Znakovi i simptomi koji bi mogli upozoravati na rak [ ZDRAVLJE ]

Znakovi i simptomi koji bi mogli upozoravati na rak

Znakovi i simptomi su signali određenih bolesti u tijelu, oni nam signaliziraju da nešto nije u redu s našim tijelom. Znakovi bolesti su one očite stvari koje su objektivno mjerljive i mogu ih primijetiti i drugi oko nas, dok su simptomi ono što osjeća određena osoba i često su individualni.

Ipak, morate znati kao imati znak ili simptom neke bolesti ne znači da i imate tu bolest. Npr, crvenilo na koži može bit znak sasvim bezazlenih stanja poput blage reakcije na neku biljku, opeklina, pa do raznoraznih infekcija. Ponekad čak ni liječniku pacijentovi znakovi i simptomi neće dati dovoljno tragova da bi mogao dijagnosticirati neku bolest te će trebati napraviti laboratorijske ili druge pretrage da bi postavio sumnju, a kasnije dijagnozu određene bolesti.

Kako rak uzrokuje znakove i simptome

Rak je bolest koja može uzrokovati gotovo svaki signal i simptom, budući da simptomi raka ovise o tome gdje se rak pojavio i koje je organe ili tkiva zahvatio.

Kako rak raste  stvara pritisak na susjedne organe, krvne žile ili živce. Ali taj pritisak ovisi o mjestu na kojem rak raste. Zbog toga ponekad veliki rak neće uzrokovati nikakve simptome, a ponekad sasvim mali rak može izazvati jako velike tegobe.

Primjer je rak gušterače. On neće uzrokovati nikakve simptome sve dok ne naraste jako velik i ne započne pritiskati susjedne organe ili se proširi na druge dijelove tijela, a tada je već u uznapredovalom stadiju. S druge strane tumor na mozgu može biti milimetarski , a već uzrokovati ozbiljne simptome.

Ponekad ljudi ignoriraju simptome, poput umora i kašljucanja smatrajući ih nevažnima. Iako, činjenica i jeste da u većini slučajeva simptome nije uzrokovao rak, nego neko drugo stanje, ali nikad ih se ne smije ignorirati, jer čak i ako rak nije uzrok važno je imati zadovoljavajuću kvalitetu života te spriječiti pogoršanje bolesti.

Kako smo već spomenuli rak je bolest koja se može pojaviti bilo gdje na tijelu i uzrokovati različite simptome, ali postoje neki uobičajeni znakovi i simptomi koji su zajednički većini tumora. Ipak, to što imate znakove i simptome raka ne znači da ga imate.

Neobjašnjivi gubitak težine

Većina osoba s rakom će gubiti na težini. Ako niste na dijeti, a izgubite  3 do 5 kg to može biti upozoravajući znak.

Povišena temperatura

Vrućica je uobičajeni simptom raka, ali često se pojavljuje već kod ozbiljnijih situacija, ali ponekad se može pojaviti i u vrlo ranoj fazi raka. Temperatura može biti značajno ili tek lagano povišena, ali ako je konstantno povišena to je signal za uzbunu.

Umor

Umor i iscrpljenost koja se ne popravlja s odmorom može biti simptom raka. Umor i iscrpljenost se kod nekih rakova pojavljuje u vrlo ranoj fazi, npr. kod raka pluća.

Bol

Bol se kod nekih rakova može pojaviti vrlo rano, npr. kod raka kostiju. Glavobolja koja ne prolazi osim pod djelovanjem tableta može biti simptom tumora na mozgu, bol u leđima može biti simptom raka debelog crijeva, jajnika… Ipak, kod većine oblika raka bol se pojavljuje tek kada se značajno proširi izvan organa koji je zahvatio.

Promjene na koži

Neće samo rak kože uzrokovati promjene na koži, zbog toga na svaku promjenu treba reagirati (ako je koža postala žučkasta, vene su postale naglašene, ako se pojave pigmentacijske mrlje) a posebno ako uočite:
–  kožu tamnijeg izgleda na pojedinim područjima
– žutilo kože i bjeloočnica
– svrbež kože koji ne prolazi
– ekscesivan rast dlačica
– opadanje dlačica
– bilo kakvu promjenu u izgledu madeža.

Dugotrajni zatvor ili proljev

Dugotrajni zatvor ili proljev koji ne prolazi, te promjene u pražnjenju crijeva mogu signalizirati rak debelog crijeva. Također, reagirajte na svaki trag krvi u stolici ili u urinu.

Rane koje ne zacjeljuju

Rak kože često uzrokuje rane koje ne zacjeljuju. Također,dugotrajna rana u ustima može biti upozoravajući signal.

Bijele mrlje u ustima ili na jeziku

Zapravo sve promjene u ustima koje ne prolaze u kratkom razdoblju trebao bi pregledati liječnik.

Neobično krvarenje ili iscjedak

Iskašljavanje krvi, krv iz nosa, krv u stolici, iscjetku ili urinu upozoravajući je signal. Ukoliko niste povrijeđeni i bilo gdje da vidite krv javite se liječniku.

Kvržica

Kvržice se posebno uočavaju kada se radi o raku dojke ili limfnih čvorova. Ali bilo gdje da primijetite kvržicu posjetite liječnika da je pregleda.

Ostavite komentar

*