24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Hrana koja ima duži rok trajanja nego što mislite

Mnogo hrane se baca zbog straha od problema sa želudcem...

Hrana koja ima duži rok trajanja nego što mislite

Mnogo hrane se baca zbog straha od problema sa želudcem i općenito trovanjem hranom, ali mnoge namirnice imaju rok trajanja duži nego mislite. Među njima su čokolada, mlijeko i jaja. Kod ovih namirnica općenito je rok trajanja dok su ugodnog okusa.

Čokolada može trajati jako dugo vremena. Često po sebi razvije bijele mrlje ako je izložena zraku, ali to nije plijesan, nego kristalizirane masnoće. Ona je i tada sasvim ispravna za jedenje ako joj je okus dobar.

Jaja su namirnica koju ljudi najčešće bacaju dok su još uvijek zdrava i ispravna za jelo. Ako ih držite na temperaturi ispod 5 stupnjeva C, mogu trajati i duže nego što piše na pakiranju. Ako su jaja pokvarena to biste sigurno primijetili po mirisu i izgledu čim ih razbijete, tako da su vrlo male šanse da ćete jesti pokvareno jaje, ako ga razbijete prije pripremanja.

Za mlijeko je najvažnije da se vrlo brzo nakon uporabe vraća u hladnjak i da nije izloženo sobnoj temperaturi, jer ta temperatura pogoduje razvoju bakterija koje pretvaraju mlijeko u „kiselo“. Za mlijeko također vrijedi pravilo da se može upotrijebiti dok mu je okus dobar.

Pročitajte i:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak i optimalna temperatura