20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Korak po korak prema cilju

Kako biste ostvarili svoje želje i dugoročne ciljeve...

Korak po korak prema cilju

Kako biste ostvarili svoje želje i dugoročne ciljeve, uvijek ih podijelite na kratkoročne zadatke i to lako ostvarive. Za početak uvijek odaberite nešto što ćete lako uspjeti izvršiti.  To će vas ohrabriti za izvršavanje slijedećeg.

I tako korak po korak napredujte prema konačnom uspjehu. Nikud nećete dospjeti ukoliko sjedite i zamišljate nešto, a ništa ne poduzimate.  I najveći put počinje s prvim korakom, ali potrudite se da taj korak bude mala stepenica, a ne zid od 10 metara koji nikad nećete uspjeti preskočiti.

Dobro razmislite što želite i radite promjene koje će voditi prema postizanju.

Što ste napravili danas da biste bili korak bliže svome cilju? Bez obzira bio vaš cilj napredovati na poslu, smršaviti ili se poboljšati na osobnoj razini. Veliki ciljevi se nikada ne mogu ostvariti jednim skokom, nego se postižu s mnogo malih koraka i mnogo truda. Dosezanje ciljeva i napredovanje se uvijek svodi na proces, na kontinuitet i stalni trud. Da je bilo koji cilj lagan i da se može postići preko noći svi bi ga s lakoćom ostvarili, ali očito, ne ostvaruju. Da bi ostvarili neki cilj, to zahtjeva mnogo koncentriranog truda kroz dugo vremensko razdoblje. Ne zvuči zabavno, ali je istina. Ipak, jedini način na koji možemo dosegnuti cilj je da napravimo prvi krak, a zatim idemo korak po korak prema cilju. A taj prvi korak, kao ni svaki sljedeći nisu teški, odnosno ne bi trebali biti teški ako ih postavimo u skladu sa svojim sposobnostima. Najvažnije je kretati se naprijed. Te je za ostvarenje bilo kojeg cilja najvažnije se kretati. Najčešće ljudi ignoriraju važnost malih koraka, te postavljaju prevelike zalogaje na koje onda nikada da se odluče, ili bolje rečeno ne mogu ih ostvariti. Zbog toga samo koračanje malim koracima, korak po korak vodi do ostvarenja ciljeva.

Ako želite ostvariti svoje ciljeve trebali biste:

  • Napraviti popis onoga što vam je potrebno za ostvarenje cilja, bilo da se radi o materijalima ili znanjima.
  • Svaki dan napraviti korak prema napretku, odnosno prema cilju.
  • Svaki dan odradite zadatak više od planiranog.
  • Odradite i ono što se može preskočiti.

Postavljanje ciljeva i rad na njihovom ostvarivanju je važan dio svakog čovjeka, ali i čovječanstva u cjelini. Ni jedna staza prema vlastitim ciljevima nije glatka i lagana, ali ciljevi, bilo mali ili veliki su jedna od ključnih komponenti sretnog života. Ciljevi su ono što daje smisao i osjećaj kako sve sjeda na svoje mjesto. Ciljevi nam daju osjećaj smisla i svrhovitosti, ciljevi nas usmjeravaju i pokazuju odredište. Ciljevi nas drže zainteresiranima i uključenima, a sve to ima veliki utjecaj općenito na sreću i sretan život.

Za početak trebate definirati vlastite ciljeve i odlučiti gdje želite biti. Razmislite što želite raditi. Nevažno što to bilo i koliko pretpostavljate da će put do tamo trajati, važno je da vas to uzbuđuje i da se veselite ostvarenju cilja. Ciljevi mogu biti male ili velike stvari. Nešto što želite ostvariti samostalno ili uz nečiju pomoć. Ponekad je veliki cilj izići samo malo iz rutine i onoga što trenutno radite. U svakom slučaju poanta ciljeva je da nas motiviraju i uveseljavaju. Stara kineska poslovica kaže da put od 1000 milja počinje s jednim korakom. Ponekad će vam prvi korak biti logičan, a ponekad nećete imati ideje uopće gdje bi započeli. Ako sami ne znate što bi bio prvi korak čitajte knjige ili razgovarajte s nekim. Ako vidite da ono što ste zamislili kao prve korake vas ne vodi cilju , pokušajte pogledati na situaciju iz druge perspektive. Ako ste zaglavili na nekom koraku, napravite pauzu i promijenite taktiku. Ako s vremenom trebate prilagoditi ciljeve to je također ok.

Opširnije: