedovoljno iskustva, te često traže u natječajima osobu s iskustvom.

Mnogi oglasi traže:

  • određeno obrazovanje
  • nekoliko godina iskustva po mogućnosti u sektoru u kojem oni traže osobu
  • rezultate na poslu, te pitaju što se ostvarili
  • dodatna znanja i vještine.

No, činjenica je da većina osoba u par godina iskustva tek ulazi u posao i rijetko ima rezultate. Netko je mlad nema iskustva, nema dovoljno iskustva… No, ako već imate rezultate i znanja, tada problem može biti previše iskustva, imate previše godina, te poslodavac radije bira mlađu osobu. Uvijek postoje problemi kod traženja posla.

Ukoliko u pedesetim tražite novi posao mogu se pojaviti brojni problemi. No, ono čega trebate biti svjesni je da nikada nije lako naći posao, a vi se umjesto na svoje godine i činjenicu da će mnogi poslodavci dati prednost mlađima, trebate fokusirati na svoje prednosti, znanja i iskustvo.

Bez obzira da li želite promjenu ili ste ostali bez posla, ne trebate se fokusirati na negativne strane nego na svoje prednosti.

Biti nezaposlen i tražiti posao nikad nije lako. Ili nemate iskustva, ili imate previše iskustva.

  • Promjena posla kao i traženje posla je uvijek neizvjesno te uglavnom stresno. Nemojte očekivati da će sada biti ni lakše ni teže nego nekad prije. No, to nije razlog da se od promjene odustane.

Savjeti za traženje posla za one iznad 50-te

– Trebate biti spremni na promjene i prilagodbe. Ako ste dugi niz godina radili na istom poslu kreirali ste određene navike, no, sada treba biti otvoren prema novim stvarima.

– Ispitati tržište, pregledati oglase, što se nudi, kakvi su natječaji. Kakvi se poslovi nude u segmentu u kojem vi tražite posao? Otvorite više oglasa i usporedite što se traži.

– Provjerite što piše u oglasima, mnoga radna mjesta imaju danas značajno drugačije opise nego prije dvadeset ili trideset godina. Možda će vam se činiti da neki posao nije za vas prema nazivu radnog mjesta, a kad proučite natječaj možda ćete imati drugačiji dojam.

– Provjerite koji sektori najviše traže vaše zanimanje.

– Koje se vještine i dodatna iskustva traže u natječajima za poslove koji bi vama odgovarali?

– Da li želite ostati u istom sektoru ili želite promjene? Možda je pravo vrijeme i da se počnete baviti nekim drugim smjerom, možda neki hobi može prerasti u stalni posao? Ako ste bili nezadovoljni svojim poslom, možda je ovo prilika za promjenu.

Kada prikupite osnovne informacije moći ćete dobiti dojam o tome kakav posao možete tražiti, što su vaše prednosti, a što nedostatci.

Ako se odlučite za traženje posla u istom području kao do sada, ali i kao se odlučite na promjene, birajte ono u čemu imate prednost. Postoje zanimanja u kojima je iskustvo važnije, dok postoje zanimanja u kojima je mladost prednost. Čak i kod istog zanimanja postoje razlike, te posao prodavačice u pedesetima je teže dobiti u lancima moderne odjeće (koje uglavnom imaju odjeću za mlade) dok će u određenim trgovina iskustvo biti prednost, od robnih kuća, do rada na blagajni. Za osobu koja zna raditi s kupcima i koja se dobro snalazi na blagajni, iskustvo je prednost.

Slično je i za mnoge druge poslove. Pronađite u onome što je vaše područje segmente u kojima je iskustvo prednost.

Fokusirajte se na svoje prednosti:

– Iskustvo nisu samo godine rada, nego i iskustvo snalaženja i rješavanja različitih situacija. Bez obzira da li vas zanima posao menadžera ili konobara, teških suradnika, kao i klijenata ima, te ste naučili kako se nositi s izazovima. Rješavanje problema i nepredviđenih situacija, vjerojatno je jedna od vaših prednosti.

– Ažurirajte životopis. Moderan životopis je bitan, te se prilagodite novoj situaciji na tržištu. Životopis možete isprinatati, ali je neophodan u digitalnom obliku za slanje potencijalnim poslodavcima. Više: Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

– Životopis prilagodite onome što se traži za radna mjesta, dodajte elemente koje možda ne biste, ali se traže u većini natječaja za slična radna mjesta.

– Nemojte spominjati godine u kontekstu „znam da sam stariji” nego pokažite da vas posao još uvijek zanima i veseli, da želite nove izazove, a da cijenite svoje iskustvo koje može biti korisno na novom poslu.

Kako to praktički izvesti?

Uzmite papir i napišite:

  • na jedan sve što znate / što ste naučili. To se odnosni na obrazovanja, usavršavanja, službena i neslužbena, znanja i vještine. To uključuje kompjutorske programe, strane jezike, tečajeve…
  • na drugi što vas zanima i što želite raditi, kakav bi bio posao koji bi vam odgovarao, koji su vaši interesi…

Kada pregledavate natječaje korigirajte ono što ste napisali prema onome što se traži i kako se u natječajima opisuje.

Također, u natječajima možete primijetiti i neke zahtjeve koje ispunjavate, ali ih se niste sjetili, dopišite ih. Kada ste to sve odradili možete iz toga napisati životopis.

Nemojte misliti da će biti lako i brzo. Ali to nije nikada. Nisu samo godine otegotna okolnost, svatko ima neku. Ponekad je problem premalo iskustva, ponekad previše..

Ukoliko s te promijenili više poslova to može biti nedostatak, ako ste cijelo vrijeme radili na jednom poslu, također može biti nedostatak.

Potraga za poslom nikada nije lagana, ali fokusirajte se na one segmente i zanimanja gdje je iskustvo prednost, a ne nedostatak.

Vezano: