Načini da uživate u proljeću

Načini da uživate u proljeću

Kalendarski (a kako koji dan i temperaturom) proljeće je započelo. Mnogim ljudima omiljena sezona. Prvi dan proljeća je obično između 19. i 22.03. a ove godine proljeće je službeno započelo 20.03. 2023. Proljeće donosi optimizam, buđenje prirode, lakšu odjeću, više sunca… Postoji mnogo toga što možete voljeti kod proljeća, a ovo su samo neke stvari.

-1- Toplije vrijeme –

Osjećaj sunca na licu, mogućnost da izlazite više iz stana, vedrije raspoloženje, više energije…

-2- Nova sezona –

Jeste li znali da je nekad nova godina počinjala 25. ožujka? Dosta ljudi još uvijek o proljeću razmišlja kao početku godine, a ne siječnju. U proljeće počinje prirodni novi ciklus.

-3- Cvijeće –

Cvijeće zaista dodaje ljepotu svakom interijeru i eksterijeru, a u proljeće sve cvjeta oko vas.

-4- Svjetlije boje –

S prvim znacima proljeća možete skinuti svoju tamnu odjeću i uživati u svijetlim bojama garderobe.

-5- Duži dani –

Kako proljeće bude odmicalo dani će biti sve duži, a noći kraće.

-6- Buđenje prirode –

Možda niste sentimentalni, ali buđenje prirode ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.

-7- Uživanje pod vedrim nebom –

Nekim ljudima su zatvoreni prostori poput tamnice. Vani postaje sve toplije, a vi se možete šetati i zabavljati bez opterećivanja teškom odjećom.

-8- Optimizam –

Proljeće jednostavno čini ljude optimističnijima, entuzijastičnijima, imaju više energije i aktivniji su.

Izađite malo na zrak

U ovom modernom vremenu sve češće i sve duže boravimo u zatvorenim prostorijama, čime se sve više udaljavamo od prirode. Ipak, ono što nam je zaista potrebno ne možemo naći nigdje osim pod «vedrim nebom».

Šetnja parkom, izlet na planinu, vožnja bicikla obalom mora ili uz jezero učinit će nam više dobra nego novci koje bi zaradili provodeći vikend u kući za kompjutorom ili televizorom. 

Kako instinktivno znamo koliko je priroda dobra za nas, nije neobično da često osjećamo neki unutarnji poziv ili potrebu za njom. Znamo da će nas ona ispuniti snagom, energijom i optimizmom. No, ne mora smo vikend biti posebna prilika, uživati u prirodi možemo svaki dan, ali moramo je prvo primijetiti.

Zato svako jutro ako imate vremena prošećite do posla. Razgledajte susjedstvo. Primijetite svaku biljku – svaki cvijet i svako drvo. Ignorirajte ostale, a osjetite samo njihov miris i šum.
Povezivanje s prirodom i prijateljstvo s njom podsjeća nas da nikad nismo sami, da je uvijek tu oko nas nešto živo i spremno da nam pomogne.

Priroda igra veliku ulogu u našim životima

Suce, zemlja, voda i priroda oko nas igraju veliku ulogu u funkcioniranju svakog od nas. Priroda nam nudi miran bijeg od svakodnevne zbrke i buke. U prirodi se možemo opustiti i odmoriti, te preokrenuti u miran izrazito stresan dan. Priroda ima fizičku prisutnost u našim životima, ali spiritualnu. Ipak, nerijetko nas užurbanost svakodnevnog života odvlači od prirode, te sami onemogućavamo njene pozitivne učinke na rekuperaciju koje bi imala.

Ima jednostavno nešto posebno u boravku u prirodi, što odmara naš um, ali i tijelo. Prava povezanost s prirodom nudi harmoniju i vraća ravnotežu u život. Ako imate priliku izađite u prirodu i udahnite malo svježeg zraka. Primijetite miris drveća, osjetite sunce na svome licu. Jedan od najmoćnijih načina da se riješite stresa je da što više vremena boravite u prirodi na otvorenom. Primijetit ćete koliko vam malo treba da biste se osjećali odlično.

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba u većini krajeva Hrvatske. Sunce na s obasjava, ali nije prevruće. Parkovi su prekrasni u ovo doba godine. Pronađite omiljeni park, šetnicu ili šumu i potrudite se boraviti tamo što više.

Bez obzira bavili se radom u vrtu, šetali ili sjedili na klupi u parku, svaki boravak pod vedrim nebom donosi određene benefiti.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*