Hobiji i interesi – što navesti u životopisu [ KARIJERA ]

Hobiji i interesi – što navesti u životopisu

Često se u životopisu spominju hobiji i dodatni interesi. Što bi u tom dijelu trebalo navesti?

Hobiji ili interesi

Postoji razlika između interesa i hobija. Interesi su uglavnom vezani uz želje za nečim, za učenjem u nekom smjeru, djelovanjem u tom smjeru, ali ne uključuju aktivnosti…

Uglavnom interesi se svode na učenje, imate interes baviti se nekim područjem, znači proučavate taj segment.

Npr. interes je sport ukoliko ga pratite i proučavate, dok je hobi sport ako se s njim bavite.

Hobi je često vezan uz interese osobe, ali hobi zahtjeva i aktivnost.

Hobi i interesi u životopisu

Sve stavke koje navedete u životopisu mogu biti bitne. Hobiji i interesi su segment koji više govori o vama privatno, te zaokružuje sliku koju će o vama dobiti poslodavac.

Dok jedni smatraju da ovo nije bitan segment životopisa, drugi smatraju da daje dodatnu vrijednost životopisu. Vjerojatno nema točnog ili pogrešnog odgovora, ovisi o poslodavcu, svaki ima svoje preferencije, ali i o vama, koliko je određeni hobi relevantan ili ne.

Iako ovaj segment u životopisu može biti posebno bitan kod osoba koja nemaju dovoljno radnog iskustva te mogu iskoristiti ovaj dio da bi naglasili svoje prednosti, može biti i kod osoba s iskustvom mjesto da pokažu svoju svestranost.

Dio o hobijima, interesima i o onome što radite u slobodno vrijeme može upotpuniti sliku koju će na temelju životopisa poslodavac dobiti o vama.

Koje hobije navesti u životopisu

Hobi u sklopu životopisa i radnog mjesta na koje se šalje je potpuno nešto drugačije od izolirano navedenog životopisa. To je najvažnije što se pri izboru hobija za životopis treba uzeti u obzir.

Hobiji koji podupiru neke karakteristike vezane uz potencijalni posao su dobar izbor.

Za dva različita radna mjesta isti hobi nije jednako relevantan. Npr. timski sportovi mogu biti prednost za poslove kod kojih je bitan timski rad. Kreativni hobiji mogu biti zanimljivi za poslove koji uključuju kreativnost, dok će biti prilično nevažni za radno mjesto na pokretnoj traci ili blagajnice. Istovremeno će za takva radna mjesta biti zanimljivi hobiji koji su vezani uz preciznost i slično.

– Sport – sportske aktivnosti mogu pokazati da ste aktivni, brinete o sebi i iskorištavate vrijeme. No, različiti sportovi mogu različito govoriti o vama.

– Ekstremni sportovi mogu biti bonus kod poslova koje uključuju rizik, brzo donošenje odluka te česte nepoznanice u poslu.

– Maraton, biciklizam, planinarenje pokazuju da ste ustrajna osoba, koja lako ne odustaje od cilja

– Joga pokazuje da ste pronašli način da se nosite sa stresom.

– Filmovi i knjige – kod ovakvog hobija bilo bi dobro specifičnije navesti stil, žanr…

– Fotografiranje – ovo je hobi kojim se pokazuje kreativnost, što je posebno zanimljivo u nekim poslovima poput marketinga.

– Glazba – ako svirate neki instrument to može govoriti o vašoj ustrajnosti, ali i o zanimanju za različite segmente.

– Putovanja – nova iskustva, upoznavanje novih ljudi, kultura, može biti posebno zanimljivo za neka zanimanja. No, bilo bi i ovdje dobro spomenuti neke destinacije, detalje, a ne samo navesti putovanja.

– Volontiranje – volontiranje pokazuje zainteresiranost za druge, što može biti zanimljivo mnogim kompanijama koje su uključene u različite humanitarne aktivnosti.

Gdje staviti segment s hobijima u životopis?

Ovo će ovisiti o tipu životopisa i formatu koji ste odabrali. U nekim životopisima će biti pri dnu, dok će kod nekih biti smješten bočno, ukoliko se radi o životpisu s dva stupca.

Koje hobije ne navoditi u životopisu

Hobije svaki drugačiji, a i posao. Stoga nema nekog hobija koji je odličan za sve poslove i koji će svima dati prednost. Nego može naglasiti neku vašu osobinu vezanu uz posao. Iz tog razloga je teško reći koji hobi može biti nedostatak.

No, u pravilu ne bi trebalo navoditi nešto što ima negativne konotacije, kao i diskutabilne vrijednosti ili hobije koji ukratko navedeno mogu biti različito tumačeni.

Ideje za nove hobije potražite ovdje: