28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Svakodnevna strast najbolji poticaj za plodnost

Zaboravite na kompliciranu prehranu i medicinske tretmane...

Svakodnevna strast najbolji poticaj za plodnost

Zaboravite na kompliciranu prehranu i medicinske tretmane. Način na koji se najviše potiče plodnost je vrlo jednostavan, vodite ljubav svaki dan.

Istraživanja pokazuju kako svakodnevna strast poboljšava i kvalitetu spreme kod muškarca, kao i pokretljivost.

Tako Australski znanstvenici tvrde, da će parovi koji žele dijete imati koristi, ne samo od seksa u plodnim danima, nego i tjedan pred ovulaciju.

Znanstvenici kažu kako su potrebna dalja istraživanja, ali da je na temelju provedenih do sada zaključeno kako razina oštećenja sperme pada za oko 26 posto ukoliko par vodi ljubav učestalo.

Dodatna istraživanja govore kako bi svakodnevni seks osigurao da što više sperme zdravo i bez oštećenja.

Tradicionalno se stalno spominje kako je najbolje imati spolne odnose u prozoru plodnih dana, koji se smatraju čarobnim danima želite li trudnoću. Plodni dani postali su najvažnija tema svih parova koji žele dijete. To su dani oko ovulacije koja se obično događa 14. dan ciklusa. Svoje plodne dane, možete saznati u kalkulatoru na linku ispod.

Plodni dani KALKULATOR + kako prepoznati plodne dane

Međutim, neka istraživanja pokazuju kako praćenje plodnih dana predstavlja preveliko opterećenje za parove koji žele bebu, pa sugeriraju kako je bolje imati spolne odnose svakodnevno. Njihova istraživanja otkrivaju kako svakodnevni seksualni život priprema imunološki sustav žene za trudnoću, a mušku spermu održava zdravijom. Pokazalo se kako seksualno aktivne žene imaju višu razinu citokina, dobro poznatih molekula, a koje u ovom slučaju smanjuju rizike tijela da će spermu i eventualno oplođeno jajašce organizam „prepoznati” kao neprijatelja. Imunološki sustav ključan je za zdravu trudnoću, od toga da se pobrine da se sperma i oplođeno jajašce ne „napadaju”, do doga da se oplođeno jajašce ugnijezdi u maternici i razvija zdrava trudnoća.

Plodni dani su dani u ženinom ciklusu koji se događaju nekoliko dana prije ovulacije i jedan dan nakon ovulacije. Poznato je kako jajašce može u tijelu žene preživjeti nakon ovulacije samo 24-48 sati, zbog toga je samo jedan dan nakon ovulacije plodan. Međutim, spermiji mogu preživjeti u tijelu i do sedam dana, pa su plodni i dani i do sedam dana prije ovulacije, s tim da se najplodnijim danima smatraju 24 sata prije ovulacije.

Mnoge žene koje žele trudnoću tempiraju odnose u tih 24-48 sati, kako bi bile sigurne da imaju najveće šanse za trudnoću. Međutim, sada istraživanja pokazuju kako iako ostaje da je jedino moguće zanijeti u tim danima, da je osim seksa u tim danima bitan i seks tijekom cijelog ciklusa, jer se na taj način doprinosi zdravlju žene, u imunološkom smislu, ali i zdravlju spreme koja je kod čestih spolnih odnosa zdravija.

Mnogi liječnici ustvrdili su kako je ova studija zanimljiva i provokativna, ali kako nema dovoljno dokaza, odnosno da je istraživanje temeljeno na vrlo malom broju sudionika.

Mnogi muškarci misle kako trebaju „čuvati” spermu i tempirati odnose. Međutim, čini se kako veće šanse za oplodnju imaju ako imaju spolne odnose svaki dan, posebno svaki dan u okviru plodnih dana. To je suprotno uvjerenju, ali i nekom uobičajenom načinu razmišljanja kako se treba „čuvati” i tempirati odnose.

Ranija istraživanja su pokazala kako se volumen i broj spermija povećava nakon nekoliko dana apstinencije, međutim uočeno je kako se kvaliteta spermija (njihova mobilnost i oblik) smanjuje nakon nekoliko dana apstinencije, a apstiniranje preko 10 dana ima značajan utjecaj na kvalitetu spermija.

Znanstvenici naglašavaju da postoji rizik da se smanjuje i genetička kvaliteta sperme nakon dužeg vremena apstinencije.

Zaključak istraživanja bio je kako se s apstinencijom značajno povećava volumen i broj spermija, ali statistički značajan negativan utjecaj ima na pokretljivost i vitalnost sperme.

Ispod su linkovi na originalna istraživanja vezana uz kvalitetu spermija vezano uz apstinenciju, te imunitet žene vezano uz svakodnevne spolne odnose.

Izvor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26385401/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714597/

Vezano: Plodni dani