Hobi i slobodno vrijeme – Pitanja na razgovoru za posao? [ KARIJERA ]

Pitanja na razgovoru za posao – hobi i što radite u slobodno vrijeme?

Pitanja na razgovoru za posao – hobi i što radite u slobodno vrijeme?

Životopis je prvi kontakt s poslodavcem te ukratko sadrži sve o vama što je bitno za radno mjesto. Uz obrazovanje, usavršavanje i radno iskustvo, mogu se navesti i hobiji.

Uz to, čak i kada niste naveli ništa u životopisu, često se na razgovoru za posao pojavi pitanje: Koji su vam hobiji? Što radite izvan posla?

I dok na prvu ovo pitanje zvuči jednostavno, ono je komplicirano i može puno reći o vama. Ne samo, to što zaista radite, nego i što su vam bile prve ideje da spomenete što radite i izvan posla.

Razlikujte hobi i interes. Interesi su ono što vas zanima, a hobi su ono čim se bavite.

Ako proučavate sport, pratite sport, tada vam je sport interes, ali ako se bavite sportom tada je sport hobi.

I na ovom pitanju vrijedi osnovno pravilo, budite iskreni, ali istovremeno zadržite profesionalnost.

Odgovori na ovo pitanje zaista mogu biti raznoliki, čak i od jedne iste osobe. Stoga pokušajte svoje odgovore prilagoditi radnom mjestu za koje se prijavljujete.

Također, uzmite u obzir i što ste napisali u životopisu. Više o tome koje interese i hobije navesti u životopisu: Hobiji i interesi – što navesti u životopisu [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Hobiji mogu reći o tome koliko ste zainteresirani za različite segmente, koliko su široki vaši interesi, ali i o tome da li su ti interesi slični poslu ili se razlikuju. No, bitno je da za svako radno mjesto i svaku radnu okolinu i poslodavca, može dobar odgovor biti drugačiji. Nema točnog odgovara. Nekim poslodavcima i radnim mjestima odgovara širina budućeg zaposlenika, dok drugima odgovara da imaju manje interesa.

Također, vaši odgovori mogu pokazati da li se uklapate u radnu okolinu, da li imate slične interese kao oni, no na to ne možete biti spremni, niti možete znati kakvi su ostali zaposlenici.

Ovo pitanje najčešće nije ključno u odabiru zaposlenika, ali može doprinijeti stvaranju ukupne slike o zaposleniku.

Najbolje bi bilo krenuti od hobija koji može biti vezan uz vaš posao, odnosno hobi koji naglašava neku vašu karakteristiku koja se traži i u poslu.

Ukoliko je za posao bitna kreativnost, bilo koji hobi koji razvija kreativnost može biti dobro spomenuti na prvom mjestu.

Ako je za radno mjesto bitan timski rad, tada prvo spomenite timske sportove kojima se bavite.

Ako je za posao bitno da se usavršavate, da stalno stječete nova iskustva, tada spomenite hobije koji uključuju nov iskustva, nove vještine, učenja…

Iako su nijanse brojne što navesti da su vaši hobiji, što spomenuti, a što ne, u odgovorima izbjegavajte sve što bio moglo pokazati da niste pouzdan zaposlenik.

Slično je i s odgovorom da nemate hobije. Bez obzira koliko firma želi da se posvetite poslu, mnogi na razgovoru za posao ne žele čuti odgovor da nemate hobije ili da nemate vremena za hobije.

Budite spremni da će vam postaviti dodatna pitanja, te ako ste rekli da se bavite sportom, vjerojatno ćete trebati reći i kojim… Ako volite planinariti da će biti pitanje gdje ste bili u zadnje vrijeme. Slično je i s putovanjima ili kuhanjem.

Nemojte pretjerivati ili iznositi neistine te sami sebe eliminirati na jednom relativno manje bitno pitanju.

Što navesti:

  • zanimljive aktivnosti
  • kreativne hobije
  • hobi koji pokazuju da se brinete o sebi i svome zdravlju
  • hobi koji je vezan uz posao
  • timske hobije
  • sport
  • hobi koji je vezan uz neke karakteristike koje su bitne za posao

Što ne spomenuti:

  • hobi koji zvuči kao da vas ometa u poslu
  • da nemate hobi i da vas ništa ne zanima

Što ako nemate hobije?

Vjerojatno imate neke stvari koje volite raditi izvan posla, možda ih čak i ne doživljavate kao hobi. Ponekad osoba ne doživljava stvari kao hobi nego kao di života, te iako ima različite interese pomisli da nema hobi.

Hobi nije nužno nešto što radite organizirano i na tečajevima. Oni mogu biti dio svakodnevan rutine. Možda volite kuhati, putovati, upoznavati nove ljude, šetati…

Ideje za nove hobije:

Ako trenutno nemate hobi ili nemate vremena za njega, možete spomenuti interese, ono što vas zanima i čim ste se ranije bavili.

Vezano: