MULTITASKING – Osobe koje najviše poslova obavljaju istovremeno, u tome su najlošije

Osobe koje najviše poslova obavljaju istovremeno, u tome su najlošije

Osobe koje najviše vole kombinirati poslove i istovremeno ih obavljati, u tome su i najlošije tvrdi se u novoj znanstvenoj studiji provedenoj na Sveučilištu Utah.

Osobe koje su sklone istovremenom obavljanju više poslova obično pogrešno vjeruju kako su u tome odlične, međutim oni imaju problema s fokusiranjem i na jedan zadatak tvrdi se u istraživanju.

Primjerice osobe koje pričaju na mobitel dok voze, imaju veće rizike prometne nezgode, lošiji su vozači, a i lošiji slušači, mnogo manje pažljivo vode razgovor na mobitel.

S druge strane mnogi su i svjesni da su lošiji u nečemu dok dvije stvari rade istovremeno, ali to rade jer im je stimulirajuće, zanimljivo i  predstavlja izazov.

Kako multitasking utječe na vaš mozak i produktivnost

Multitasking podrazumjeva obavljanje dva ili više poslova istovremeno, prebacujući fokus s jednog na drugi ili više njih u vrlo kratkom vremenu, toliko da se doima da radite dva ili više poslova istovremeno.

Multitasking nas ometa

I dok se multitasking čini kao odlična stvar da napravite više toga u manje vremena istraživanja otkrivaju kako naš mozak nije ni približno sposoban nositi se s više zadataka istovremeno koliko osbe koje to rade misle da je. I dok se osobama može učiniti kako su obavile nekoliko zadataka u isto vrijeme, takav rad povećava distrakicju u svim poslovima koje radimo istovremeno i povećava mogućnost i učestalost pogreški.

Multitasking nas usporava

I dok se može doimati suprotno, zapravo nam više vremena treba za obavljanje dva posla istovremeno, nego koliko bi trebalo da odradimo koncentrirano prvo jedan, a zatim drugi posao. Negativni učinak dolazi iz gubitka vremena prebacivanja fokusa. Prebacivanje fokusa sprječava mogućnost da se prebacimo na „autopilot” i neke radnje obavljamo rutinski što značajno ubrzava proces obavljanja nekih zadataka. Kada neki proces stalno prekidamo, provjeravanjem drugog ili prebacivanjem fokusa na taj način radimo sporije.

Multitasking dovodi do kognitivnih pogreški

Obavljanje nekoliko različitih stvari može smanjiti kognitivne sposobnosti kod osoba kojima je multitasking svakodnevna rutina. Istraživanja pokazuju kako takvi ljudi precjenjuju svoje sposobnosti da obavljaju mnoge poslove istovremeno, te im često zapravo nedostaju sposobnosti koje su potrebne za obavljanje tih poslova, što vodi do frustracija.

Kronični multitaskeri postaju impulzivni i pokazuju manjak kontrole nad svojim ponašanjem. Također, istraživanja otkrivaju kako se takve osobe teže koncentriraju te ih je lakše ometati u poslu. Za sad aje ljudski mozak priviknut da radi na način da postavi cilj, identificira informacije koje su mu potrebne za ostvarivanje tog cilja, te u tom procesu zanemaruje ono što ga ometa. Kada se pokušava raditi više stvari odjednom, čini se kako to vodi do nečega što mozak tumači kao kognitivne greške, što negativno utječe na kognitivne sposobnosti.

Kako izbjeći multitasking i negativni učinak koji nosi sa sobom

Ako i sami primjećujete kako multitasking negativno utječe na vaš mozak, moguće je da napravite neke promjene u životnom stilu koje će vam pomoći da smanjite potrebu obavljanja nekoliko stvari istovremeno. Najpopularnija tehnika je „pravilo 20 minuta”

Ukoliko da se konstantno prebacujete sa zadatka na zadatak obavljajući ih paralelno pokušajte se jednom poslu posvetiti koncentrirano 20 minuta prije nego što se prebacite na drugi.

Ako vas i dalje drugi poslovi ometaju dok pokušavate koncentrirano raditi na jednom zadatku potražite mirnije mjesto za posao, isključite obavijesti na mobitelima i podsjetnike.

Rad samo na jednom zadatku može vam pomoći da postanete produktivniji, ali i da više uživate u onome što radite jer ćete svaki od poslova i procesa osvijestiti, pa ćete točno znati što volite a, a što izbjegavate raditi.

Trebam li dodati vještinu obavljanja više poslova u vlastiti žviotopis?

Iako istraživanja otkrivaju kako osobe koje vole multitasking i misle da su dobre u tome često nisu, ukoliko je u natječaju navedeno kako se očekuje da radite nekoliko poslova paralelno, svejedno istaknite tu svoju sposobnost. Ukoliko se ta potreba ne ističe u natječaju, tada je bolje razmisliti kako tu svoju vještinu preformulirati, kako joj ne biste dali negativni kontekst koji multitasking veže uz sebe.

10 jednostavnih načina za život s manje stresa – COVER magazin.com


Komentari

Odgovori

*